search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:36
MENU CLOSE

«Οι φθορές που πληγώνουν»

01.12.2013 22:00
«Οι φθορές που πληγώνουν» - Media

«Οι φθορές που πληγώνουν» είναι ο τίτλος του νέου προγράμματος αποκαταστάσεων γλυπτών που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο και εκπονείται από την Alpha Bank με την αρωγή του Δήμου Αθηναίων.

«Οι φθορές που πληγώνουν» είναι ο τίτλος του νέου προγράμματος αποκαταστάσεων γλυπτών που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο και εκπονείται από την Alpha Bank με την αρωγή του Δήμου Αθηναίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η τράπεζα προάγει την Τέχνη και τον Πολιτισμό συμμετέχοντας ενεργά σε ανάλογες ενέργειες. Επί σειρά ετών, το ενδιαφέρον της γι’ αυτούς τους τομείς εκδηλώνεται είτε μέσω οικονομικής υποστηρίξεως σχετικών εκδηλώσεων είτε μέσω των Προγραμμάτων και των Συλλόγων της.
Η αφορμή της δράσης αυτής ήταν οι εκτεταμένες φθορές και οι βανδαλισμοί που έχουν υποστεί τα γλυπτά στην Αθήνα και σκοπός της, τόσο η συντήρηση και η προστασία των έργων όσο και η ευαισθητοποίηση των πολιτών. Το πρόγραμμα αυτό περιλάμβανε την αποκατάσταση δύο ενοτήτων γλυπτών, οι οποίες βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος και στον περίβολο του Ιστορικού Μουσείου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013 και το πρόγραμμα προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2014.
Η σωστή συντήρηση των έργων και των βάσεών τους (όπως θα αναφερθεί και παρακάτω), σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, η προστασία από πιθανές μελλοντικές επεμβάσεις και η ευαισθητοποίηση των Αθηναίων, με σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση για την προσπάθεια αυτή και τα αποτελέσματά της, αποτελούν τα κύρια σημεία του προγράμματος. Με επικεφαλής τον συντηρητή γλυπτών του έργου, τον κ. Αθανάσιο Τζαμαλή, με εμπειρία στην αποκατάσταση του μαρμάρου και του ορειχάλκου, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2013 και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τον Σεπτέμβριο.

Ποντίκι Αrt: Τι είδους φθορές αντιμετωπίζετε πιο συχνά; Για παράδειγμα από το περιβάλλον ή από βανδαλισμούς;
Aθανάσιος Τζαμαλής: Οι φθορές στα αγάλματα της πλατείας της Παλαιάς Βουλής ήταν ως επί το πλείστον εξαιτίας περιβαλλοντικών παραγόντων φθοράς (βιολογικές αποθέσεις, μαύρη κρούστα, κηλίδες από φυσική ρητίνη), ενώ στην πλατεία Συντάγματος οι μεγαλύτερες φθορές προέρχονταν από βανδαλισμούς (θραύσεις τμημάτων των βάσεων και graffiti). Πρέπει βέβαια να σημειώσω ότι δεν υπήρχαν δείγματα απόπειρας καταστροφής των μπρούντζινων γλυπτών, αλλά μόνο των μαρμάρινων βάσεών τους, προκειμένου τα θραύσματα μάλλον να χρησιμοποιηθούν στις οδομαχίες των επεισοδίων.

Π.Α.: Τι δυσκολίες υπάρχουν για να καθαριστεί ένα άγαλμα που είναι μπογιατισμένο με χρώματα;
Α.Τ.:
Όσον αφορά τα μπρούντζινα αγάλματα, η διαδικασία για την απομάκρυνση του χρώματος από την επιφάνεια είναι και ευκολότερη και ασφαλέστερη για την επιφάνεια του γλυπτού. Στα γλυπτά από μάρμαρο η διαδικασία απομάκρυνσης είναι επίπονη, χρονοβόρα και με μεγάλο κόστος, διότι το χρώμα απορροφάται από το υλικό και πρέπει να απομακρυνθεί με ειδικά σκευάσματα, τα οποία όμως να μην καταστρέφουν την επιφάνεια του μαρμάρου.

Π.Α.:  Τι ανθρώπινο δυναμικό κρύβεται πίσω από αυτή την προσπάθεια;
Α.Τ.:
Στις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των γλυπτών εργάστηκαν οκτώ συντηρητές αρχαιοτήτων, εκ των οποίων οι επτά απόφοιτοι του ΤΕΙ Αθηνών και ένας από ΙΕΚ, και ένας γλύπτης για την αναπαραγωγή των μαρμάρινων βάθρων.

Π.Α.:  Με ποιον τρόπο μπορεί να «εξασφαλιστεί» η προστασία από μελλοντικές φθορές και παρεμβάσεις;
Α.Τ.:
Οι επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης περιέλαβαν στερέωση της μαρμάρινης επιφάνειας των γλυπτών και επιφανειακή προστασία anti-graffiti.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:36