search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 00:11
MENU CLOSE

Ο Παπανδρέου επιχειρεί «πολιτική επιστροφή» (και ο Βενιζέλος έχει νεύρα, πολλά νεύρα)

01.12.2013 09:02
Εκτός ΠΑΣΟΚ ο Παπανδρέου; - Media

Πυκνώνει τις παρεμβάσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση και να απαντά πια σε όσα του καταλογίζουν, μετά από ένα διάστημα που άφηνε τις επιθέσεις αναπάντητες.

Πυκνώνει τις παρεμβάσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση και να απαντά πια σε όσα του καταλογίζουν, μετά από ένα διάστημα που άφηνε τις επιθέσεις αναπάντητες.
 
Μετά την σφοδρή απάντηση του στους σχολιαστές του Mega για όσα περί «αυτοκτονικής ιδέας του δημοψηφίσματος» του καταμαρτύρησαν ο κ. Παπανδρέου το μεσημέρι του Σαββάτου με πολυσέλιδη ανακοίνωση που υπογράφει ο υπεύθυνος Τύπου του Γιώργος Ελενόπουλος δίνει τη δική του απάντηση σε όλα όσα του καταμαρτυρούν.
 
Για πρώτη φορά δε μιλάει για το γεγονός ότι κατάπιε αμάσητη την πρόταση του δημοψηφίσματος. Ουσιαστικά και εν ολίγοις ο ΓΑΠ λέει ότι δεν υπήρχε χρόνος ούτε για εκλογές, ούτε για δημοψήφισμα την άνοιξη του 2010 γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα είχε στυλώσει και αρνείτο πεισματικά να προστατεύσει την Ελλάδα από την επίθεση των αγορών. Υποστηρίζει  λοιπόν ότι τελικά ο μηχανισμός στήθηκε στις 18 Μαΐου μια μέρα πριν λήξει το ομόλογο που θα σήμαινε και την χρεωκοπία της χώρας. Και στη συνέχεια όταν ανακοίνωσε το δημοψήφισμα όχι μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και μια σειρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι δεν δέχονται την πρόταση και την απέσυρε αφού δεν υπήρχε πιθανότητα να ψηφιστεί.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δεν παίρνει θέση ή αφήνει να υπονοηθεί κάτι για τη στάση πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο, παρότι πρώην υποστηρικτές του έχουν δηλώσει δημόσια ότι έπεσε από την κυβέρνηση με συνωμοσία «από μέσα». Προφανώς ο ΓΑΠ δεν θέλει να μπει στη δίνη σκληρής  αντιπαράθεσης, αν και επικρίνει αλλά πολύ χλιαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, που δεν υπερασπίστηκε τότε την πρόταση για δημοψήφισμα, παρότι είναι μέσα στην κουλτούρα της Αριστεράς τα δημοψηφίσματα.
 
Τέλος ο κ. Παπανδρέου για πρώτη φορά τόσο άμεσα διαψεύδει ότι ο τότε Γάλλος Πρόεδρος ήταν προσβλητικός απέναντι του στη συνάντηση τους στις Κάννες. Αμφισβητεί αν όσα αναφέρονται ότι εμπεριέχονται στο βιβλίο του κ. Θαπατέρο υπάρχουν τελικά και διευκρινίζει ότι δεν παρίστατο στην συνάντηση. Λέει μάλιστα ότι ο κ. Σαρκοζί εναντιώθηκε στο δημοψήφισμα, ενώ η κυρία Μέρκελ συμφώνησε, ενώ επικρίνει σφοδρά όσους στην Ελλάδα του επιτέθηκαν γι’ αυτό, θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός δεν ξέρει το συμφέρον του.
 
Στο κείμενο μάλιστα επισημαίνεται: «Ο  Γιώργος Παπανδρέου, δεν υποχωρεί και η συνάντηση των Καννών ολοκληρώνεται με αυτό το δεδομένο. Μέρκελ και Σαρκοζί, στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση μιλούν και αυτοί με δεδομένο το ότι θα γίνει δημοψήφισμα. (παρότι ο Σαρκοζί δίνει τη δική του ερμηνεία στο ερώτημα του δημοψηφίσματος). Το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί, αλλά μετά την ιλιγγιώδη στροφή Σαμαρά σε σχέση με τη Συμφωνία των Βρυξελλών, σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας.
Μια κυβέρνηση συνεργασίας για να στηριχθεί η Συμφωνία των Βρυξελλών. Μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα μπορούσε να σχηματιστεί νωρίτερα αν ο κ. Σαμαράς είχε συμφωνήσει». Και συνεχίζει επί του δημοψηφίσματος:
 
«Ένα "ναι" στο δημοψήφισμα θα έστελνε ένα διπλό μήνυμα στους δύσπιστους εταίρους μας: ο Ελληνικός λαός υπεύθυνα αναλαμβάνει την ευθύνη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και πια δεν υπάρχουν περιθώρια για εικασίες περί της εξόδου της Ελλάδας από το ΕΥΡΩ. Ένα μήνυμα που θα έφερνε σιγουριά και ταχύτερα αποτέλεσμα από την εφαρμογή του προγράμματος – αποφεύγοντας και κόστος και χρόνο που χάθηκε με τις εκλογικές μάχες που ακολούθησαν.
 
Ένα "όχι" στο ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είχε συνέπειες, αλλά θα ήταν κυρίαρχη απόφαση του Ελληνικού λαού και άρα σεβαστή από όλους.
 
Και σε κάθε περίπτωση, ας σταματήσουμε να υποτιμούμε την ικανότητα του Ελληνικού λαού να παίρνει σωστές αποφασίσεις για καίριας σημασίας ζητήματα».
 
Με ήπιο και όχι πολύ επιθετικό ύφος, είναι προφανές ότι ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί να χτίσει «λιθάρι – λιθάρι» την κατεστραμμένη εικόνα του στον ελληνικό λαό. Ο στόχος πίσω από την επανεμφάνιση δεν διευκρινίζεται, αν και ενδεχομένως ο πρώην πρωθυπουργός να βλέπει στο ορατό μέλλον πολιτικές εξελίξεις και επιχειρεί να «αναστρέψει» την εικόνα του, παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών όχι μόνο του χρεώνει την έλευση του ΔΝΤ στη χώρα και την εφαρμογή σκληρότατων μνημονίων, αλλά πρόθεση και σχέδιο για την έλευση των μνημονίων.
 
«Στο πλαίσιο των προσπαθειών του Γιώργου Παπανδρέου για την εξεύρεση λύσης, το ενδεχόμενο μονομερούς προσφυγής στο ΔΝΤ, δεν ήταν επιλογή, ισχυρίζεται ο ΓΑΠ και προσθέτει:  Ήταν αρχικά – όσο δεν υπήρχε ευρωπαϊκός μηχανισμός – η μόνη πιθανή διέξοδος, έστω και εάν αυτή η λύση θα είχε κοντά ποδάρια λόγω του μεγέθους της βοήθειας που χρειαζόμασταν. Παράλληλα, αυτή η διαπίστωση, με την κατάλληλη αξιοποίηση της, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να ξυπνήσουν τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά. Λειτούργησε αποτελεσματικά ως μοχλός πίεσης, αν όχι σχεδόν διλημματικού ή ακόμη και "εκβιαστικού" τύπου χειρισμών προς τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να αναγκαστούν να αντιδράσουν και να συζητήσουν μια ευρωπαϊκή λύση».
 
Ο ίδιος χτίζοντας την… υπερασπιστική γραμμή του, επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες για τα σκληρότατα δημοσιονομικά μέτρα στον κ. Σαμαρά και τη στάση του επί πρωθυπουργίας του καταλογίζοντας ότι ουσιαστικά ο μόνος στόχος του τότε ήταν η πτώση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και όχι η σωτηρία της χώρας.
«Δυστυχώς», λέει στο κείμενο ο Γ. Παπανδρέου – διά του Γ.Ελενόπουλου – «ο κ. Σαμαράς, το μόνον που κάνει, είναι δια των συνεργατών του να διαμορφώσει στα Μέσα Ενημέρωσης κλίμα παραίτησης του Πρωθυπουργού. Μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική για την χώρα εξέλιξη, δυναμιτίζεται.
Στο σημείο αυτό, αν και το έχουμε πει πολλές φορές, αξίζει να σημειωθεί ότι:
 
Μια κυβέρνηση συνεργασίας, με αυτό το πλαίσιο, θα είχε μια σειρά από θετικές επιπτώσεις. Η συνεργασία θα διαμόρφωνε πεδίο συναίνεσης, θα μπορούσαν να προχωρήσουν και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που με τη σειρά τους θα είχαν ευεργετικά αποτελέσματα και στα δημόσια οικονομικά (για παράδειγμα, ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, διάφανο φορολογικό σύστημα), με κατάληξη να ελαφρυνθεί το βάρος από το πεδίο των όποιων οριζόντιων μέτρων, που ταλανίζουν τους πολίτες. Παράλληλα, θα είχαμε κερδίσει περισσότερο από ενάμιση χρόνο και δεν θα είχαν επιβαρυνθεί οικονομικά οι πολίτες με βαρύτερα μέτρα. Θα δινόταν και περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη. Αλλά, και θα είχε ανοίξει ανεπίστρεπτα πλέον ο δρόμος για την ανατροπή των κακοδαιμονιών του πελατειακού κράτους. Αυτό δεν θα πρέπει να διαφεύγει ποτέ της προσοχής μας, γιατί ακόμη και σήμερα αυτή η ανάγκη είναι πρωτεύουσα».
 
Από το ΠΑΣΟΚ δεν προέβη κανείς σε σχόλια για όσα διατύπωσε ο κ. Παπανδρέου διατηρώντας την στάση αμήχανης ουδετερότητας απέναντι στην "κινητικότητα" του τελευταίου διαστήματος. Άλλωστε είχαν άλλο καημό να διαψεύσουν έστω και με το γάντι το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Real News».
 
Με αφορμή το βασικό πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας «Real Νews» (σύμφωνα με τις χαρακτηριστικές διατυπώσεις του οποίου «απασφάλισε ο Βενιζέλος και βάζει φωτιά στην διαπραγμάτευση – υπό το βάρος της δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε σκλήρυνση στάσης στα θέματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων»), το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – σεβόμενο απολύτως το δικαίωμα κάθε μέσου ενημέρωσης και κάθε πολίτη στην αξιολόγηση και τον σχολιασμό της στάσης κομμάτων και πολιτικών προσώπων επισημαίνει και υπενθυμίζει τα εξής:
 
Πρώτον, αν κριτήριο του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του ήταν η δημοσκοπική προστασία του κόμματος και η αποφυγή του  εκλογικού κόστους, δεν θα υπήρχε σήμερα μια Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν θα υπήρχε ελληνικό τραπεζικό σύστημα και προστασία των καταθέσεων.
Δεν θα υπήρχαν τα  δημοσιονομικά επιτεύγματα του πρωτογενούς πλεονάσματος και της δραστικής περικοπής του δημοσίου χρέους για τα οποία πολλοί τώρα υπερηφανεύονται.
Δεν θα αναλάμβανε ο Ευ. Βενιζέλος την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011, αλλά θα «προστάτευε» τη δημοφιλία του.
Δεν θα υπήρχε κυβερνητική σταθερότητα και καθαρή εθνική στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο, στην οποία προχώρησαν και άλλοι.
Αντιθέτως, οι σκληρές θυσίες που υπέστη και υφίσταται ο λαός  μας θα φαινόντουσαν παράδεισος σε σύγκριση με τις συνέπειες της ασύντακτης χρεοκοπίας, της εξόδου από το ευρώ και της οικονομικής,  πολιτικής και κοινωνικής διάλυσης της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δεν μας ευχαριστούν, αλλά -αλήθεια- ποιον ευχαριστούν άραγε ως γενική τάση και ανεξάρτητα από την τεχνική τεκμηρίωση και την ποιότητα κάθε μιάς από αυτές;
 
Δεύτερον, η επώδυνη στήριξη αυτής της μόνης ασφαλούς εθνικής στρατηγικής συνοδευόταν και συνοδεύεται πάντα από την ανάγκη για σοβαρή και σκληρή διαπραγμάτευση με μια Ευρώπη συντηρητική και μονοδιάστατη στις προσεγγίσεις της και ένα ΔΝΤ που δεν έχει ισορροπήσει πότε ούτε ως προς τις αναλύσεις και τις μεθόδους του, ούτε ως προ τη δύσκολη σχέση του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτά όμως δεν μπορούν να στρέφονται κατά της Ελλάδας, να οδηγούν σε υποτίμηση των θυσιών του ελληνικού  λαού, να ανακυκλώνουν ιδεοληπτικά λάθη που εμποδίζουν την Ευρωζώνη να βγει οριστικά από τη κρίση.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ως Υπουργός Οικονομικών και ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικός εταίρος ακολούθησε πάντα τη γραμμή της αξιοπρεπούς και τεκμηριωμένης διαπραγμάτευσης.
 
Έτσι φτάσαμε στο ισχύον δεύτερο πρόγραμμα, στο δάνειο των 250 δισ. ευρώ, στο κούρεμα του δημοσίου χρέους κατά  135 δισ. ευρώ, κατά 65 % του  ΑΕΠ, στη δυνατότητα να μιλάει σήμερα η Ελλάδα για δημοσιονομικά επιτεύγματα.
Έτσι θα φτάσουμε και τώρα σε συμφωνία χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και χωρίς περιττή, άδικη και ανόητη σκληρότητα κατά των φτωχών και μεσαίων ελληνικών οικογενειών.Έτσι θα φτάσουμε στην έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση προς μεγάλη θλίψη αυτών που επενδύουν πολιτικά και επιχειρηματικά στο αδιέξοδο και τη καταστροφή. Υπεύθυνη στάση δεν είναι ούτε η επαμφοτερίζουσα, ούτε η έμφοβη στάση. Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται υποδείξεις ούτε από όψιμους «φιλομνημονιακούς» που θέλουν να ξεχάσουν τις αντιμνημονιακές τους κορώνες, ούτε από γιαλαντζί «αντιμνημονιακούς» που τρέμουν μη τυχόν και υπάρξει τριβή με την τρόικα!
 
Τρίτον, στα κοινωνικά ευαίσθητα θέματα της προστασίας της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού από πλειστηριασμό και των ομαδικών απολύσεων μετά τις ριζικές αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας, το ΠΑΣΟΚ κινείται στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που διέπει την κυβέρνηση συνεργασίας και των σχετικών  ταυτόσημων  δηλώσεων του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης».
 
Πολλά λόγια, πολύς εκνευρισμός και πολύ ένταση στο ΠΑΣΟΚ… Οι δημοσκοπήσεις γαρ και το κυβερνητικό αδιέξοδο. Κι ας μην το παραδέχονται…. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03