search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:14
MENU CLOSE

HIV: Αντιμετωπίζεται αλλά δεν έχει εξαλειφθεί – Αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα

02.12.2013 06:55
Τζελ προστατεύει τις γυναίκες από το AIDS - Media

Η πάλαι ποτέ «μάστιγα» της εποχής μας, ο ιός HIV πλέον έχει βγάλει τον… μανδύα της αήττητης ασθένειας και (τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο) οι φορείς του ιού έχουν πλέον τη δυνατότητα για σωστή αντιμετώπιση, ωστόσο, το AIDS επ’ ουδενί δεν έχει εξαλειφθεί…

Η πάλαι ποτέ «μάστιγα» της εποχής μας, ο ιός HIV πλέον έχει βγάλει τον… μανδύα της αήττητης ασθένειας και (τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο) οι φορείς του ιού έχουν πλέον τη δυνατότητα για σωστή αντιμετώπιση, ωστόσο, το AIDS επ’ ουδενί δεν έχει εξαλειφθεί και συνεχίζει να απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους.
 
Παρόλο που η ιατρική έχει προχωρήσει αρκετά και πλέον τα φάρμακα καθιστούν τον ιό απλώς χρόνια νόσο, επιτρέποντας στον ασθενή να ζήσει μία φυσιολογική ζωή, οι φτωχοί δεν έχουν την ίδια μοίρα.
 
Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα», επικαλούμενο πρόσφατη έκθεση του οργανισμού UNAIDS, το 2006 σημειώθηκε 13% αύξηση στις νέες μολύνσεις σε Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία.
 
Συγκεκριμένα, το 2012 μολύνθηκαν 131.000 άνθρωποι με τους 76.000 να βρίσκονται στη Ρωσία. Ακόμη στην Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή τα κρούσματα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2001.
 
Σύμφωνα με το UNAIDS, μόλις 3 στα 10 παιδιά με HIV στις αναπτυσσόμενες χώρες λαμβάνουν επαρκή θεραπεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου μόλις το 5% των βρεφών με HIV λαμβάνουν την αντιρετροϊκή αγωγή.
 
Στην Ελλάδα ωστόσο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού τα κρούσματα του ιού λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας ιδίως μεταξύ όσων κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.
 
Μάλιστα 2 χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι περισσότεροι τοξικομανείς φορείς είναι εξαφανισμένοι με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν τις κατάλληλες θεραπείες για τον ιό.
 
Αύξηση των κρουσμάτων AIDS στην Αττική
 
Από τις αρχές του 2011 ο ΟΚΑΝΑ, μέσω του καθιερωμένου ιατρικού ελέγχου, που διενεργείται στους ενεργούς χρήστες, τους οποίους καλεί για να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποκατάστασης, διαπίστωσε ανησυχητική αύξηση της μόλυνσης HIV/AIDS μεταξύ του πληθυσμού ενεργών χρηστών στην Αττική.
 
Τα διαθέσιμα στοιχεία επέβαλαν τη λήψη μέτρων, που θα στόχευαν στην ανακοπή της αλματώδους αύξησης, η οποία στο τέλος του 2011 έφτασε περίπου στα 1600% (από 15 περιπτώσεις το 2010, σε 260 περιπτώσεις το 2011 και σε 522 περιπτώσεις το 2012 {ΚΕΕΛΠΝΟ, 2012}).
 
Τρία χρόνια μετά και σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (26/11/2013), όπου παρατίθενται συγκριτικά στοιχεία για το πρώτο δεκάμηνο κάθε έτους, το 2013 οι νέες περιπτώσεις HIV λοίμωξης στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών είναι οι μισές από όσες ήταν το 2012 (2012: 506, 2013: 230).
 
Ο ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Κέντρο Πρόληψης ‘ΑΘΗΝΑ – ΥΓΕΙΑ’ και τις ΜΚΟ ‘Θετική Φωνή’, ‘Κέντρο Ζωής’, ‘PRAKSIS’ και ‘Γιατροί του Κόσμου’ οργάνωσε την υλοποίηση της δράσης ‘ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ’, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
 
Ο άμεσος στόχος της δράσης ήταν και είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης της μόλυνσης μεταξύ του πληθυσμού των ενδοφλέβιων χρηστών μέσω της διευκόλυνσης για αποφυγή συμπεριφορών υψηλού κινδύνου. Ο απώτερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του εν λόγω πληθυσμού ώστε να απευθυνθούν στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης και -μέχρι τότε – οι ίδιοι να επιδιώκουν και να εξασφαλίζουν καθαρό υγειονομικό υλικό.
 
Στο πλαίσιο της δράσης ‘ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ’ εντατικοποιήθηκαν και επεκτάθηκαν οι εξορμήσεις της ομάδας streetwork, ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός καινούργιων συριγγών και προφυλακτικών, που διανέμονταν στους χρήστες.
 
Σταδιακά ο ετήσιος αριθμός συριγγών ανά χρήστη, από 7 που ήταν μέχρι το 2011, δεκαπλασιάστηκε το 2012 και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να φτάσει τον ιδανικό ετήσιο μέσο όρο διανομής αριθμού συριγγών, που, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα πρέπει σε περιπτώσεις επιδημίας να φτάνει τις 200 ανά άτομο, ανά έτος.
 
Παράλληλα, δημιουργήθηκαν 3.000 νέες θέσεις θεραπείας στο πρόγραμμα υποκατάστασης με αποτέλεσμα τη μείωση της λίστας αναμονής από 5.558 σε 2.597 άτομα.
 
Πρόσφατα, ο ΟΚΑΝΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου εποπτευόμενου σταθμού χρήσης ουσιών ‘ΟΔΥΣΣΕΑΣ’, μια ιατρική μονάδα πλήρως εξοπλισμένη με προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων για την προστασία της υγείας των ενεργών χρηστών, την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της όχλησης της κοινότητας από την ενέσιμη χρήση ουσιών σε δημόσιους χώρους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:14