search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:39
MENU CLOSE

Δυσκολεύονται και να… ξυστούν

02.12.2013 22:00
oldphotosproedria1385984771.jpg

Με το πρόσχημα της ελληνικής προεδρίας η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. τριπλασιάστηκε

Με το πρόσχημα της ελληνικής προεδρίας η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. τριπλασιάστηκε

Η χώρα είναι σε κρίση, οι εργαζόμενοι στενάζουν με περικοπές και απολύσεις, αλλά κάποιοι (προφανώς ικανοί και… αξιολογημένοι από τον μπάρμπα τους στην Κορώνη) μασουλάνε το παντεσπάνι τους εξασφαλίζοντας αποσπάσεις στις Βρυξέλλες. Κάπως έτσι, με το πρόσχημα της ελληνικής προεδρίας, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας στην Ε.Ε. τριπλασιάστηκε σε αριθμό και, όπως λένε οι γνωρίζοντες, οι υπάλληλοι λόγω συνωστισμού δυσκολεύονται να… ξυστούν, αφού είναι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο. Για να γίνει αντιληπτό το ρουσφετολογικό πάρτι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:
• Ποια είναι (και πόσα άτομα προβλέπει) η οργανική σύνθεση της Μ.Α. στις Βρυξέλλες.
• Πόσα άτομα υπηρετούν.
• Από πού είναι αποσπασμένοι.
• Ποιους ακριβώς φακέλους χειρίζονται.
Πριν μπούμε στις αριθμητικές λεπτομέρειες, απαιτούνται τρεις ακόμη παρατηρήσεις:
1 Ο αριθμός των Ελλήνων υπαλλήλων (που γεμίζει τις ψαροταβέρνες) στις Βρυξέλλες θα ήταν δικαιολογημένος για μια χώρα του μεγέθους και των φιλοδοξιών της Γαλλίας.
2 Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, αφότου δημιουργήθηκε ο θεσμός του προέδρου της Ε.Ε. (και του συναφούς μηχανισμού περί αυτόν), η εξαμηνιαία προεδρία των χωρών – μελών έχει ελαφρυνθεί από μεγάλο βάρος διαχείρισης και εξόδων.
3 Ο «στρατός» των αποσπασμένων υπαλλήλων μας στις Βρυξέλλες (για τις ανάγκες της προεδρίας) καλοπληρώνεται από τα υπουργεία και τις υπηρεσίες από τις οποίες έχει αποσπαστεί και όχι από το κονδύλι των 50 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προϋπολογιστεί για τα έξοδα της ελληνικής προεδρίας.

Η οργανική σύνθεση
 Ας πάμε τώρα στους «κουραστικούς» αριθμούς, ξεκινώντας από το οργανόγραμμα. Δηλαδή από το πόσοι και για ποιον λόγο θα έπρεπε να στελεχώνουν τη Μ.Α. στις Βρυξέλλες.
• Πρέσβης ένας.
• Πρεσβευτές σύμβουλοι δύο.
• Σύμβουλοι πρεσβείας έξι.
• Γραμματείς πρεσβείας οκτώ.
• Εμπειρογνώμονες έξι.
• Σύμβουλοι ΟΕΥ (οικονομική υπηρεσία) δύο.
• Γραμματείς ΟΕΥ δύο.
• Νομικός σύμβουλος ΕΝΥ (νομική υπηρεσία) ένας.
• Εισηγητής ΕΝΥ ένας.
• Διοικητικοί 15.
Σύνολο 44 άτομα. Τόσοι θα έπρεπε να είναι με βάση το οργανόγραμμα.

Πόσοι είναι
Ας δούμε τώρα την απόσταση που χωρίζει το οργανόγραμμα από την πραγματικότητα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κατάλογο με τα ονοματεπώνυμα, την ιδιότητα και το αντικείμενο εργασίας που έχει στη διάθεσή του το «Ποντίκι», στη Μ.Α. της χρεοκοπημένης Ελλάδας στις Βρυξέλλες υπηρετούν αυτή τη στιγμή 155 άτομα. Από αυτούς:
• Οι 70 (26 περισσότεροι από το οργανόγραμμα) είναι μόνιμοι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ. Να σημειωθεί ότι η λέξη «μόνιμοι» συνεπάγεται και τα έξοδα για τη μεταφορά της οικοσκευής τους στις Βρυξέλλες.
• Οι 11 είναι στις Βρυξέλλες με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
• Οι δύο με σύμβαση αορίστου χρόνου.
• Υπάρχουν και εφτά ακόμη υπάλληλοι αποσπασμένοι από την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΞ.
Πέραν αυτών, ο αριθμός συμπληρώνεται με αποσπασμένους από τα υπουργεία:
• Αγροτικής Ανάπτυξης 10. u Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας πέντε. u Προστασίας του Πολίτη τέσσερις. u Δικαιοσύνης τρεις. u Εργασίας δύο. u Εσωτερικών δύο. u Οικονομικών 13. u Παιδείας πέντε. u ΥΠΕΚΑ έξι. u Υγείας δύο. u ΥΠΕΘΑ ένας. u Βουλή των Ελλήνων δύο. u Λιμενικό Σώμα τρεις.
Δεν τελειώσαμε όμως… Σύμφωνα με τον κατάλογο, βλέπουμε πως στις Βρυξέλλες μάχονται για τα ελληνικά συμφέροντα 12 ακόμη εμπειρογνώμονες αποσπασμένοι από το ΥΠΕΞ. Και κάτι ακόμη: Στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία έχουν ενσωματωθεί αποσπασμένοι από ευρωπαϊκά όργανα τέσσερις αλλοδαποί, για τους οποίους ομολογούμε ότι δεν βγάλαμε άκρη ούτε ποιος τους ζήτησε ούτε τι δουλειά κάνουν ούτε ποιος τους πληρώνει! Κάθε απάντηση ευπρόσδεκτη…

Τι κάνουν;
Κοιτάζοντας τον κατάλογο με τα καθήκοντα που έχει αναλάβει ο καθένας από τους παραπάνω υπαλλήλους διαπιστώνουμε ότι έχει καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια εξεύρεσης αντικειμένου. Για παράδειγμα υπάρχουν προϊστάμενοι και αναπληρωτές προϊστάμενοι (του εαυτού τους) με τη συνεπακόλουθη γραμματειακή υποστήριξη. Υπάρχουν δύο (!) εκπρόσωποι Τύπου και εφτά οδηγοί. Υπάρχουν (αποσπασμένοι) μέχρι και συντηρητές κτηρίου!

Πόσα παίρνουν
Ο τριπλασιασμός του οργανογράμματος της Μ.Α. στις Βρυξέλλες κοστίζει πολλαπλάσια μισθολογικά, καθώς οι αποσπασμένοι αμείβονται ως εξής: Πρώτον, «τρέχει» ο μισθός τους από τα υπουργεία / υπηρεσίες που λαμβάνουν στην Ελλάδα κάθε μήνα. Δεύτερον, εισπράττουν και το επίδομα για την απόσπασή τους στο εξωτερικό, που υπολογίζεται με βάση (από 50% μέχρι και 90%, ανάλογα τον βαθμό) τα περίπου 7.500 ευρώ που είναι η αντίστοιχη αποζημίωση του πρέσβη.

Ερωτήματα
Αποδεχόμενοι, κατ’ αρχήν, ότι στη Μ.Α της Ελλάδας στις Βρυξέλλες υπηρετούν οι πλέον ικανοί και επιλεγμένοι όχι με βάση τον κομματικό τους πατριωτισμό και τις γνωριμίες τους στην Κορώνη, αλλά με βάση τα αξιολογημένα προσόντα τους, θα θέλαμε να ρωτήσουμε:
• Ποιος και γιατί φούσκωσε στο τριπλάσιο τη Μ.Α στις Βρυξέλλες;
• Από ποια κονδύλια πληρώνονται οι αποσπασμένοι;
• Ποιοι είναι, τι δουλειά κάνουν και ποιος πληρώνει τους τέσσερις αλλοδαπούς που έχουν αποσπαστεί στην ελληνική Μ.Α. στις Βρυξέλλες;
• Τα 50 εκατομμύρια για τις ανάγκες της ελληνικής προεδρίας πού (εκτός από γραβάτες και δωράκια) διατίθενται; Ποιος κρατά τον λογαριασμό; Γίνονται αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς;
Αναμένουμε…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:37