search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:30
MENU CLOSE

«Όχι» στην κατάργηση της ενιαίας τιμής στο βιβλίο

04.12.2013 22:00
«Όχι» στην κατάργηση της ενιαίας τιμής στο βιβλίο - Media

Ο χώρος του βιβλίου δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες του. Παρ’ όλα αυτά, πα­ρατηρείται το εξής φαινόμενο: την ώρα που πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ πνέουν τα λοίσθια, ξεφυτρώνουν μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς.

Ο χώρος του βιβλίου δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες του. Παρ’ όλα αυτά, πα­ρατηρείται το εξής φαινόμενο: την ώρα που πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ πνέουν τα λοίσθια, ξεφυτρώνουν μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς.
 
Αυτά που συνήθως επιλέγουν πιο «δύσκολα» βιβλία, για πιο απαιτητικούς αναγνώστες, και δεν έχουν στη βιτρίνα τους σώνει και καλά τα μπεστ σέλερ – όχι, βέβαια, ότι δεν τα βρίσκουμε και σε αυτά. Η πολυφωνία των τίτλων εξασφαλίζεται με την πολυφωνία των βιβλιοπωλείων. Η νέα επιχειρηματικό­τητα και η εξασφάλιση του πλουραλισμού, όμως, τώρα δέχονται μια τρικλοποδιά: την κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
 
Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ) έστειλε ήδη επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να εκφράσει την αντίθεσή της και να επισημάνει τους κινδύνους. Η ενιαία τιμή ισχύει στις εξής χώρες: Γαλλία (από το 1981, με νόμο ο οποίος επεκτάθηκε το 2011 και για τα e-books), Γερμανία (νόμος του 1887 που αντικαταστάθηκε με νεότερο του 2002), Ισπανία (από το 1975), Ιταλία (από το 2005), Δανία (από το 2001), Ολλανδία (από το 2005), Πορτογαλία (από το 1996), Αυστρία (από το 2000), Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιαπωνία (από το 2008), Μεξικό (από το 2008), Αργεντινή (από το2001), Νότια Κορέα (από το 2002), Νορβη­γία, Ουγγαρία και Σλοβενία (συμφωνία με­ταξύ εκδοτών και βιβλιοπωλών).
 
Η ενιαία τιμή – που στην Ελλάδα ισχύει εδώ και 16 χρόνια – περιλαμβάνει μόνο τα βιβλία που τυπώθηκαν εντός της τελευταίας διετίας. Χωρίς την ενιαία τιμή, υποστηρίζει η ΕΝΕΛΒΙ, οι μεγάλες αλυσίδες θα μπορούν να κάνουν κατά βούληση εκπτώσεις και να «χτυπάνε» την πελατεία των μικρών βιβλιοπωλείων. Παράδειγμα, η κατάσταση στην Αγγλία, όπου δεν υφίσταται ενιαία τιμή. Μέσα σε μια τετραετία τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία μειώθηκαν από 1.800 σε 1.280. Η αλυσίδα Βorders με 69 βιβλιοπω­λεία στην Αγγλία, 686 στις ΗΠΑ και 19.500 εργαζόμενους χρεοκόπησε λόγω του ανη­λεούς πολέμου τιμών (κυρίως εναντίον της Amazon), προκειμένου να συγκρατήσει το μερίδιο της αγοράς που έχανε από το ηλε­κτρονικό εμπόριο. Για τους ίδιους λόγους ο Waterstones, με 288 βιβλιοπωλεία και 4.500 εργαζόμενους, ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και διεσώθη διότι αγοράστη­κε από Ρώσο δισεκατομμυριούχο, ενώ η Barnes and Noble, ιστορική φίρμα με 1.360 βιβλιοπωλεία στις ΗΠΑ, έχει συρρικνωθεί στα 675 και αναζητά χρηματοδότες.
 
Επίσημη θέση πήρε και ο Σύλλογος Εκ­δοτών Βιβλίου Αθηνών: «Η χθεσινή, ρητή αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη στα βιβλία, αμέσως μετά το γάλα, το ψωμί και τα απορρυπαντικά, και η πρόθεσή του να καταργήσει τον νόμο περί ενιαίας τιμής, επικαλούμενος τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, προδίδει ασυγχώρητη σύγχυση και άγνοια». Εδώ που τα λέμε, το βιβλίο και τα ζητήματα που προκύπτουν γύρω από αυτό, είναι υπόθε­ση του υπουργείου Πολιτισμού κι όχι του υπουργείου Ανάπτυξης.
 
Οπότε η σύγχυση της κυβέρνησης είναι προφανής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:29