search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:24
MENU CLOSE

Γαλάζιες αγκαλιές – δηλητήριο

06.12.2013 22:00
oldphotospod_0512_009_cmyk1386320227.jpg

Στη Χ. Τρικούπη βλέπουν πια ότι η πλήρης ταύτιση με τη Ν.Δ. βλάπτει σοβαρά το κόμμα…

Στη Χ. Τρικούπη βλέπουν πια ότι η πλήρης ταύτιση με τη Ν.Δ. βλάπτει σοβαρά το κόμμα…

Με μεγάλη ένταση και εκνευρισμό ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να επιχειρούν ηρωική έξοδο από τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας και της καθοδικής πορείας που διαγράφεται στις δημοσκοπήσεις.
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταγραφεί πια όχι μόνο στη συνείδηση της πλειονότητας των πολιτών, αλλά και σε πολλά ισχυρά συστήματα, ως αδύναμο πολιτικά, ενισχύει το κακό κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη. Έτσι, τις τελευταίες μέρες επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από τον σφιχτό εναγκαλισμό με τη Ν.Δ.
Έστω και αργά ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδέχτηκε ότι η πλήρης πολιτική ταύτιση με τη Ν.Δ. αποδομεί ολοκληρωτικά το κόμμα, γι’ αυτό και τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με συνεχή βομβαρδισμό ενημερωτικών σημειωμάτων, ανακοινώσεων και παρεμβάσεων στελεχών του, επιχειρεί να ενημερώσει αλλά και να πείσει ότι δεν ταυτίζεται πλήρως με την κυβέρνηση.
Το ειρωνικό άδειασμα Βενιζέλου από τις Βρυξέλλες στον Γιάννη Στουρνάρα, που μοιάζει να έχει γίνει ο σάκος του μποξ των βουλευτών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., δείχνει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Ουσιαστικά, μέσα από τα ειρωνικά και σκληρά βέλη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το πόσο κυνικός και απόμακρος από την κοινωνία είναι ο υπουργός Οικονομικών, προβάλλει η ανάγκη να ενδυθούν ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ «φιλολαϊκό» και «παλαιοπασοκικό» μανδύα.

Λεκτικές επιθέσεις
Σ’ αυτήν τη νέα… πολιτική λεοντή που ενδύθηκε ο Βενιζέλος «εντάσσονται» και οι συνεχείς λεκτικές επιθέσεις του προς την τρόικα, η συνεχής αναφορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει σε άρση της προστασίας των πλειστηριασμών και κάτι ψελλίσματα για τις επιδόσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου αλλά και τον παρορμητισμό του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Σκλήρυνση στη στάση του ΠΑΣΟΚ διαπιστώθηκε και στο ζήτημα των αλλαγών στον εκλογικό νόμο για τις περιφερειακές εκλογές, που διατυμπανίζει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και για τον οποίο… διαφωνεί ο αναπληρωτής του Λεωνίδας Γρηγοράκος, από τους στενότερους συνεργάτες του Μπένι.
Το ΠΑΣΟΚ, στο ίδιο μήκος κύματος, επαναβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε αλλαγή εκλογικού νόμου που θα ισχύει στις ερχόμενες εκλογές. «Μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους κάθε βεβιασμένη πρόταση επικοινωνιακού χαρακτήρα για τη χωροταξική αλλαγή του “Καλλικράτη” ή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του αρμόδιου τομέα του ΠΑΣΟΚ.
Η Χαριλάου Τρικούπη απαντά έτσι στις πληροφορίες ότι η Ν.Δ. ετοιμάζεται να ενδώσει σε ρουσφετολογικά αιτήματα να σπάσουν οι δημοτικές ενότητες που συγκροτήθηκαν σε μικρότερες, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Έτσι κι αλλιώς στο πεδίο των περιφερειακών εκλογών το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να ρίξει «λευκή πετσέτα», αφού προσανατολίζεται να μην ανακοινώσει σε κανέναν δήμο στήριξη.
Το θέμα επιβεβαίωσε δημόσια ο Λ. Γρηγοράκος, λέγοντας: «θέλουμε να πάμε σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς χρίσματα κι η κοινωνία ας αποφασίσει». Στον ίδιο τόνο και ο Βενιζέλος μίλησε για αυτονομία της Αυτοδιοίκησης χωρίς κομματικές εξαρτήσεις. Προφανώς όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια αφού είναι γνωστό ότι και οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες αποφεύγουν οποιαδήποτε ταύτιση μαζί του.

Συνεδρίαση της Κ.Ο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προβάλει τη «σκλήρυνση» της στάσης του, προκειμένου να δείξει ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές με τη Ν.Δ., και στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία έχει προαναγγελθεί εδώ και 15 μέρες.
Στόχος της συνεδρίασης είναι να ανιχνευτεί το «κλίμα» μεταξύ των βουλευτών και να δοθεί η αίσθηση ότι οι 27 εναπομείναντες βουλευτές είναι μια «γροθιά», ενωμένοι και αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα για την πολιτική σταθερότητα και το ξεπέρασμα από την κρίση. Ο Ευ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να πείσει ότι δύο 24ωρα πριν από την ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό του 2014 η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είναι στεγανοποιημένη και ουδείς θα «ενδώσει» στα κηρύγματα… αποστασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όλα αυτά ενώ έρπουν ανεπιβεβαίωτες οι φήμες ότι τουλάχιστον 5 βουλευτές είναι στα όριά τους και ετοιμάζονται να θέσουν θέμα ηγεσίας, θεωρώντας ότι η κατεύθυνση που έδωσε στο κόμμα ο Βενιζέλος το οδηγεί στην εξαέρωσή του…
Ο Βενιζέλος αναμένεται για μια ακόμα φορά να ξιφουλκήσει κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολλοί περιμένουν αιχμές και για πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, αμφίθυμοι φαίνεται να είναι οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην Κίνηση των 58. Από τη μια, συνειδητοποιούν ότι οικονομικά, επιχειρηματικά, τραπεζικά και άλλα συστήματα στηρίζουν και αναδεικνύουν την κίνηση ως μια ελπίδα, «πουσάροντάς» τη μέσα και από δημοσκοπήσεις. Από την άλλη πλευρά, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις τάσεις αυτονομίας της κίνησης από το ΠΑΣΟΚ, που το στηρίζει και το υποθάλπει.
Το γεγονός ότι ο Τάσος Γιαννίτσης στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, που στηρίχτηκε με ενθουσιασμό από το ΠΑΣΟΚ, δεν βρήκε να πει μια λέξη για την προοπτική του κόμματος που τον ανέδειξε σε υπουργό και μεγαλοστέλεχος ενόχλησε. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος ο Βενιζέλος προτίθεται να παραστεί στην κεντρική εκδήλωση της Κίνησης των 58 που θα γίνει τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στο θέατρο «Ακροπόλ».
Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν πολλοί με καχυποψία την κίνηση αυτήν, αφού εκτιμούν ότι επιχειρείται νεκρανάσταση των εκσυγχρονιστών, που είχαν τελειώσει πολιτικά με το τέλος της παντοδυναμίας Σημίτη. Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, παρ’ ότι δεν το ομολογούν, φοβούνται ότι, αν «θεριέψει» η «Κίνηση», μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θα ενταθούν οι πιέσεις ώστε να αποχαιρετήσουν τα όπλα Βενιζέλος – Κουβέλης, προς χάριν ενός νέου ελπιδοφόρου σχήματος.
Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που τείνει να ταυτιστεί πολιτικά με τη ΔΗΜΑΡ, αφήνει ανοιχτή μια συνεργασία με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αν αλλάξουν τα δεδομένα στον χώρο. Το ίδιο εκτιμούν ότι μπορεί να πράξουν και άλλα διασκορπισμένα στελέχη του χώρου, όπως ο Γ. Φλωρίδης, η Άννα Διαμαντοπούλου κ.ά. Το ζήτημα όμως είναι ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί η πολιτική προσωπικότητα που θα εμπνεύσει και θα αναγκάσει τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να κάνουν στην άκρη…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:23