search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:57
MENU CLOSE

Αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση

06.12.2013 09:54
Αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση - Media

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στη διαδοχική ασφάλιση, με εγκύκλιο του ΙΚΑ, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στη διαδοχική ασφάλιση, με εγκύκλιο του ΙΚΑ, ερμηνευτική του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010, που αλλάζει τα δεδομένα για συνταξιοδότηση με χαμηλά όρια ηλικίας κυρίως τις γυναίκες μητέρες ανηλίκων, ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίστηκαν από τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ και όσους κατά τα τελευταία χρόνια δεν έχουν εργασία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι, κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης από το ΙΚΑ, κατά τον χρόνο που συμπληρώνουν:

α) είτε τις απαιτούμενες ημέρες συνταξιοδότησης, οπότε κατοχυρώνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο όριο ηλικίας και με τις ημέρες εργασίας που έχουν καθοριστεί για το συγκεκριμένο έτος. 

β) είτε την ηλικία – στις περιπτώσεις των γυναικών με 4.500 ημέρες εργασίας στη μεικτή ασφάλιση για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη. 

Την απόσυρση της εγκυκλίου  ζητά, από το υπουργείο Εργασίας, το ΠΑΣΟΚ.

O ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Δημήτρη Στρατούλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει ακάθεκτη να σφαγιάζει συντάξεις και ν’ αυξάνει τα όρια ηλικίας σε χιλιάδες ασφαλισμένους».

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Παύλος Χαϊκάλης μίλησε για ακόμη «ένα χτύπημα κάτω από τη μέση». 

Το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προετοιμάζει «σαρωτικές αλλαγές που αφορούν πάνω από 150.000 εργαζόμενους, κάνοντας πιο αυστηρές τις ηλικιακές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, χειροτερεύοντας περισσότερο την ισχύουσα νομοθεσία, προς όφελος του κεφαλαίου».

Η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου, κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της για «κατάργηση της ασφαλιστικής συνέχειας» και κατηγορεί την κυβέρνηση «για πολιτικές που, παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο, ανατρέπουν τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας και κανείς πλέον εργαζόμενος δεν διανύει τον εργασιακό του βίο σε ένα και μόνο ταμείο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:56