16/09/2019 08:24:46

Στα «στρώματα» εξακολουθούν να κρύβουν τα λεφτά τους οι Κύπριοι

Στα «στρώματα» εξακολουθούν να κρύβουν τα λεφτά τους οι Κύπριοι - Media
 
Ποσό 800 εκατομμυρίων ευρώ κρατούν οι Κύπριοι πολίτες στα σπίτια τους ή σε τραπεζικές θυρίδες, γιατί φοβούνται να καταθέσουν τα λεφτά τους στις τράπεζες.
 
Σε μια προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών, Μάριος Κληρίδης, ζήτησε να τροποποιηθούν τα περιοριστικά μέτρα για τις τράπεζες που προβλέπουν ότι χρήματα που έχουν αποσυρθεί, όταν κατατεθούν εκ νέου, θα πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα για τρεις μήνες.
 
Ο κ.Κληρίδης δήλωσε πως «το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο είναι πλέον φερέγγυο και οι Κύπριοι καταθέτες πρέπει να το εμπιστευτούν» αλλά κανείς δεν φαίνεται να τον ακούει, καθώς οι καταθέτες παραμένουν φοβισμένοι μετά το κούρεμα των λογαριασμών τους που επέβαλαν οι δανειστές της χώρας σε αντάλλαγμα οικονομικής βοήθειας.
 
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας, είχε ζητήσει από τους πολίτες να επιστρέψουν τα κρυμμένα «σε μπαούλα και στρώματα» χρήματά τους στις τράπεζες, εκτιμώντας ότι το τότε το ποσό έφτανε τα 20 δισ. ευρώ.
 
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης δήλωσε, σε σχέση με το ζήτημα που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο λογαριασμών «πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων» από την Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου, ότι «πυροβολούμε τα πόδια μας, πυροβολούμε την Τράπεζα και προκαλούμε τεράστια ζημιά στον τόπο και στην οικονομία».
 
Ο κ. Χασάπης επανέλαβε τη θέση της Τράπεζας ότι δεν ετέθη ποτέ και σε καμιά περίπτωση θέμα ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος.Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης των λογαριασμών, εντοπίστηκαν 110 λογαριασμοί, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν κίνηση.
 
«Κλείσαμε 10 λογαριασμούς και ελέγχουμε άλλους 80», ανέφερε.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.