search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:26
MENU CLOSE

Αγώνας δρόμου για συμμαχίες

08.12.2013 22:00
oldphotos11111386349328.jpg

«Το λάδι στο καντήλι της κυβέρνησης τελειώνει». Με τη φράση αυτή τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν την εκτίμησή τους για το πόσο προχωρημένη είναι η φθορά της κυβέρνησης.

«Το λάδι στο καντήλι της κυβέρνησης τελειώνει». Με τη φράση αυτή τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν την εκτίμησή τους για το πόσο προχωρημένη είναι η φθορά της κυβέρνησης.

Μάλιστα, θεωρούν ότι η φθορά αυτή αντανακλάται όχι μόνο στη συνολική της εικόνα το τελευταίο διάστημα, που φτάνει ώς το θέατρο σύγκρουσης με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς, αλλά και στις κρυφές δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά πέραν των τεσσάρων με πέντε μονάδων.

Αντικειμενικά, όμως, το στοιχείο αυτό λειτουργεί πιεστικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να επιταχύνει τους ρυθμούς της όποιας προετοιμασίας του όχι μόνο στο προγραμματικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της οικοδόμησης ευρύτερων συμμαχιών.

Νέο «μοντέλο» διεύρυνσης
Η αγωνία για τις συμμαχίες είναι εμφανής και στην εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τετάρτη σε συνεδρίαση της Γραμματείας. Εκεί, σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατακτήσει αυτόνομα την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά για να κυβερνήσει θα χρειαστεί τη συμπαράταξη στον αγώνα του ευρύτερων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων «των πιο ικανών, των πιο άξιων, των πιο δημιουργικών μυαλών». «Χρειάζεται», είπε, «να ενεργοποιήσουμε το νέο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και τους ανθρώπους του πολιτισμού».

Στη βάση αυτής της θέσης κατέθεσε και την πρότασή του για την πραγματοποίηση θεματικών συνεδρίων προγραμματικού χαρακτήρα. Πρόκειται ουσιαστικά για τη λειτουργία επιτροπών, στο πρότυπο της επιτροπής προσωπικοτήτων για το πολιτικό σύστημα που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2013 με επικεφαλής τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, οι οποίες οργανώνονται σε θεματικά συνέδρια. Όπως εξηγούν στελέχη της Κουμουνδούρου, πρόκειται για ένα ανοιχτό, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, «Διαρκές Φόρουμ», στο οποίο θα μετέχουν επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της διανόησης και του πολιτισμού, αλλά και απλοί πολίτες. Με αυτό τον τρόπο, λένε, θα μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κόσμο πέραν των κομματικών ορίων και κατά συνέπεια να συγκροτηθεί μια πλατιά συμμαχία που θα κινητοποιηθεί σε μια κατεύθυνση για την προοδευτική διέξοδο απ’ την κρίση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να λειτουργήσουν άλλες πέντε επιτροπές:

α) για την παραγωγική ανασυγκρότηση,

β) για την κοινωνική προστασία από την ανθρωπιστική κρίση,

γ) για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης,

δ) για τη διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης (δημόσιο χρέος, τράπεζες, ρευστότητα) και

ε) την πολιτισμική αναγέννηση.

Η παραπάνω πρόταση δείχνει να αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει τα όριά του, την επικοινωνία του με διάφορους επαγγελματικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς χώρους κι εν τέλει τις συμμαχίες του, χωρίς τον «βραχνά» της κομματικής ένταξης ή της συγκρότησης πολιτικών -εκλογικών συμμαχιών με άλλα οργανωμένα σχήματα, άνευ δεσμεύσεων δηλαδή. Για να το πούμε πιο απλά, με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσεγγίσει πρόσωπα και προσωπικότητες που μπορεί να μην θέλουν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ ή που μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην τους «σηκώνει» ως κομματικά στοιχεία ή… «συνεργαζόμενους». Το αν, πάντως, αυτές οι γέφυρες οδηγούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μένει να φανεί. Από την Κουμουνδούρου δεν το αποκλείουν.

Όχι «κάδος ανακύκλωσης»

Το παραπάνω μοντέλο μπορεί να έχει εφαρμογή στις περιπτώσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει», αλλά δεν θα ήθελε κάτι πολύ… «δεσμευτικό». Άλλωστε, το ηγετικό επιτελείο του κόμματος γνωρίζει από τις κατά καιρούς περιοδείες του προέδρου και στελεχών ανά την επικράτεια τα τελευταία χρόνια ότι και οι πλέον «ανώδυνες» περιπτώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ λειτουργούν απωθητικά για μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς με το κριτήριο ότι είναι «καθαρός» και «άφθαρτος». Γι’ αυτό, άλλωστε, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης προσπάθησε να βάλει φρένο στη φιλολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτές τις πόρτες σε όσους ρίξουν την κυβέρνηση, με τη χαρακτηριστική φράση «κάδος ανακύκλωσης δεν θα γίνουμε».

Η συνάντηση με Μαρκεζίνη

Επίσης, η παραπάνω πρόταση θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στην περίπτωση προσωπικοτήτων δεξιάς ή συντηρητικής απόχρωσης. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η συνάντηση που είχε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας με τον τακτικό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν Βασίλειο Μαρκεζίνη. Μια συνάντηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν η πρώτη (οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια), αλλά ούτε και η τελευταία. Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιβεβαιώνουν τη συνάντηση, η οποία άλλωστε έγινε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, επομένως δεν έμεινε κρυφή, μιλούν για την ύπαρξη διαύλου και πολιτικής συζήτησης εν εξελίξει, στην οποία καταγράφονται «κοινοί τόποι», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει ταύτιση.
Όσον αφορά τον σκοπό των συναντήσεων αυτών, η ερμηνεία που δίνουν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που προαναφέραμε για μια μετωπική συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων με «έντιμους», όπως σημειώνεται, ανθρώπους, από το αντιμνημονιακό στρατόπεδο, ακόμη και συντηρητικούς, αλλά με κύρος στην κοινωνία (σημειώνεται ότι η περίπτωση Μαρκεζίνη καλωσορίστηκε κι ενίοτε υποδείχτηκε ως «λύση» από διάφορους κύκλους της Δεξιάς το προηγούμενο διάστημα). Άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ κι έναν χρόνο τουλάχιστον απευθύνεται και επιθυμεί να προσεγγίσει και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους (να θυμηθούμε και το πρόσφατο κάλεσμα από τη ΔΕΘ στον «δημοκρατικό κόσμο» της Ν.Δ.).

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί τη συντήρηση των σχέσεων που έχει αναπτύξει εσχάτως η αξιωματική αντιπολίτευση με τον επιχειρηματικό κόσμο, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της λεγόμενης «υγιούς επιχειρηματικότητας», την οποία εμφατικά διαχωρίζει από τους «αεριτζήδες» επενδυτές (σε αντιδιαστολή με τους «πραγματικούς επενδυτές), τα «καρτέλ της διαπλοκής», τους επιχειρηματίες που ασκούν «παρασιτική» δραστηριότητα. Οι αναφορές αυτές προέρχονται από την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, πρότεινε ένα μεικτό μοντέλο οικονομίας όπου το κοινωνικό κράτος και η αγορά λειτουργούν συμπληρωματικά, επισημαίνοντας ότι η κοινωνία θα έχει το «πάνω χέρι», καθώς θα είναι εκείνη που δημοκρατικά, με βάση τις ανάγκες της, θα θέτει τους κανόνες τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό.

Ζήτησε στήριξη

Ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στήριξη της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, η οποία, όπως είπε, εν είδει «κλεισίματος του ματιού», έχει στόχο την τόνωση της εσωτερικής αγοράς και ζήτησης, κάτι που «θα δημιουργήσει συνθήκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων». Περαιτέρω, αξίωσε στήριξη ή ανοχή σε πτυχές του προγράμματος, όπως π.χ. η φορολογική μεταρρύθμιση, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, προς όφελος τόσο της κοινωνίας όσο και της αγοράς – μια πρόταση win win ή αμοιβαία επωφελής, όπως συνηθίζει να λέει και για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές…

Τα παραπάνω μαρτυρούν μια επιτάχυνση των κινήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δείχνει να συνδέεται και με την πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το αργότερο στο τέλος του ερχόμενου εξαμήνου, δηλαδή μετά τις επερχόμενες διπλές εκλογές, θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:21