search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:45
MENU CLOSE

Τράπεζα Ελλάδος:Τι κρύβεται πίσω από τις συναλλαγές στα ομόλογα

30.05.2010 07:18
Τράπεζα Ελλάδος:Τι κρύβεται πίσω από τις συναλλαγές στα ομόλογα - Media

Το αμαρτωλό θέμα των ομολόγων αναβαθμίζεται και το πολιτικό… spread εκτινάσσεται στα ύψη. Αφορμή η ιστορία του διακανονισμού των συναλλαγών για τα ελληνικά ομόλογα που είχε εφαρμόσει λίγο μετά τις εκλογές η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι και τον Απρίλιο, η οποία έφτασε στη Βουλή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτη την επικεφαλής του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία Βάσω Παπανδρέου.

Το αμαρτωλό θέμα των ομολόγων αναβαθμίζεται και το πολιτικό… spread εκτινάσσεται στα ύψη. Αφορμή η ιστορία του διακανονισμού των συναλλαγών για τα ελληνικά ομόλογα που είχε εφαρμόσει λίγο μετά τις εκλογές η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι και τον Απρίλιο, η οποία έφτασε στη Βουλή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτη την επικεφαλής του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία Βάσω Παπανδρέου.

Έτσι, μετά την ερώτηση της Βάσως Παπανδρέου και των 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται στο θέμα που έχει δημιουργηθεί και φαίνεται να το φέρνει στο επίκεντρο της πολιτικής μας ζωής.

Στην ερώτησή του ο Σαμαράς επικαλείται κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και σχετικά δημοσιεύματα «για την οργάνωση της χώρας έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων που σημειώθηκαν από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2010 και οδήγησαν πρακτικά σε αδυναμία δανεισμού».

Μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «ασκείται δριμύτατη κριτική στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος για παραλείψεις και πράξεις αντιστοίχως, που οδήγησαν σε αλλαγή των διαδικασιών διακανονισμού των συναλλαγών για τα ελληνικά ομόλογα. Μια αλλαγή που προκάλεσε μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης σε βάρος τους» και καλεί τον Παπανδρέου να απαντήσει «για τη θέση της κυβέρνησης επί του σοβαρότατου αυτού θέματος».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

«Είναι γνωστό», αναφέρουν οι ερωτώντες τον υπουργό Οικονομικών βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτη τη Βάσω Παπανδρέου, «ότι η πτώση της τιμής και η αντίστοιχη διεύρυνση του spread των ελληνικών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έχει αποδοθεί, και ορθώς, από τον πρωθυπουργό και σε μεθοδευμένες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε, σε παγκόσμιο επίπεδο, μία πραγματικά τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να αποκαλύψει τους κερδοσκόπους και να πείσει τις διεθνείς χρηματαγορές για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να επιτύχει μέσω εφαρμογής επώδυνων και περιοριστικών για τα χαμηλά εισοδήματα πολιτών τη δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας».

«Είναι όμως περίεργο», λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «και δημιουργεί ερωτήματα το γεγονός ότι από την επόμενη ημέρα των εκλογών, στις 05.10.2009, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) άλλαξε τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών που εγίνοντο επί ελληνικών ομολόγων» και υποστηρίζουν στη συνέχεια ότι «οι συναλλαγές επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου θεωρούνται ολοκληρωμένες όταν σε σαφώς ορισμένο χρονικό διάστημα έχουν αποδοθεί οι τίτλοι στον αγοραστή και τα αντίστοιχα ποσά στον πωλητή».

Ακόμη οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι «δημιουργούνται ερωτήματα, γιατί η ΤτΕ έσπευσε πριν ακόμη αναλάβει η νέα κυβέρνηση να “διευκολύνει” τις συναλλαγές βασιζόμενη δήθεν σε κάτι τελείως διαφορετικό και το οποίο δεν ισχύει ακόμη», καθώς επίσης και ότι «η επιμήκυνση της χρονικής περιόδου του μη διακανονισμού αντικειμενικά δημιουργεί μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης.

Όσο η συναλλαγή δεν διακανονίζεται, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα του πωλητή να “σπρώχνει” τις τιμές των ομολόγων προς τα κάτω για να τα αγοράσει στο τέλος της περιόδου φθηνότερα, ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει και από τα υψηλά ασφάλιστρα. Μπορεί δηλαδή κάποιος να πουλάει αέρα (naked – bonds), να ρίχνει τις τιμές των ομολόγων, να αυξάνει το spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου, να κερδίζουν οι λεγόμενοι σορτάκηδες και στο τέλος να μην έχουν και καμία κύρωση».

Η απάντηση της ΤτΕ

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς τόσο έγκυρων οικονομικών παραγόντων όσο και βουλευτών όλων σχεδόν των κομμάτων. Η κεντρική τράπεζα της χώρας προσπαθεί, με δύο ανακοινώσεις της στις 19 Μαΐου, να αποσείσει την κατηγορία ότι έκανε επιμήκυνση του χρόνου διακανονισμού σε 10 μέρες.

Αφού αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο γίνονταν οι συναλλαγές από την ΤτΕ, σημειώνεται ότι «την Τετάρτη 7 Απριλίου 2010, για πρώτη φορά στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου παρουσιάστηκε μεγάλος αριθμός συναλλαγών, οι οποίες είχαν καταρτιστεί στην ΗΔΑΤ και δεν διακανονίστηκαν όπως έπρεπε», καθώς και ότι «είναι εντελώς ανυπόστατη η ‘‘πληροφορία’’ που είδε το φως της δημοσιότητας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, υπεραντιδρώντας σε δήθεν προηγούμενη εσφαλμένη απόφασή της, περιόρισε τον χρόνο διακανονισμού σε μία ημέρα».

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι μπορεί ο Κανονισμός της ΗΔΑΤ να προβλέπει οριστικό διακανονισμό των συναλλαγών, που καταρτίζονται εκεί, κατά την Τ+3. Ο διακανονισμός, όμως, όπως είμαστε σε θέση να ξέρουμε, επιμηκύνθηκε χωρίς να αλλάξει τυπικά ο Κανονισμός, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί υποτιμητική κερδοσκοπία και χειραγώγηση ως αποτέλεσμα της επιμήκυνσης της περιόδου διακανονισμού.

Γι’ αυτό, άλλωστε, για να θολώσει τα νερά, μετέθεσε τον αρμόδιο διευθυντή Μιχ. Μιχαλόπουλο (αντί να τον θέσει σε διαθεσιμότητα, δεδομένου ότι γίνεται δικαστική έρευνα), κάτι που δείχνει ότι τόσο ο διοικητής της τράπεζας όσο και ο αρμόδιος υποδιοικητής Ι. Παπαδάκης είχαν πλήρη γνώση και είχαν εγκρίνει προφορικά τη σκανδαλώδη διαδικασία.

Η διεθνοποίηση του θέματος

Η Βάσω Παπανδρέου απάντησε δηκτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος: «Η ΤτΕ χθες, δύο ημέρες μετά την κατάθεση της ερώτησης στην Ελληνική Βουλή, δημοσιοποίησε την απάντηση μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, χωρίς όμως να δημοσιοποιεί και τα ερωτήματα» και συμπλήρωσε επίσης ότι η τράπεζα «δεν έχει να κάνει με την προληπτική εποπτεία, με ποιους δηλαδή κανόνες και κυρώσεις γίνεται δύσκολη η κερδοσκοπία από τους σορτάκηδες, σε βάρος ελληνικών ομολόγων.

Επανέλαβε μάλιστα το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει η ΤτΕ, «γιατί μεσούσης της χρηματοοικονομικής κρίσης που ήταν παγκοίνως γνωστό το πρόβλημα των ανοιχτών θέσεων (σορτάρισμα), που γνώριζε τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας, σε μία τέτοια συγκυρία αποφάσισε να χαλαρώσει αντί να αυστηροποιήσει τους κανόνες διακανονισμού / εκκαθάρισης και με τον τρόπο αυτό διευκόλυνε αντικειμενικά την κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας».

Εν τω μεταξύ οι «Financial Times» δημοσίευσαν, στις 19 Μαΐου, πρωτοσέλιδο κείμενο στην ηλεκτρονική τους έκδοση με τίτλο «Η ελληνική κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει κατηγορίες για τις ανοιχτές πωλήσεις». Στο κείμενο αυτό απάντησε προχθές ο Προβόπουλος, εμμένοντας για το Τ+3 και την αυτόματη επανεισαγωγή σε διάστημα μέχρι 10 ημέρες, προσπαθώντας να… απενοχοποιήσει τις επιθετικές εμπορικές πρακτικές σε σχέση με το 10ήμερο (recycling).

Στο υπουργείο Οικονομίας, που έχει αναλάβει να απαντήσει στην ερώτηση της Παπανδρέου, επικρατεί κλίμα συγκάλυψης, με τις οδηγίες υπουργού και γενικού γραμματέα. Κλωθογυρίζουν την απάντηση για να καλύψουν την τράπεζα αρκούμενοι στις επίσημες «εξηγήσεις» της ΤτΕ.. Το ερώτημα είναι: Ξέρουν το θέμα, οπότε είναι συνένοχοι, ή δεν μπορούν να το κατανοήσουν και σπεύδουν να το καταχωνιάσουν, οπότε και πάλι είναι συνένοχοι διά παραλείψεως;

Μήπως είναι η ώρα του πρωθυπουργού;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:44