search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:08
MENU CLOSE

«Πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο» από τον Αλέξη Τσίπρα

08.12.2013 16:31
«Πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο» από τον Αλέξη Τσίπρα - Media

«Πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας» απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.


«Πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας» προκειμένου να συμμετάσχουν στη συζήτηση για το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής Ελλάδας μέσα από έναν ευρύ διάλογο απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, τονίζοντας ότι στην κυβέρνηση «μέσα στο πανικό τους για την επερχόμενη συντριπτική τους ήττα, μαγειρεύουν διάφορα εκλογικά συστήματα και εκλογικά σενάρια, με στόχο τη φαλκίδευση της θέλησης του λαού, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014».

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μεταφέρει τις ευρωεκλογές, ούτως ώστε να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για πολύ φτηνό τέχνασμα, το οποίο μόνο τον φόβο τους μπροστά στην εκλογική ήττα αποδεικνύει, διότι γνωρίζουν ότι οι ευρωεκλογές που θα προηγηθούν του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών θα είναι ένα ηχηρό χαστούκι στις δυνάμεις του μνημονίου», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε:

«Ότι κι αν σκαρφιστούν, ότι κι αν επιχειρήσουν, το ρεύμα του ποταμού δεν γυρίζει πίσω και θα πνιγούν στην ωριμότητα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη συμπαράταξης ευρύτερων δυνάμεων «που θα φέρει τη μεγάλη νίκη στις επερχόμενες εκλογές».

«Ανοίγουμε στον λαό και στην κοινωνία τη συζήτηση για το πρόγραμμα διακυβέρνηση της μεταμνημονιακής Ελλάδας», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πρότασή του για τη διοργάνωση θεματικών συνεδρίων όπου θα συναντηθούν οι πιο ζωντανές δυνάμεις της επιστήμης, της διανόησης και του πολιτισμού, μαζί με όλους πολίτες, με στόχο αυτή η συνάντηση της δημιουργίας και της δημοκρατίας να καταλήξει σε κείμενα θέσεων και διαρκείς επιτροπές. Και όλοι μαζί, όπως είπε, να συγκροτήσουν ένα Διαρκές Φόρουμ για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, της οικονομίας και του κράτους, για ν' αλλάξει η μοίρα του λαού και του τόπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, άμεσα:

– Διευρύνουμε τη συζήτηση για το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

– Δουλεύουμε στα πρότυπα της επιτροπής προσωπικοτήτων για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

– Συγκροτούμε και άλλες επιτροπές, στα μεγάλα ζητήματα που αποτελούν και τους άξονες της νέου κυβερνητικού προγράμματος:

1. Η Παραγωγική ανασυγκρότηση

2. Η Κοινωνική προστασία από την ανθρωπιστική κρίση

3. Η Ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης

4. Η πολιτική μας για τη Διαπραγμάτευση του χρέους, τις τράπεζες και τα εργαλεία ρευστότητας

5. Η Πολιτισμική αναγέννηση

6. Οι αλλαγές στο Πολιτικό σύστημα, μια επιτροπή που ήδη υπάρχει.

Σχολιάζοντας το κλείσιμο από τον πρωθυπουργό της συνεδρίασης της Βουλής για τον προϋπολογισμό, υποστήριξε ότι αποκαλύφθηκε η γύμνια των επιχειρημάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η αμηχανία και η αγωνία μπροστά στα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής τους.

Αποκάλυψε, πρόσθεσε, τη συντριπτική υπεροχή σε επιχειρήματα, πρόγραμμα και επεξεργασίες για την έξοδο από τη κρίση, του ΣΥΡΙΖΑ έναντι τα μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χτες ούτως ή άλλως δε προβλέπεται να εκτελεσθεί ως έχει, αλλά να αναθεωρηθεί με νέα μέτρα όταν θα συμφωνήσουν με την τρόικα πόσο μεγάλο είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2014, είπε, και πρόσθεσε ότι θα τον αναθεωρήσουμε εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων και των αγροτών.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, είπε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας απαιτούν τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, συμπεριφέρονται ως πληρεξούσιος των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων – των αρπακτικών «distress funds», απαιτούν ομαδικές απολύσεις σε μια χώρα που η ανεργία ήδη καλπάζει στο 30%.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για επιμονή σε «ένα ακόμη μεγάλο διαρκές και επαναλαμβανόμενο ψέμα για τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία, ότι δήθεν το αδελφό μας κόμμα εκεί, το κόμμα της αριστεράς δεν θέλει το κούρεμα του χρέους και αρνείται τη συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση από αυτήν».

«Το σύστημα προσπαθεί να μείνει ζωντανό, με τη μόνη συνταγή που ξέρει. Σκληρή λιτότητα για τους πολίτες, σκληρή καταστολή και ποινικοποίηση των αντιστάσεων, σκάνδαλα και δωράκια στο κατεστημένο. Ψηφιακές συχνότητες, αυτοκινητόδρομοι, Αστέρας Βουλιαγμένης, ΕΡΤ, ΤΑΙΠΕΔ, είναι μερικά μόνο παραδείγματα για το πώς το οικονομικό κατεστημένο επιχειρεί με νύχια και δόντια να κρατήσει ζωντανό το πολιτικό κατεστημένο της διαφθοράς και της υποτέλειας. Αν ο τόπος έχει ανάγκη από μία μεγάλη μεταρρύθμιση, αυτή είναι μία και μόνη: Να κάνουμε παρελθόν, να τελειώσουμε σήμερα κιόλας το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς», είπε ο κ. Τσίπρας.

Με αφορμή τη συζήτηση και την έγκριση της κοινής δήλωσης που θα κάνουν τα 39 κόμματα που συμμετέχουν το Κόμμα Ευρωπαικής Αριστεράς στο συνέδριό τους στη Μαδρίτη, από 13-15 Δεκεμβρίου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη παραμένει το κατ' εξοχήν πεδίο ταξικών συγκρούσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως στόχο τη δημιουργία, όπως είπε, ενός ευρωπαϊκού κινήματος κατά της λιτότητας. Ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που θα παλέψει για μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη της ειρήνης, της εργασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της οικολογίας, της ισότητας ανάμεσα στα φύλα, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές, πρόσθεσε, το διακύβευμα δεν είναι μόνο η αλλαγή των συσχετισμών αλλά η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και ανατροπή. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Όχι μόνο στον Νότο της Ευρώπης. Σε ολόκληρη την Ευρώπη και για να γίνει αυτό, είναι ανάγκη να ενισχυθεί η Αριστερά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10