search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:33
MENU CLOSE

Είμαστε μπροστά σε δρομολογημένες εξελίξεις του κυβερνητικού συνασπισμού;

09.12.2013 16:13

Είναι φανερό ότι η συγκυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα τα οποία είναι αξεπέραστα.

Είναι φανερό ότι η συγκυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα τα οποία είναι αξεπέραστα. Κατάφερε το ανιστόρητο δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου, χάρις στην αναποτελεσματική πολιτική την οποία εφαρμόζουν κατ’ εντολή των δανειστών με οδοστρωτήρα τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, και το λαό να φέρουν σε δραματική απόγνωση, ανέχεια και απελπισία και τους παραδοσιακούς οπαδούς των δύο μεγάλων ιστορικών κομμάτων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ίδρυσαν οι δύο χαρισματικοί ηγέτες, Κων/νος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου να απογοητεύσουν οικτρά.

Οι πατριωτικές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, της δημοκρατικής παράταξης είναι εγκλωβισμένες στο σύστημα Βενιζέλου, ενώ οι μετριοπαθείς δημοκρατικές και πατριωτικές δυνάμεις που εκφράστηκαν παλαιότερα από τη σχολή της μετριοπάθειας (Κων/νου Καραμανλή – Γ. Ράλλη) είναι εγκλωβισμένες στο σύστημα Σαμαρά (σχολή Αβέρωφ).

Η αρχηγοκεντρική δομή των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης σε συνδυασμό με την παντελή ανυπαρξία δημοκρατικής λειτουργίας στα συλλογικά καθοδηγητικά όργανα έχει ως αποτέλεσμα να κυβερνάται η χώρα όχι από κόμματα δημοκρατικά οργανωμένα, αλλά από δύο παρέες. Την παρέα Σαμαρά, της οποίας τα χαρακτηριστικά παραπέμπουν σε παρέα Σικάγου και την παρέα Βενιζέλου, η οποία έχει εντελώς αποϊδεολογικοποιηθεί από τις ιδεολογικές και πολιτικές ρίζες της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τους ιστορικούς της ηγέτες, Ελ. Βενιζέλο, Νικ. Πλαστήρα, Γ. Παπανδρέου και Αν. Παπανδρέου, ως οι ιδεολογικές και πολιτικές συντεταγμένες της παράταξης.

Συνεπώς, μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού (τυπικό γεγονός των όποιων εξελίξεων στο κυβερνητικό σκηνικό) ως και την ψήφιση της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών καθώς και της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος των πολιτικών εξελίξεων. Τα σημάδια είναι πολλά.
Ενδεικτικά: α) η εκρηκτική κατάσταση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κυβερνώντων κομμάτων, β) οι αποδιδόμενες στον κ. Βενιζέλο δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες καλύτερα να συγκρουστούμε με την τρόικα παρά να μας ρίξουν οι βουλευτές (διεκδικεί και φωτοστέφανο ήρωα), γ) η διαφαινόμενη επίσπευση της πρότασης εξεταστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια, ώστε να υπάρξει απορριπτική απόφαση με τους σημερινούς συσχετισμούς της Βουλής (πριν, δηλαδή, οι εξελίξεις δημιουργήσουν νέα δεδομένα), ε) ο βασικότερος, όμως, λόγος είναι ο πανικός που έχει καταλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τη δημοσκοπική κατάρρευση. Ποιος φανταζόταν ότι εκεί που κάποτε «ηγεμόνευε» εκλογικά το ΠΑΣΟΚ για σαράντα χρόνια, στη Β’ Πειραιά, σήμερα έχει περιοριστεί στο 2% (καλά διαβάσατε, 2%). Η άλλοτε πράσινη Β’ Πειραιά έχει γίνει Χιροσίμα.
Τώρα, φαίνεται, συνειδητοποίησε η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα «μόσχευμα» στο σώμα της ΝΔ, στην οποία αν ενσωματωθεί, θα διασωθεί ως ιστός, αν δε το απορρίψει, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Συνεπώς, αναζητείται τρόπος διάσωσης του μοσχεύματος μέσα από τη λεγόμενη Κεντροαριστερά. Επ’ ευκαιρία κράτα γερά Φώτη Κουβέλη γιατί σε έχουν βραχυκυκλώσει. Κεντροαριστερά δε γίνεται με παλαιά υλικά που κουβαλάει ο Δούρειος Ίππος του σημιτικού εκσυγχρονισμού. Εξάλλου, οι σημερινοί Έλληνες δεν είναι Τρώες. Τέλος, η Κεντροαριστερά χτίζεται με νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Με νέες δυνάμεις που θα αναδείξει ο λαός μέσα από την Πρωτοβουλία των Πολιτών, την οποία νέοι άνθρωποι έχουν συγκροτήσει σε όλη τη χώρα. Για μια Ελλάδα με σύνορα και έναν Ελληνισμό χωρίς σύνορα. Ο αγώνας δεν είναι ούτε Κεντροαριστερός ούτε Κεντροδεξιός, είναι αντιμνημονιακός – απελευθερωτικός των Ελλήνων.

Υ.Γ.1. Εν αναμονή εξελίξεων τελούν και τα διάφορα «μαξιλάρια» στους καναπέδες του Περιστυλίου, του Εντευκτηρίου και ορισμένων ξενοδοχείων της γειτονικής πλατείας.

Υ.Γ.2. Και μη μας πουν πάλι για αποστασίες οι άθλιοι, γιατί η αποστασία δεν έχει σήμερα ηθική απαξίωση, είναι «θεσμοθετημένη». Ο νοών νοείτω.

*Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός είναι Πρόεδρος του Πολιτικού και Κοινωνικού Συνδέσμου «Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ» και μέλος της Πρωτοβουλίας των Πολιτών για την αναδιοργάνωση του Κεντρώου χώρου χωρίς ελιτίστικη και μνημονιακή χειραγώγηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:29