search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:31
MENU CLOSE

Κόμματα, επιχειρηματίες και ΜΜΕ ετοιμάζονται για την «επόμενη μέρα»

10.12.2013 06:16
Κόμματα, επιχειρηματίες και ΜΜΕ ετοιμάζονται για την «επόμενη μέρα» - Media

Οι δημοσκοπήσεις έχουν «γυρίσει» και το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι καταφανές. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση πέφτει από σκόπελο σε ύφαλο και, παγιδευμένη σε τεράστια αδιέξοδα, δεν ξέρει τι της ξημερώνει.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν «γυρίσει» και το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι καταφανές. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση πέφτει από σκόπελο σε ύφαλο και, παγιδευμένη σε τεράστια αδιέξοδα, δεν ξέρει τι της ξημερώνει.
 
Τελευταίο – και ηχηρό – παράδειγμα η δημοσκόπηση της πάντα έγκυρης Pulse RC για την ιστοσελίδα bankingnews.gr (Μέρος Α και Μέρος Β), όπου καταγράφεται προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 2,5%.
 
Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται «κινούμενη βόμβα» και «ασύμμετρη απειλή», ενώ κάμποσοι βουλευτές του αναζητούν… εναλλακτικό τρόπο πολιτικής επιβίωσης κινούμενοι δυνητικά προς διάφορες κατευθύνσεις.
 
Η Ν.Δ. βασανίζεται από έντονες εσωτερικές αμφισβητήσεις, βουλευτικά και στελεχικά «αντάρτικα», αλλά και χαμηλόφωνες αναζητήσεις μεγαλοστελεχών της για το τι θα γίνει αν το κόμμα συντριβεί στις εκλογές.
 
Η ΔΗΜΑΡ, πρώην εταίρος της συγκυβέρνησης, βρίσκεται σε αναζήτηση ρόλου και προσανατολισμού μέσα από το συνέδριό της στο τέλος της εβδομάδας.
 
Όπως τις προηγούμενες ημέρες είχαν αποκαλύψει «Το Ποντίκι» και topontiki.gr, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη σημειώνοντας ότι έχουν προηγηθεί και άλλες συναντήσεις μεταξύ τους: «Οι κύριοι Τσίπρας και Μαρκεζίνης έχουν συναντηθεί πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια».
 
Το επίκεντρο του ρεπορτάζ στο «Π» την περασμένη Πέμπτη ήταν οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του να εδραιώσουν τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες και στηρίξεις στο σύνολο του πολιτικού (και επιχειρηματικού) φάσματος. Με το δεδηλωμένο σκεπτικό ότι «το λάδι στο καντήλι της κυβέρνησης τελειώνει».
 
Την Κυριακή που μας πέρασε, «Το Βήμα» κυκλοφόρησε με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Καραμανλής, η Ντόρα, ο Τσίπρας και ένας… σερ». Υπέρτιτλος: «Υπόγειες διεργασίες, όλοι μιλούν με όλους για όλα». Το κλειδί όμως βρίσκεται στον πρώτο υπότιτλο, ο οποίος αναφέρει: «Συναντήσεις και δείπνα για την επόμενη μέρα».
 
Το κεντρικό στοιχείο του ρεπορτάζ ήταν ένα δείπνο των Μητσοτάκηδων με τον Κώστα Καραμανλή. Το κείμενο μας πληροφορεί, με υποδόριο χιούμορ, ότι «προς καθησυχασμό των αγωνιούντων “σαμαροφυλάκων”, το κυρίως μενού δεν ήταν ο πρωθυπουργός», αλλά ποιος μπορεί να φανταστεί ότι ο Σαμαράς δεν ήταν το… κυρίως πιάτο για τους επιφανείς συνδαιτυμόνες;
 
Εξ άλλου και μόνη η πρωτοσέλιδη ευθεία αναφορά της εφημερίδας σε «επόμενη μέρα», σε απόσταση μάλιστα από τις πολύ προσεκτικές διατυπώσεις του ρεπορτάζ, υποδηλώνει ότι τώρα πια δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του.
 
Τι εννοούμε; Ότι με τον όρο «επόμενη μέρα» μπορεί να νοηθεί κυρίως η αποχώρηση της νυν κυβέρνησης. Πιθανότατα και το παρεπόμενο ζήτημα ηγεσίας στα δύο κόμματα που σήμερα τη συγκροτούν. Όμως τα ζητήματα της «επόμενης μέρας» είναι και πολλά και σύνθετα.
 
Ήδη τίθεται, κυρίως μιντιακά και χωρίς ιδιαίτερα σοβαρή προοπτική, το ζήτημα επανασυγκρότησης της αποσυντεθειμένης και απειλούμενης με εξαφάνιση Κεντροαριστεράς, καθώς υπολείμματα του αείμνηστου «εκσυγχρονισμού», σε σύμπνοια με τη στριμωγμένη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σπεύδουν να αναλάβουν φαντασιακούς ρόλους υπό τη σκέπη μιας επιδιωκόμενης «Ελιάς». Ο κύριος στόχος είναι να μην υπάρχει η «ταμπέλα» ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, διότι το αποτέλεσμα ίσως είναι οριστικά καταδικαστικό για την ύπαρξη του πάλαι ποτέ πανίσχυρου κόμματος.
 
Ήδη τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς αντιμετωπίζουν το – άγνωστο πόσο ρεαλιστικό – ερώτημα περί αυτοδιάλυσης ώστε να επιτευχθεί η ανασύνθεσή του. Όμως κινούνται σε διαφορετική – προς το παρόν – ρότα, το καθένα θέλει να φτιάξει τη… δική του «Ελιά», ενώ και στο εσωτερικό τους υπάρχουν διαφορετικά «ρεύματα σκέψης» και… φιλοδοξιών.
 
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ – το έχουμε επισημάνει πολύ πρώιμα, από τις εκλογές του Μαΐου 2012 – έχει βάλει πλώρη για την… κατάληψη του χώρου της Κεντροαριστεράς και το ερώτημα είναι αν αυτή η κατάληψη θα είναι μελλοντικά μόνο γεωγραφική ή και ιδεολογικοπολιτική.
 
Ήδη εν τοις πράγμασι εξελίσσεται η πολυδιάσπαση και της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς, με την ύπαρξη τριών δεξιών κομμάτων στη Βουλή και καναδυό εκτός αυτής, ενώ συζητείται η δημιουργία και άλλων σχημάτων. Δείγμα σαφές της διαδικασίας αποσύνθεσης, στην οποία έχει μπει ο άλλοτε ενιαίος και κραταιός αυτός πολιτικός χώρος.
 
Ήδη – αν καταγράψει πολύ χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές ή/και τις βουλευτικές – στελέχη της Ν.Δ. ανησυχούν ότι μελλοντικά ο κύριος αντίπαλός τους ίσως δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η… Χρυσή Αυγή!
 
Ήδη ο… ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη λογική ευρύτατων συνεργασιών – ή, έστω, δημιουργίας καλών σχέσεων – και με τμήματα της Δεξιάς αναζητώντας την ευρύτερη δυνατή στήριξη σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές, ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, όπως λέει συνεχώς ο Τσίπρας.
 
Πολύ πρόσφατα ένας έμπειρος συνομιλητής πρώην πρωθυπουργού προέβλεπε, με επαρκή βεβαιότητα ώστε να προκαλεί την αμέριστη προσοχή του ακροατή του, ότι οι επόμενες εκλογές θα επιφέρουν πολιτικό χάος.
 
Ανεξάρτητα από το πώς ορίζει ο καθένας το χάος, είναι βέβαιο ότι η επόμενη των εκλογών ημέρα θα βρει ριζικά διαφορετικό τον πολιτικό χάρτη.
 
Συνεπώς όσοι σήμερα ανησυχούν γι’ αυτή την «επόμενη μέρα» ξέρουν πολύ καλά τι επέρχεται, ανεξαρτήτως των διαφορετικών περιγραφών και πολιτικών ερμηνειών, τόσο για το μέλλον του πολιτικού συστήματος όσο και για το… δικό τους. Συνεπώς προετοιμάζονται. Από τα κόμματα και τους επιχειρηματίες έως τα ΜΜΕ, αυτή η «προετοιμασία» είναι καταφανής. Ο καθένας αναζητεί τον δικό του ρόλο σε αυτήν την «επόμενη μέρα».
 
Εμείς απλώς ας υπενθυμίσουμε αυτό που, πριν ακόμη από τα μνημόνια, έχουμε επισημάνει: αυτή η κρίση θα καταπιεί πολλές κυβερνήσεις και κόμματα. Είναι μαραθώνιος και όχι δρόμος ταχύτητας, όπως πολλοί νομίζουν ή ελπίζουν. Οι σοφότεροι και ικανότεροι – ενδεχομένως και οι πιο… τυχεροί! – θα αποτελέσουν το μέλλον του πολιτικού συστήματος. Για τους υπόλοιπους κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο, παρά να τους… προειδοποιεί.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:31