search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:37
MENU CLOSE

Οι καταθέτες θα σώζουν τις τράπεζες, λέει ο Ντάισελμπλουμ

11.12.2013 15:55
Οι καταθέτες θα σώζουν τις τράπεζες, λέει ο Ντάισελμπλουμ - Media

Η απόφαση ελήφθη μετά τις συνομιλίες των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες οι οποίοι κατέληξαν σε μία συμφωνία για την εκκαθάριση τραπεζών και για το πώς θα μοιραστεί το κόστος.

 
Μόλις λίγες ώρες πέρασαν από την απάντηση του αντιπροέδρου της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σύμφωνα με την οποία άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο κούρεμα των καταθέσεων ακόμα και ποσών κάτω των 100.000 ευρώ και το νέο «χτύπημα» σημειώθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Ντάισελμπλουμ οι καταθέτες θα πληρώνουν τις αστοχίες των τραπεζικών ιδρυμάτων!
 
Η απόφαση ελήφθη μετά τις συνομιλίες των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες οι οποίοι κατέληξαν σε μία συμφωνία  για την εκκαθάριση τραπεζών και για το πώς θα μοιραστεί το κόστος, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στο CNBC.
 
Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με μια διαδικασία «bail-in» τύπου Κύπρου (σημ: σε ελεύθερη μετάφραση, κούρεμα καταθέσεων), στο πλαίσιο της οποίας οι μεγαλοκαταθέτες προβληματικών τραπεζών θα είναι αυτοί που θα καλούνται πρώτοι να στηρίξουν την τράπεζα.
 
Στη συνέχεια, εάν χρειαστεί περισσότερο ρευστό, θα χρησιμοποιηθούν πόροι από τα εθνικά ταμεία εκκαθάρισης και εάν απαιτηθούν και περαιτέρω πόροι, τότε αυτοί θα δοθούν από όλες τις χώρες της ευρωζώνης μέσα στα επόμενα πέντε – δέκα χρόνια, θέτοντας τη βάση για ένα κοινό ταμείο.
 
«Θα έχουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο, απ' όσο γνωρίζω, όμως, ειδικά τα πρώτα χρόνια, θα υπάρξει κάποια ευθύνη σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Και αν αυτό προκαλέσει πρόβλημα, τότε θα έχουμε τον ESM, με βάση τους συμφωνημένους κανόνες. Έτσι, νομίζω πως το περίγραμμα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο», πρόσθεσε.
 
Πολλές χώρες –μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, αντιδρούν σε ένα που θα προβλέπει ότι οι προβληματικές τράπεζες θα μπορούν να ζητούν κεφάλαια από ένα ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.
 
Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, θέλουν να υπάρξει πρώτα ένα ξεκάθαρο περίγραμμα για τη σύσταση του κοινού ταμείου, προτού γίνει συμφωνία για τις προβληματικές τράπεζες.
 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η αρχιτεκτονική ενός κοινού ταμείου διάσωσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα συζητηθεί περαιτέρω -η συζήτηση αυτή αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη-, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης πριν από τα Χριστούγεννα. Κατά τον ίδιο, είναι σημαντικό το ενιαίο ταμείο για την εκκαθάριση των τραπεζών να είναι αξιόπιστο.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:37