18/01/2020 13:23:11

Τσίπρας: 1 δισ. ευρώ κόστισαν οι σύμβουλοι για τη διαχείριση του χρέους

Τσίπρας: 1 δισ. ευρώ κόστισαν οι σύμβουλοι για τη διαχείριση του χρέους - Media
 
Για «ιλιγγιώδη» ποσά που δόθηκαν προς τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και χρηματοοικονομικούς συμβούλους κατά την περίοδο των μνημονίων κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
 
Ο κ. Τσίπρας επικαλείται στοιχεία του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα οποία η σχετική δαπάνη «έχει αυξηθεί κατακόρυφα στα χρόνια των μνημονίων, όπου η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Συγκεκριμένα, η δαπάνη έχει υπερτριπλασιαστεί τα δύο πρώτα έτη των μνημονίων και έχει δεκαπλασιαστεί το 2012», φτάνοντας το αστρονομικό ποσό των 1,116 δισ. ευρώ.

Επισημαίνει ότι το 2012- χρονιά του PSI- η δαπάνη ανήλθε στα 635 εκατ. ευρώ και εξηγεί «δόθηκαν στην εταιρεία LAZARD 25 εκατ. ευρώ και στην δικηγορική εταιρεία CGSH (Hamilton) 6 εκατ. και 1,5 εκατ. ανά μήνα καθυστέρησης, ως σύμβουλους για την διεκπεραίωση του PSI». 

Επισημαίνει ότι το ποσό 1,116 δισ. ευρώ δόθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία «λήφθηκαν μέτρα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας».
 
Υπό αυτά τα δεδομένα ρωτά τον υπουργό:
  • Τους λόγους της ραγδαίας αύξησης των δαπανών αναφορικά με τα έξοδα του δημοσίου χρέους κατά την μνημονιακή τριετία 2010-2012.
  •  Τον τρόπο επιλογής των εταιρειών- συμβούλων, αν δηλαδή διεξάγεται διεθνής διαγωνισμός όπως προβλέπεται  από το δημόσιο λογιστικό.
  •  Τις εταιρείες που  έχουν ορισθεί σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου ανά κατηγορία προσφερόμενων υπηρεσιών και έτος (αναλυτική κατάσταση).
  • Για τα ποσά που έχουν καταβληθεί ανά εταιρεία (αναλυτική κατάσταση).
 
 
Τέλος, ζητά να του κατατεθούν «τα πρακτικά των σχετικών αποφάσεων του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους και τα συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί μεταξύ ελληνικού δημοσίου και εταιρειών».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.