search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:28
MENU CLOSE

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια έχουν τα ίδια δικαιώματα

12.12.2013 12:37
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια έχουν τα ίδια δικαιώματα - Media

Τα παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια και τα ομόφυλα ζευγάρια που συνδέονται με σύμφωνα πολιτικής ένωσης πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
Τα παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια και τα ομόφυλα ζευγάρια που συνδέονται με σύμφωνα πολιτικής ένωσης πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η άρνηση να αναγνωρισθούν τα ίδια πλεονεκτήματα σε ζευγάρια που έχουν ενωθεί με το σύμφωνο και στα παντρεμένα ζευγάρια αποτελεί "άμεση διακριτική μεταχείριση βασισμένη στο σεξουαλικό προσανατολισμό", υπογράμμισε το δικαστήριο στην απόφασή του.
 
Αυτός ο τύπος διάκρισης απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο στις σχέσεις εργασίας, υπενθύμισε το δικαστήριο.
 
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε κληθεί να αποφανθεί για την περίπτωση ενός γάλλου μισθωτού, ο οποίος είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με το σύντροφό του του ίδιου φύλου και στον οποίο ο εργοδότης του είχε αρνηθεί να χορηγήσει τα ίδια πλεονεκτήματα που προβλέπονται σε περίπτωση γάμου άνδρα και γυναίκας, δηλαδή τις ειδικές ημέρες άδειας και ένα επίδομα στο μισθό.
 
Το γεγονός ότι το σύμφωνο πολιτικής ένωσης δεν προορίζεται αποκλειστικά για τα ομόφυλα ζευγάρια, "δεν αλλάζει τη φύση της διακριτικής μεταχείρισης" έναντι των ζευγαριών αυτών, αναφέρει το δικαστήριο στη απόφασή του επισημαίνοντας πως την εποχή της εξεταζόμενης υπόθεσης, το 2007, τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν μπορούσαν νομίμως να συνάψουν γάμο στη Γαλλία.
 
Ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου εγκρίθηκε δια νόμου στη Γαλλία το Μάιο του 2013.
 
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
 
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (γνωστό και ως Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) είναι το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο (όργανο της δικαστικής εξουσίας) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
 
Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λισσαβώνας στις 13 Δεκεμβρίου του 2007 και που τέθηκε σε ισχύ στις 1 Δεκεμβρίου του 2009, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το σύνολο του δικαιοδοτικού συστήματος της Ε.Ε. Τούτο αποτελείται από τρία δικαιοδοτικά όργανα: το καθεαυτό Δικαστήριο, το Γενικό Δικαστήριο και το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης.
 
Η αρμοδιότητά του είναι να ελέγχει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου από τα όργανα της Ένωσης και από τα κράτη-μέλη. Έτσι:
 
* Κρίνει τη νομιμότητα πράξεων των ευρωπαϊκών οργάνων (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μετά από προσφυγή κράτους-μέλους ή άλλου οργάνου της Ε.Ε.
* Κρίνει τη συμμόρφωση κράτους-μέλους με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μετά από προσφυγή της Επιτροπής ή άλλου κράτους-μέλους.
*Ερμηνεύει κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου μετά από προδικαστικό ερώτημα εθνικού δικαστηρίου.
* Εκδικάζει αναιρέσεις κατά αποφάσεων του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:25