search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:50
MENU CLOSE

Ο Χ. Αλμούνια διαψεύδει δημοσιεύματα σχετικά με «κούρεμα» καταθέσεων

12.12.2013 12:41
Ο Χ. Αλμούνια διαψεύδει δημοσιεύματα σχετικά με «κούρεμα» καταθέσεων - Media

Ο επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά το βράδυ, από τις Βρυξέλλες, διαψεύδει τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι εγγυημένες καταθέσεις (κάτω των 100.00 ευρώ) δεν είναι ασφαλείς.

 
Ο επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά το βράδυ, από τις Βρυξέλλες, διαψεύδει τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι εγγυημένες καταθέσεις (κάτω των 100.00 ευρώ) δεν είναι ασφαλείς.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του επιτρόπου Αλμούνια χαρακτηρίζει «ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι «οι εγγυημένες καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς, βάσει απάντησης που έδωσε ο ίδιος ο επίτροπος Αλμούνια σε ευρωβουλευτή».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών των τραπεζών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων.
 
«Αυτό σημαίνει ότι όταν μία τράπεζα λαμβάνει κρατική ενίσχυση, δεν απαιτείται η συνεισφορά ούτε των εγγυημένων καταθετών (κάτω από 100.000 ευρώ), αλλά ούτε και των μη εγγυημένων καταθετών (άνω των 100.000 ευρώ)» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και προσθέτει ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ο επιμερισμός βαρών αφορά αποκλειστικά τους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης.

Είχε προηγηθεί επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή προς τον Χοακίν Αλμούνια περί "κουρέματος ασφαλισμένων καταθέσεων":
 
Η επιστολή του κυρίου Χουντή αφορά τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και αφορούσαν σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή περί «κουρέματος ασφαλισμένων καταθέσεων».
 
Στην επιστολή του, ο Νίκος Χουντής, αφού σημειώνει ότι έχει ζητήσει από το πρωί την υποτιθέμενη «επίσημη δήλωση» του εκπροσώπου τύπου του Ευρωπαίου Επίτροπου, και ενώ έχουν περάσει πολλές ώρες χωρίς να τις έχει λάβει, απευθύνεται στον ίδιο τον Επίτροπο κ. Αλμούνια, και του ζητάει αν επιθυμεί να αλλάξει κάτι από την πολύ σαφή και κατηγορηματική απάντησή του ότι, «κάθε κράτος μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων».
 
Η πλήρης επιστολή έχει ως εξής:
 
«Σας στέλνω την επιστολή αυτή που αφορά στη δήλωση του εκπροσώπου τύπου σας κ. Κολομπανί (την οποία ακόμη αναμένουμε,) σχετικά με την απάντησή σας για τα στοιχεία καταμερισμού των επιβαρύνσεων που απεικονίζονται στην ανακοίνωση 2013/C 216/01.
 
Σας ζητώ, εάν επιθυμείτε, να αλλάξετε την απάντηση που μου δώσατε στην ερώτησή μου εάν «έχει τη δυνατότητα ένα κράτος μέλος να προβεί σε πρόσθετα μέτρα, όπως η καταβολή εισφοράς (φορολογίας) από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων, προς όφελος της κεφαλαιακής ενίσχυσης μίας τράπεζας, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή “δεν θα απαιτεί” τέτοιου είδους επιβαρύνσεις».
 
Σας υπενθυμίζω ότι η επίσημη απάντησή σας αναφέρει μεταξύ άλλων, το ουσιώδες ότι, «κάθε κράτος μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων».
 
Είμαι σίγουρος ότι θα έχω το συντομότερο δυνατό την απάντησή σας.»
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:50