search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:32
MENU CLOSE

Λυχνάρια, το μεγάλο δώρο του ΥΠΕΚΑ

12.12.2013 22:00
oldphotosdeh_symvivasmos1386864506.jpg

Σε επικοινωνιακό τιμολόγιο έχει μεταβληθεί το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αφού οι υπό προϋποθέσεις κοινωνικές ευαισθησίες μετατρέπονται τελικά, όπως και στην περίπτωση του επιδόματος θέρμανσης, σε ευνοϊκές παροχές προς ολίγους.

Σε επικοινωνιακό τιμολόγιο έχει μεταβληθεί το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αφού οι υπό προϋποθέσεις κοινωνικές ευαισθησίες μετατρέπονται τελικά, όπως και στην περίπτωση του επιδόματος θέρμανσης, σε ευνοϊκές παροχές προς ολίγους.

Όσο κι αν οι κυβερνητικοί σκίζουν τα ρούχα τους με δηλώσεις επί δηλώσεων, η πραγματικότητα τους διαψεύδει, αφού καθημερινά οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διακοπή ρεύματος όταν μάλιστα, από το 2007 έχουν γίνει 20 αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος!

Την ίδια στιγμή, το κίνημα πολιτών που επανασυνδέει το ηλεκτρικό ρεύμα σαρώνει τη χώρα, με τους αρμόδιους υπουργούς και τους δήμους να συνέρχονται τώρα από τον βαθύ ύπνο και, με τη σύσταση επιτροπών και την προσφιλή τακτική ο ένας να ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο, να προσπαθούν να κατευνάσουν την κοινωνική οργή.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:
◆ Πού χάθηκαν κάπου 1 εκατομμύριο δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου; Και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό;
◆ Πόσο εύκολο είναι και πόσος χρόνος απαιτείται για να ενταχθεί ένας πολίτης στο ΚΟΤ;
◆ Τι γίνεται με τις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΗ;

Χάθηκαν οι… δικαιούχοι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, έτσι όπως έχουν παρουσιαστεί κατ’ επανάληψη με δηλώσεις επί δηλώσεων, οι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου είναι από 1.200.000 έως 1.500.000 (δηλώσεις Γιάννη Μανιάτη Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2010). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, όμως, στο ΚΟΤ έχουν ενταχθεί 410.000, (στοιχεία Δεκεμβρίου της ΡΑΕ), άρα κάπου 1 εκατομμύριο δικαιούχοι δεν απολαμβάνουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Οι εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ, συμφωνούν με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), αφού από την έρευνά της για τα εισοδήματα του 2012 προέκυψε ότι 914.873 οικογένειες ζουν με ετήσιο εισόδημα κάτω των 11.986 ευρώ, και, συγκεκριμένα, νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο προστατευόμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Έτσι, και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 454.873 οικογένειες με εισόδημα ίσο ή μικρότερο από 12.000 ευρώ τον χρόνο δεν έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Ο αριθμός εκτοξεύεται εάν υπολογίσει κανείς ότι στους δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ προστίθενται και 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα δύο παιδιά καθώς επίσης εάν υπολογίσει κανείς και τις άλλες κατηγορίες δικαιούχων όπως είναι οι τρίτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω και με οικογενειακό εισόδημα έως 23.500 ευρώ τον χρόνο καθώς και άτομα που χρήζουν ενεργοβόρου μηχανικής υποστήριξης με εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Η εύκολη εξήγηση που δίνουν στελέχη του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ είναι ότι οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι… Περίεργη εξήγηση εάν αναλογιστεί κανείς ότι το κοινωνικό τιμολόγιο ισχύει εδώ και 3 χρόνια και την ευθύνη για την ενημέρωση των πολιτών έχουν τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και η ΔΕΗ…

Μήπως όμως αυτή η εξήγηση απλώς πετάει την μπάλα έξω από το γήπεδο, για να μη μυριστούμε τη μούφα;

Σοβαρές καθυστερήσεις

Η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο δεν γίνεται αυτόματα με την κατάθεση της αίτησης και των δικαιολογητικών στη ΔΕΗ. Η αίτηση προωθείται στο υπουργείο Οικονομικών και στον ΟΑΕΔ για τον έλεγχο στοιχείων και, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ενημερώνεται η ΔΕΗ και στη συνέχεια ο δικαιούχος.

Σωρεία καταγγελιών από πολίτες καταδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στον έλεγχο των αιτήσεων, με αποτέλεσμα να περνούν ακόμα και 4 με 5 μήνες προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στο ΚΟΤ. Η έκπτωση, όμως, αρχίζει με την ένταξή του και δεν έχει αναδρομική ισχύ…

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ του τρίτου τριμήνου 2013, οι αιτήσεις που εκκρεμούν έχουν υπερβεί τις 600.000 και από αυτές αναμένεται να εγκριθούν περίπου τα 2/3.

Τις καθυστερήσεις επιβεβαίωσε στο «Π» ο πρόεδρος Διοικητικού Προσωπικού ΔΕΗ κ. Μπίτσας, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών και τις εφορίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι εφορίες είναι διαλυμένες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γραμματέας Διοικητικού Προσωπικού ΔΕΗ Γεράσιμος Καζανάς που είπε στο «Π»: «Η ΔΕΗ το μόνο που κάνει είναι να βάζει το όνομα του καταναλωτή που δικαιούται ρεύμα και να ενημερώνει για τα κριτήρια που απαιτούνται για να εκδοθεί το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. Δεν είναι ευθύνη της ΔΕΗ που υπάρχουν καθυστερήσεις».

Τρικ

Για να ενταχθεί κάποιος στο ΚΟΤ για το 2013, λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2012, ενίοτε και του 2011! Έτσι εάν το 2013 κάποιος έμεινε άνεργος δεν μπορεί να μπει στο ΚΟΤ… Και μάλιστα εάν υπέβαλε αίτηση η οποία μετά τον έλεγχο των στοιχείων απορρίφθηκε, το σύστημα δεν του επιτρέπει να ξανακάνει ηλεκτρονικά αίτηση. Έτσι ο άνεργος του 2013 θα περιμένει να μπει στο ΚΟΤ το 2014 και μέχρι τότε κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα…

Ένα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι για το αν πληροί κάποιος το εισοδηματικό κριτήριο, δεν εξετάζεται μόνο το πραγματικό εισόδημα αλλά και το τεκμαρτό… Έτσι ακόμα κι αν κάποιος με βάση το εισόδημά του δικαιούται κοινωνικό τιμολόγιο μπορεί να το χάσει λόγω των τεκμηρίων.

Υπάρχουν, όμως, και άλλες προϋποθέσεις – τρικ που μπορεί έναν δικαιούχο να τον πετάξουν εκτός κοινωνικού τιμολογίου για έναν ή και περισσότερα 4μηνα.

Όπως έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις, εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στο ΚΟΤ πρέπει να έχει κατανάλωση μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh έως 2.000 kWh ανά τετράμηνο, ανάλογα με την κατηγορία δικαιούχου στην οποία έχει ενταχθεί.

«Επιδημία» διακοπών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, 134.470 σπίτια, καταστήματα και γραφεία έμειναν πέρυσι χωρίς ρεύμα λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 25.000 σπίτια που δεν έχουν ρεύμα κατοικούνται ακόμα από τους ιδιοκτήτες ή τους ενοικιαστές. Παράλληλα έχουν εντοπιστεί 35.000 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος. Ενδεικτικό της οικονομικής ένδειας που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είναι και το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ είχαν φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2013 τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2012 της τάξης του 27%!

Η «επιδημία» διακοπών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στις περισσότερες πόλεις της χώρας κινήματος πολιτών που επανασυνδέει το ρεύμα σε οικογένειες που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση μη μπορώντας να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΗ. Μάλιστα πολίτης που συμμετείχε σε επανασύνδεση ρεύματος στον Βόλο, ο Νίκος Ασλάνογλου, αθωώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου από το δικαστήριο και αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική δικαστική εξέλιξη για τους πολίτες και τις επιτροπές αγώνα που έχουν συσταθεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10