search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:00
MENU CLOSE

«Έφτασε» στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

12.12.2013 17:10
«Έφτασε» στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων - Media

Μετά από πολλά «σούρτα-φέρτα», βρήκε τον δρόμο για την Βουλή «ανανεωμένο», «προσαρμοσμένο» στις συζητήσεις με την τρόικα αργά το απόγευμα της Πέμπτης το αμφιλεγόμενο και πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Μετά από πολλά «σούρτα-φέρτα», βρήκε τον δρόμο για την Βουλή «ανανεωμένο», «προσαρμοσμένο» στις συζητήσεις με την τρόικα αργά το απόγευμα της Πέμπτης το αμφιλεγόμενο και πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Με τη διαδικασία του επειγόντως κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Το πολυσέλιδο κείμενο που δόθηκε στους οικονομικούς συντάκτες, «τακτοποιεί» πολλά ανοιχτά κυβερνητικά μέτωπα ενώ περιλαμβάνει πολλούς κρυφούς φόρους που ανεβάζουν το τελικό ποσό πολύ πιο πάνω από τα 2,9 δις που ισχυρίζεται ότι θέλει να εισπράξει η κυβέρνηση. Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να καλύψει με τον τρόπο αυτό και άλλες «τρύπες» και αστοχίες που αναμένονται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.. 

Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι ιδιοκτήτες κτισμάτων θα πληρώσουν φόρο από 2-13 ευρώ ανά τ.μ. Ο φόρος στα οικόπεδα υπολογίζεται από 3-9.000 ευρώ ανά στρέμμα. O φόρος στα αγροτεμάχια υπολογίζεται με βασικό συντελεστή 1 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης περιλαμβάνεται συμπληρωματικός φόρος τύπου ΦΑΠ.   
 
Επίσης, από το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν φόρους για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους ενώ όσων η ακίνητη περιουσία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ θα καταβάλλουν και συμπληρωματικό φόρο. Επί της ουσίας θεσπίζονται δύο νέοι φόροι.
 
Επιπλέον, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% από 10% που είναι σήμερα, παράταση της απόσυρσης για αυτοκίνητα, αυστηρές ποινές για όσα νομικά πρόσωπα δεν έχουν εναρμονιστεί με την ενιαία αρχή πληρωμών και σωρεία φορολογικών διατάξεων που διορθώνουν τον προηγούμενο νόμο για τη φορολογία εισοδήματος. 

Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:58