search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:58
MENU CLOSE

Oι «58» σε συσκευασία ενός κόμματος

13.12.2013 22:00
oldphotospod_1212_054_cmyk1386927792.jpg

Δυστυχώς, αν και το πολιτικό σύστημα έπαθε από την κρίση, έμαθε προφανώς λίγα

Μέσα στο ρευστό (και υπό συνεχή διαμόρφωση) πολιτικό σκηνικό που δημιουργείται, ένα μεγάλο και αξιοσημείωτο από πολλές πλευρές κομμάτι της κοινωνίας μοιάζει να μην εγκρίνει το υπάρχον πολιτικό σύστημα εν γένει.
Θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι ένα επίσης σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων ψηφίζει ευκαιριακά, υπό το κράτος της οργής, του θυμού και της απελπισίας στην οποία έχει περιπέσει. Πράγμα που σημαίνει ότι τα ποσοστά που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά ασταθή-ευκαιριακά και μόνο βεβαιότητες δεν εμπνέουν.
Έτσι μοιάζει να έχουμε τα πολιτικά κόμματα υπό συνεχή διαπραγμάτευση με τους ψηφοφόρους, οι οποίοι υποδεικνύουν με τον δικό τους τρόπο τη θέλησή τους, αλλά και συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας.
Δυστυχώς, αν και το πολιτικό σύστημα έπαθε από την κρίση, έμαθε προφανώς λίγα. Στην ουσία τους όλα τα κόμματα δείχνουν με τον τρόπο τους αμετανόητα ως προς τον τρόπο του πολιτεύεσθαι, σα να μη χρειάζεται να αλλάξουν – εκτός από το κράτος και την κοινωνία – και τα ίδια.
Το βέβαιο είναι ότι έχουμε ένα μεγάλο, ιδιαίτερα ενεργό και απαιτητικό κομμάτι του εκλογικού σώματος που παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εξελίξεις, απορρίπτοντας μετά βδελυγμίας την υπάρχουσα κομματική σύνθεση. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι την απορρίπτει, σταθερά, συνειδητά και ξεκάθαρα.
Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, με το ορατό διά γυμνού οφθαλμού πλειοψηφικό κενό, το εκλογικό σώμα φαίνεται να προτείνει και να προκρίνει τη δημιουργία ενός νέου φορέα – που φυσικά δεν θα είναι ούτε ουρανοκατέβατος, ούτε άμωμος, ούτε αναμάρτητος, αλλά πάντως θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από το κομματικό αλισβερίσι του παρελθόντος και να αναλάβει δράση στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση των «58», που δεν αφήνει καθόλου αδιάφορους όσους απόμειναν από το ΠΑΣΟΚ αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της ΔΗΜΑΡ και άλλων μικρότερων κοινωνικών και κομματικών φορέων – ή και προσωπικοτήτων.
Ακόμα είναι αδιαμόρφωτη αυτή η τάση· ωστόσο δεν παύει να γεννά ελπίδες, κι αυτό από μόνο του είναι θετικό στις παρούσες συνθήκες που η ελπίδα είναι αγαθό υπό εξαφάνιση…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:57