search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:19
MENU CLOSE

Εκλογικά «μαγειρέματα» και με τον φόρο ακινήτων

14.12.2013 22:00
oldphotossel_71386928448.jpg

Όταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επαναστάτησαν κατά του αρχικού νομοσχεδίου του Eνιαίου Φόρου Ακινήτων, είχαν μια αιτία

Όταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επαναστάτησαν κατά του αρχικού νομοσχεδίου του Eνιαίου Φόρου Ακινήτων, είχαν μια αιτία: να αφαιρέσουν βάρη από τους κατοίκους της υπαίθρου, δηλαδή τους περίπου 700.000-800.000 ψηφοφόρους-ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Όταν η συζήτηση έφτασε στο ποιος θα πληρώσει τα βάρη της… επαρχίας, κατατέθηκε το εύηχο επιχείρημα: «να πληρώσουν οι πλούσιοι». Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά κηρύσσοντας τον… ανένδοτο κατά των landlords της Εκάλης.
Οι προειδοποιητικές βολές από τους «παραδοσιακούς δεξιούς» των βορείων προαστίων δεν άργησαν να ακουστούν. Ενδεικτικό, το κλείσιμο της επιστολής των κατοίκων της Εκάλης στον Γιάννη Στουρνάρα: «Θα είστε υπεύθυνος για την εκλογική κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας». Βρέθηκε λοιπόν τρόπος να ξεπεραστεί και αυτό: από τη μία οι έχοντες και κατέχοντες θα πληρώνουν τον φόρο κατοχής αν η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ (δεν είναι ούτε 300.000 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα, και θα γίνουν λιγότεροι καθώς θα σπεύσουν να μεταβιβάσουν ακίνητα σε παιδιά και ανίψια), από την άλλη όμως, ο φόρος που θα καταβάλλουν για κάθε τετραγωνικό μέτρο ακίνητης περιουσίας θα είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με αυτόν που είχε προγραμματιστεί να πληρώνουν με βάση το αρχικό σχέδιο. Προσθέστε και μερικά «ρουσφέτια» (σημαντικές μειώσεις φόρου για τους κατασκευαστές που έχουν ξεμείνει με απούλητα διαμερίσματα, επιχειρήσεις με μεγάλες εκτάσεις ή μεγάλα κτίσματα στην κατοχή τους), και το «πακέτο» είναι έτοιμο να ψηφιστεί και από τους 154 (ή 155 λόγω μετεγγραφών της τελευταίας στιγμής).
Υπάρχει βέβαια και η τρόικα, η οποία επιμένει να μην υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τους αρχικούς δημοσιονομικούς στόχους. Εύκολο και αυτό: Προσθέτουμε μερικά λεπτά του ευρώ σε κάθε τετραγωνικό κτίσματος που έχει στην κατοχή του ο μικρομεσαίος ιδιοκτήτης, στήνουμε μια επικοινωνιακή καμπάνια ότι η φορολογική επιβάρυνση θα είναι και γι’ αυτόν μικρότερη σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ (το οποίο θεσπίστηκε ως προσωρινό μέτρο) και κλείνει και αυτό το «μέτωπο».
Οι πλειστηριασμοί
Ήδη ο «επικοινωνιακός μηχανισμός» του Μεγάρου Μαξίμου είναι έτοιμος ενόψει της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου. Είναι η 2η μεγάλη δοκιμασία για τον κυβερνητικό σχηματισμό μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ενώ απομένει και η επίλυση του ζητήματος των πλειστηριασμών. Τι θα λέει λοιπόν το… memo προς τους βουλευτές και ποια είναι η πραγματικότητα;
1 Ο «μικρομεσαίος» θα πληρώνει λιγότερα σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ. Το ότι γίνεται σύγκριση ενός προσωρινού μέτρου με ένα μόνιμο είναι το προφανές αντεπιχείρημα. Υπάρχει και κάτι άλλο: για να καλύψει τις «τρύπες» από τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους αγρότες και τη μη φορολόγηση της στάνης, του κοτετσιού και άλλων αγροτικών κτισμάτων, το υπουργείο Οικονομικών χρειάστηκε να «τσιμπήσει» τον φόρο ακόμη και στις φτωχογειτονιές του Λεκανοπεδίου. Πόσο θα πλήρωνε ανά τετραγωνικό ο ιδιοκτήτης ενός μικρού διαμερίσματος στις φθηνότερες γειτονιές του Γαλατσίου αν δεν γινόταν το «νταβαντούρι» με τους βουλευτές; Από 3,2 έως 4 ευρώ το μέτρο, ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου. Πόσα θα πληρώνει με βάση τη νέα μορφή του νομοσχεδίου; Από 3,7 έως 4,6 ευρώ, δηλαδή 15% περισσότερο. Πόσα πλήρωσε το 2013 ο ιδιοκτήτης του ακινήτου για το χαράτσι; Από 4,25 έως 5,3 ευρώ. Επικοινωνιακά είναι πολύ εύκολο. Δεν λέμε ότι είχαμε σχεδιάσει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης να πληρώνει 3,2 ευρώ αντί για 3,7 ευρώ που τον βάζουμε να πληρώσει. Του λέμε ότι πέρυσι πλήρωνε 4,25 ευρώ και τον αφήνουμε ευχαριστημένο.
2 Η κυβέρνηση κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη καθώς υποχρεώνει και τους μεγαλοϊδιοκτήτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Προβάλλουμε λοιπόν το επιχείρημα ότι θα πληρώσουν οι έχοντες ατομική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Δεν λέμε ότι ο φόρος κατοχής υπήρχε από το… 1997 και μάλιστα με χαμηλότερο αφορολόγητο. Προβάλλουμε αυτή καθ’ αυτή την επιβολή του πρόσθετου φόρου. Δεν λέμε σε καμία περίπτωση ότι στον αρχικό μας σχεδιασμό ήταν να καταργήσουμε τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και να εξασφαλίσουμε φορολογική έκπτωση της τάξεως του 60% για τη μεγάλη ιδιοκτησία. Δεν θέλουμε βέβαια να τα βάλουμε με τους έχοντες, καθώς είναι παραδοσιακοί υποστηρικτές του κόμματος. Καταφεύγουμε λοιπόν και πάλι στη δημιουργική φορολογική πολιτική. Πόσα ήταν προγραμματισμένο να πληρώσει ο ιδιοκτήτης ακινήτου στη Φιλοθέη με βάση το αρχικό σχέδιο νόμου; Από 17 έως 21,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου. Πόσα θα πληρώσει με βάση την τελική μορφή; Από 13 έως 16,3 ευρώ. Δηλαδή, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, ο ιδιοκτήτης της Φιλοθέης εξασφαλίζει μείωση επιβάρυνσης της τάξεως του 23,5%, την ώρα που η αντίστοιχη σύγκριση για τον ιδιοκτήτη του Γαλατσίου δείχνει αύξηση 15%. Με αυτή την έκπτωση φόρου ακόμη και ο ιδιοκτήτης της Φιλοθέης μπορεί να αντέξει με μεγαλύτερη άνεση τον πρόσθετο φόρο περιουσίας. Άλλωστε από το κυβερνητικό μέτωπο θα κλείσουν το μάτι και σε αυτόν τον ιδιοκτήτη, λέγοντάς του ότι θα πληρώσει τουλάχιστον 15-20% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.
3Για τον αγρότη – και τον οικοπεδούχο – η επικοινωνιακή στρατηγική είναι πανεύκολη. Κανείς δεν θα πει σε κανέναν ότι θα πρέπει να πληρώσει για πρώτη φορά. Όλοι θα υποστηρίξουν ότι με δική τους παρέμβαση αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και, με το νέο σύστημα υπολογισμού, θα αναλογούν στον καθένα μερικές δεκάδες ευρώ τον χρόνο για τα χωράφια και τις καλλιέργειές του. Για τους μεγαλοαγρότες του Κάμπου υπάρχουν και ειδικές εκπτώσεις, καθώς ισχύει το απίστευτο: όσο περισσότερα έχεις τόσο λιγότερα (αναλογικά) πληρώνεις.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:19