search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:15
MENU CLOSE

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για πλειστηριασμούς, ΦΠΑ, ΕΑΣ – Αδιάλλακτη η τρόικα

15.12.2013 07:31
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για πλειστηριασμούς, ΦΠΑ, ΕΑΣ – Αδιάλλακτη η τρόικα - Media

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη προστασία από τους πλειστηριασμούς αλλά και στη μονιμοποίηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη προστασία από τους πλειστηριασμούς αλλά και στη μονιμοποίηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ μέσα στο επόμενο 24ωρο θα φανεί εάν θα υπάρξει τουλάχιστον συμφωνία για τις αμυντικές βιομηχανίες, η οποία θα απελευθερώσει τη δόση του 1 δις ευρώ.

Όπως προκύπτει, μετά από τις πολύωρες συναντήσεις των «τροϊκανών» με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι πολύ πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς τόσο για τους πλειστηριασμούς όσο και για τον ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς στο τέλος του έτους εκπνέει η ισχύς των σχετικών διατάξεων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα εξακολουθεί να αποτιμά με διαφορετικό τρόπο τα στοιχεία των εσόδων από τον ΦΠΑ στην εστίαση, ακόμα και μετά από τα νεώτερα δεδομένα του Νοεμβρίου, ενώ απόκλιση στις εκτιμήσεις υπάρχει και όσον αφορά στην απόδοση του νέου Φόρου Ακινήτων που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και από τον οποίο το οικονομικό επιτελείο προσδοκά 2,650 δις ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του νέου Φόρου δεν θα ξεπεράσει το 75- 76%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι δημιουργείται μια «τρύπα» τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με δεδομένο ότι η τρόικα αποχωρεί τη Τρίτη μαζί με τον Γ. Στουρνάρα για το Eurogroup, θα καταβληθεί προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στη σημερινή συνάντηση (6 το απόγευμα), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο ότι η μείωση του προσωπικού πρέπει να γίνει με απολύσεις και όχι με εθελουσία έξοδο.

Δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία για τους πλειστηριασμούς, εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φανεί πιο διαλλακτικοί στη σημερινή συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες, η πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μεταβατική περίοδο του ενός έτους- εδώ υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία- είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και πολυεπίπεδη, προβλέποντας πολλαπλές και συνδυαστικές προϋποθέσεις (αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας, υπόλοιπο δανείου, περιουσιακή κατάσταση, εισοδηματικά κριτήρια κ.λ.π.), που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τον υπολογισμό των δανειοληπτών που θα μείνουν «ακάλυπτοι».

«Τους εξηγήσαμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υποχώρησης», σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ άλλος αξιωματούχος τόνισε ότι δύσκολα μπορεί να υπάρξει συμφωνία εάν η τρόικα επιμείνει σε αυτή τη γραμμή.

Εκτός από όλα αυτά οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο, οπότε και θα «ανοίξουν» τα «καυτά» ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2014, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2017, κ.ά., προκειμένου να αρχίσει να δρομολογείται και η δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο εφέτος.

 
Πηγή: iefimerida.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:12