search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:06
MENU CLOSE

Σκάνδαλο δωροδοκίας με γιους πολιτικών και μεγαλοεπιχειρηματίες στην Τουρκία

17.12.2013 18:46
Σκάνδαλο δωροδοκίας με γιους πολιτικών και μεγαλοεπιχειρηματίες στην Τουρκία - Media

Αίσθηση έχουν προκαλέσει στην τουρκική κοινή γνώμη οι προσαγωγές 37 συνολικά προσώπων, μεταξύ των οποίων είναι και οι γιοι τριών υπουργών, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας Χαλκμπάνκ, επιχειρηματίες και δήμαρχοι.

 
Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει αίσθηση εκτυλίσσεται από το πρωί στην Τουρκία, όπου έχουν προσαχθεί για σκάνδαλο δωροδοκίας και άλλων ατασθαλιών 37 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι τριών υπουργών, ένας μεγαλοεπιχειρηματίας προσκείμενος στην κυβέρνηση, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας Χαλκμπάνκ και ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.
 
Η εφημερίδα Ραντικάλ στον ιστότοπό της υποστηρίζει ότι ο φάκελος σχετίζεται με τέσσερις υπουργούς: τον υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, τον υπουργό Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, καθώς και τον υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγκεμέν Μπαγίς.
 
Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα είναι πρώτον αν η υπόθεση θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και δεύτερον κατά πόσον το όλο συνδέεται με κάποιο τρόπο, με τον ανοιχτό πλέον πόλεμο μεταξύ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος, που ήταν ο κύριος σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία χρόνια.
 
Το τάγμα, μεταξύ άλλων έχει διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στο χώρο της δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Η διείσδυση αυτή σε συνδυασμό με τη συμμαχία της κυβέρνησης με το τάγμα, ήταν ο βασικός μοχλός με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εισαγγελικές έρευνες στις σημαντικές υποθέσεις των τελευταίων ετών όπως η υποθέσεις Εργκενεκόν, Βαριοπούλα κλπ.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ραντικάλ, τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας δείχνουν ότι ενδέχεται να σημειώθηκαν ατασθαλίες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εφημερίδα στον ιστότοπό της γράφει επίσης ότι μόλις ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα θα ζητηθεί από την εθνοσυνέλευση η άρση της ασυλίας των εν λόγω υπουργών.
 
Αλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η σχετική εισαγγελική έρευνα πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα και ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός Ερντογάν δεν ενημερώθηκε σχετικά παρά μετά τις προσαγωγές.
 
Σε ομιλία που έκανε σήμερα στο Ικόνιο, ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε άμεσα στην υπόθεση. Είπε ωστόσο ότι «εάν κάποιοι έχουν όπλα και κανόνια ή είναι δολοπλόκοι, κι εμείς έχουμε το Θεό μαζί μας. Αυτοί που έχουν κάποια σχέδια, αν έχουν τη δύναμη, ας πάρουν μέρος στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου. Η Τουρκία δεν είναι μπανανία. Κανείς από το εσωτερικό ή το εξωτερικό δεν μπορεί να αναστατώσει τη χώρα μου».
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μήνυμα του Γιαλτσίν Ακντογάν, συμβούλου του πρωθυπουργού, μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter: «Η ανταπόδοση της κακίας αυξάνει την αντιπαλότητα και το μίσος και οδηγεί τους ανθρώπους στην ήττα εκατέρωθεν». Με άλλα λόγια, ο Άκντογαν προειδοποιεί ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του τάγματος και της κυβέρνησης, τελικά θα ζημιωθούν και οι δύο.
 
Σημειώνεται ότι χτες αργά το απόγευμα παραιτήθηκε από το κόμμα του ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χακάν Σουκούρ γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής, αλλά και οπαδός του Γκιουλέν. Ο Σουκούρ παραιτήθηκε καταγγέλλοντας της στάση του κόμματος απέναντι στο τάγμα.
 
Υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με τις προσαγωγές από το χώρο της αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Γκιουρσέλ Τεκίν είπε «αν θέλετε να αντιληφθείτε το μέγεθος των ατασθαλιών, πρέπει να δείτε την περιουσία των γιων των υπουργών».
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Οκτάι Βουράλ υποστήριξε ότι «πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου» και ότι «το κυβερνών κόμμα έχει μετατραπεί σε λόμπι κερδοσκοπίας».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:06