16/12/2018 16:14:51

Λέμε όχι στην αμήχανη Ελλάδα…

Λέμε όχι στην αμήχανη Ελλάδα… - Media
 
Περίεργη εποχή. Αμήχανη. Τώρα που γράφω αυτή τη λέξη, συνειδη­τοποιώ πόσο κακή λέξη είναι.

Αμηχανία… Νομίζω ότι αυτό είναι που μας κάνει πιο πολύ δυστυχισμένους, η αμηχανία. Η έλλειψη άμεσης αντίληψης του μικρού ή του μεγάλου που συμβαίνει δίπλα σου, κάτι που μπορεί να μην κοστί­ζει τίποτα και πολύ.

Όταν δεν μπορείς να σκεφτείς τις απλές επόμενες κινήσεις σου, όταν δεν μπορείς να αγγίξεις τα απλά καθημερινά σου συ­ναισθήματα, μια κίνηση, μια εικόνα, ένα βλέμμα, μια λέξη, τότε η ζωή μετράται με μια άλλη μονάδα χρόνου, που οι άλλοι όρισαν, αυτοί που με την ανικανότητά τους μας έγραφαν Ιστορία ενώ εσύ κοιμόσουν.

Το δευτερόλεπτο μας μοιάζει αιώνας, το λεπτό μια ζωή χωρίς τα καλοκαίρια της. Ναι, συνεχίζουμε να τρώμε, να περπατάμε, να κοιμόμαστε. Ναι, συνεχίζουμε να δια­βάζουμε βιβλία, να βλέπουμε ταινίες, να πηγαίνουμε στο θέατρο ή να σιγοτραγου­δάμε έναν σκοπό, μα πάντα η αμηχανία, σαν ένα ενοχλητικό ζιζάνιο, μας ρουφάει την προσοχή. Ο λογαριασμός που περιμέ­νει απλήρωτος, η δουλειά που ψάχνουμε, το κρύο σπίτι, η αβεβαιότητα, τα συννεφιασμένα πρόσωπα μερικών εκατομμυρίων ανθρώπων, μια χώρα που κολυμπά στην αβεβαιότητα, δεν βοηθούν για να κάνεις τέχνη ή να αγγίξεις την τέχνη.

Και τι θα κάνουμε; Με σταυρωμένα χέρια και τον τρόμο της αμηχανίας θα πορευτούμε στο μικρό μέλλον μας; Οι δημι­ουργοί πρέπει να σωπάσουν, οι νέοι θα πάψουν να ονειρεύονται, γίνεται αυτό; Ελάτε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα αντίδοτο στην αμηχανία. Μέσα από τις σελίδες του το «Ποντίκι Art» θέλει να προσπαθήσει να μας κάνει να σηκωθούμε από τον καναπέ του μάταιου θρήνου, της απαισιοδοξίας, της μιζέριας, της αποδοχής, της αμηχα­νίας και να κοιτάξουμε ό,τι δημιουργικό γίνεται δίπλα μας.

Χρειαζόμαστε πολλούς για να σηκωθεί από τον καναπέ της η αμήχανη Ελλάδα…
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.