search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:25
MENU CLOSE

Ένα… νόστιμο ψάρι

18.12.2013 22:00
Ένα... νόστιμο ψάρι - Media

* Ό,τι και να λέμε, πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Το σινεμά σώζει την τιμή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. 

 
* Ό,τι και να λέμε, πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Το σινεμά σώζει την τιμή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Μας αρέσουν ή όχι οι σύγχρονες ελληνικές ταινίες, αυτές δηλαδή που ανήκουν σ’ αυτό το περίεργο είδος που βαφτίστηκε από τους Βρετανούς «greek weird cinema», μας δίνουν κάμποσους πόντους εθνικής περηφάνιας. Μια ακόμα ταινία έρχεται να προστεθεί στις φεστιβαλικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Δεν είναι άλλη από τη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Το μικρό ψάρι», που επιλέχθηκε για το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, της γνωστής Μπερλινάλε (6 έως 16 Φεβρουαρίου).

Ο Οικονομίδης, βέβαια, δεν ανή κει ούτε στο «weird cinema » ούτε και σε κανένα άλλο είδος. Γιατί είναι ένα είδος από μόνος του. Το σινεμά του έχει ένα εντελώς προσωπικό στίγμα. Είναι αιρετικό και αντισυμβατικό. Οι ήρωές του είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, συνήθως μικροαστοί, που κουβαλούν τη μιζέρια και τις παθογένειες του συν­δρόμου του Νεοέλληνα. Ο Οικονομίδης, χωρίς να υψώνει ποτέ το δάχτυλο, ξέρει να μπήγει το μαχαίρι στα σάπια σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας, να τσαλακώνει τους ήρωές του και ενίοτε να τους σκοτώνει κιό­λας. Στην τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο σκηνοθέτης του «Σπιρτόκουτου» και του «Μαχαιροβγάλτη», έχει ήρωα τον Στράτο. Τη μέρα εργάζεται σε αρτοποιία και το βράδυ εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Στόχος του είναι, με τα χρή ματα που μα­ζεύει, να χρηματοδοτήσει την απόδραση του Λεωνίδα, ο οποίος τον είχε ξελασπώ­σει όταν ήταν αυτός φυλακή. Η συνέχεια στη μεγάλη οθόνη της… Μπερλινάλε. Να ση μειώσουμε ότι ελληνική ταινία είχε να συμμετάσχει στο Διαγωνιστικό εννέα χρόνια, από την «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
 
* Από την άλλη βέβαια, ο υπουργός ΥΠΠΟΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος έλεγε προχθές το πρωί: «Ο πολιτισμός είναι τραυματισμένος στις μέρες μας, αλλά γίνονται προσπάθειες να επουλωθούν τα τραύματα». Εμείς πάλι μόνο τραύματα και εκκρεμότητες βλέπουμε ακόμα. Από καλή πρόθεση χορτάσαμε. Αν στις προσπάθει­ες ο υπουργός εννοεί ότι δεν θα κλείσει, όπως δήλωσε, τη Λυρική και άλλους φο­ρείς πολιτισμού, αυτά δεν φτάνουν. Αυτό έλειπε, να έκλειναν. Ο προϋπολογισμός της Λυρικής για το 2014 είναι 13 εκατομ­μύρια ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:24