search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:05
MENU CLOSE

Ο Σέρλοκ Χολμς πάει… Μέγαρο

20.12.2013 22:00
Ο Σέρλοκ Χολμς πάει... Μέγαρο - Media

«Elementary, my dear Watson!» ή ελληνιστί «Στοιχειώδες, αγαπητέ μου Γουώτσον». Σε ποιον άραγε ανήκει η περιβόητη έκφραση; Mα φυσικά, στον Σέρλοκ Χολμς, τον διάσημο ντετέκτιβ – σύμβουλο αλλά και επιφανή ήρωα που γνώρισε ποτέ η παγκόσμια – αστυνομική – λογοτεχνία, με δημιουργό τον Σκωτσέζο γιατρό σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (1 859-1930).

«Elementary, my dear Watson!» ή ελληνιστί «Στοιχειώδες, αγαπητέ μου Γουώτσον». Σε ποιον άραγε ανήκει η περιβόητη έκφραση; Mα φυσικά, στον Σέρλοκ Χολμς, τον διάσημο ντετέκτιβ – σύμβουλο αλλά και επιφανή ήρωα που γνώρισε ποτέ η παγκόσμια – αστυνομική – λογοτεχνία, με δημιουργό τον Σκωτσέζο γιατρό σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (1 859-1930).

Παρά την «ύπαρξη κάποιας νοερής λήθης για τα τέκνα της φαντασίας» – αν κι ο Ντόιλ παραδέχτηκε αργότερα ότι πηγή έμπνευσής του ήταν ο δρ Τζόζεφ Μπελ -, ο θρυλικός ήρωας με σήμα κατατεθέν την πίπα, το ημίψηλο καπέλο, το καφέ τουίντ κοστούμι και παντελόνι, μαζί με τον πιστό συνεργάτη του, δρα Γουώτσον, επισκιάζει και υπερβαίνει ώς τις μέρες μας όχι μόνο τον δημιουργό του, αλλά και κάθε προσδοκία ως προς την αποδοχή, την έμπνευση αλλά και τη «μακροζωία» του… στις τέχνες. Δυνατό του σημείο ήταν η επίλυση κάθε είδους μυστήριου, με βασικό χαρα­κτηριστικό την παρατηρητική ευφυΐα του σε συνδυασμό με τη λογική, τον διαλεκτικό του τρόπο και τις ευφάνταστες μεθόδου ς. Το ντεμπούτο του Χολμς έγινε στην καρδιά της ύστερης Βικτωριανής εποχής. Μέσα από τις σελίδες δύο μικρών βιβλίων, των «Μια Σπουδή στο Άλικο» και «Στο Σημάδι των Τεσσάρων» (1887-1889), αλλά και το «Ένα Σκάνδαλο στη Βοημία», το οποία αποτέλεσαν την αρχή μιας σει­ράς διηγημάτων που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «The Strand» (1891), ξεπήδησαν μέχρι τις μέρες μας όχι λιγότερες από πενήντα έξι ιστορίες και εκατοντάδες διασκευές στο σινεμά, την τηλεόραση, το θέατρο, τα κόμιξ.

Γουίλιαμ Τζιλέτ, Τζέρεμι Μπρετ, Μπέιζιλ Ραθμπόουν, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ είναι οι ηθοποιοί που τον ενσάρκωσαν στη μεγάλη οθόνη. Ενώ η πολύ δημοφιλής βρετανική τηλεοπτική σειρά «Σέρλοκ», που προβάλλεται ακόμη στο BBC One, έκανε τους εκδότες και τους πωλητές να αναφέρουν αύξηση μέχρι και 180% στα βιβλία του Ντόιλ, κυρίως κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν (2010).

Και επειδή οι ιστορίες του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ δεν γνωρίζουν σύνορα, ο σκη­νοθέτης, σκηνογράφος και κειμενογράφος Πάρις Μέξης, βασιζόμενος κυρίως στην αυθεντική ιστορία «Το Μυστήριο του Γαλά­ζιου Γρανάτη» («Τhe Adventure of the Blue Carbuncle») και σε άλλες λιγότερο γνωστές ιστορίες του Ντόιλ, μετατρέπει τα «Χριστού­γεννα του Σέρλοκ Χολμς» σε ένα light θρίλερ – γιορτή για τη λογική και την ικανότητα, με χιούμορ και αρκετές ανατροπές.

Μαζί του θα είναι ο συνθέτης Στάθης Γυφτάκης, η πολυβραβευμένη σολίστ εκκλησια­στικού οργάνου Ουρανία Γκάσιου, ο Λεωνίδας Κακούρης ως Σέρλοκ Χολμς, ο Χρήστος Σαπουντζής ως δρ Γουώτσον και ο Πάνος Σταθακόπουλος στους υπόλοιπους ρόλους. Σκοπός τους να παρουσιάσουν έναν ήρωα που δεν χρησιμοποιεί «υπερδυνάμεις», προκειμένου να λύσει μια πολύπλοκη υπόθεση, αλλά με βασικό όπλο τη λογική κερδίζει μια θέση στην κοινωνία μέσα από τις ικανότητές του.

Τι κοινό έχουν λοιπόν ένα κλεμμένο πετράδι, ένα χαμένο καπέλο και μια… γαλοπούλα; Τη λύση θα δώσει και πάλι… ο Σέρλοκ Χολμς.

ΙΝFO «Τα Χριστούγεννα του Σέρλοκ Χολμς», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 20-22.12 & 25-29.12 στις 20.30

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50