search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:21
MENU CLOSE

Ένα διαφορετικό μάθημα για τον Καβάφη

21.12.2013 22:00
Ένα διαφορετικό μάθημα για τον Καβάφη - Media

Δεξιά στη σκηνή ένα αγόρι κάθεται σ’ ένα παλιό γραφείο και γράφει υπό το φως ενός κεριού. Μια πολυθρόνα στο αριστερό μέρος περιμένει τους μαθητές να καθίσουν και να απαγγείλουν το ποίημά τους.

Δεξιά στη σκηνή ένα αγόρι κάθεται σ’ ένα παλιό γραφείο και γράφει υπό το φως ενός κεριού. Μια πολυθρόνα στο αριστερό μέρος περιμένει τους μαθητές να καθίσουν και να απαγγείλουν το ποίημά τους. Η μουσική μάς ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια. Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Παιανίας δεν επέλεξαν να γνωρί­σουν τον κορυφαίο ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη μόνο μέσα από τα μαθητικά τους βιβλία, αλλά έστησαν μια παράσταση! Αν κάποιοι είχαν επιφυλάξεις για το τι θα παρουσιάσουν τα παι­διά μέσα από το Πολιτιστικό Πρόγραμμα με τίτλο «150 χρόνια Καβάφης» στην Αίθουσα Συνιδιοκτησίας Παιανίας την περα­σμένη Κυριακή (15.12), εκεί γύρω στις επτά, στο τέλος έμειναν εντυπωσιασμένοι από το αποτέλεσμα. Σε μια εκδήλωση που συνδύαζε την ποίηση με τη θεατρικότητα και τη μουσική, όσοι παρευρέθηκαν, απόλαυσαν τους μαθητές να απαγγέλλουν μερικά από τα σημαντικότερα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή, με μια μικρή ορχήστρα να παίζει επιλεγμένα μουσικά θέματα.
Ακόμα πιο εντυπωσιασμένοι πάντως έμειναν οι θεατές από το πώς ερμήνευσε ένας μαθητής γυμνασίου (Γ. Βεκρής) τον κορυφαίο ποιητή, γεγονός που αποτέλεσε ένα από τα πιο δυνατά σημεία της παράστασης. Στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος αυτού, οι μαθητές δεν ήταν φυσικά μόνοι τους.

Ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Χύτας συνέβαλε στη σκηνοθετική επιμέλεια, ο συνθέτης Λευτέρης Γιαννάκου στην επιλογή των μουσικών θεμάτων, ενώ οι είκοσι ένας μαθητές που συμμετεί­χαν στην παράσταση (δεκαέξι κορίτσια και πέντε αγόρια) είχαν επίσης στο πλευρό τους τη βοήθεια τριών καθηγητριών τους, της Κλαίρης Μαυρόματου, φυσικού και διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου Παιανίας, και των φιλολόγων Βιβής Τσαπατσάρη και Ελένης Δούκα, που ανέλαβαν την οργάνωση και πραγμα­τοποίηση των δράσεων του προγράμματος, επέλεξαν τα ποι­ήματα, τους μαθητές και τις μαθήτριες που θα τα απήγγελλαν, έκαναν τη διανομή, υποστήριξαν τις δράσεις του πολιτιστικού προγράμματος και συνέλεξαν οπτικοακουστικό υλικό. Αναμ­φισβήτητα, τέτοιες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται με πολύ ζήλο, μεράκι και αυθεντική αγάπη από όλους τους συντε­λεστές, σίγουρα μας θυμίζουν πως οι νεότερες γενιές δεν είναι τόσο επιφανειακές όσο νομίζουμε. Δεν έχουν ξεχάσει απόλυτα τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας και του πολιτισμού γενικότερα και πάνε κόντρα στη γενικότερη πε­ποίθηση που θέλει τους νέους να σκέφτονται τον Καβάφη ως… εκείνον τον ομοφυλόφιλο. Αλλά ακόμα καλύτερα μας τα εξηγεί η Κλαίρη Μαυρόματου: «Όλο το εγχείρημα είναι μια προ­σπάθεια διαφορετικής προσέγγισης της πραγματικότητας, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, μια απόπειρα φυγής προς τα εμπρός, με όχημα την ποίηση του Καβάφη»…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:20