search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:48
MENU CLOSE

Την Πέμπτη, μαζί με το «Π», το εικονογραφικό λεύκωμα των Soloup και Πάνου Ζάχαρη

18.12.2013 22:00
ekdilosi-113872671021387383207

Μην χάσετε την Πέμπτη το πρωί το συλλεκτικό Λεύκωμα που θα υπάρχει μέσα στο ΠΟΝΤΙΚΙ.  Είναι ένα σατιρικό άλμπουμ με φωτομοντάζ των σκιτσογράφων του «Π» Soloup και Πάνου Ζάχαρη, για τα 3 χρόνια του Μνημονίου. 

Μην χάσετε την Πέμπτη το πρωί το συλλεκτικό Λεύκωμα που θα υπάρχει μέσα στο ΠΟΝΤΙΚΙ.  Είναι ένα σατιρικό άλμπουμ με φωτομοντάζ των σκιτσογράφων του
«Π» Soloup και Πάνου Ζάχαρη, για τα 3 χρόνια του Μνημονίου. Το Λεύκωμα λοιπόν «Βάζουμε Λόγια» είναι μια εορταστική προσφορά της εφημερίδας, που περιλαμβάνει ένα ελάχιστο (αλλά άκρως χαρακτηριστικό) τμήμα από τον τεράστιο όγκο δουλειάς που έχουν παραγάγει οι σκιτσογράφοι της εφημερίδας «βάζοντας λόγια» σε φωτογραφικά στιγμιότυπα της επικαιρότητας.  Ο συνολικός όγκος αυτής της δουλειάς των τελευταίων 4 χρόνων ξεπερνά τις 8.000 φωτογραφίες, οι οποίες, συμπυκνώνοντας το δημοσιογραφικό λόγο, προσφέρουν στον αναγνώστη τη δύναμη ενός χαμόγελου για την αντιμετώπιση της σκληρής πραγματικότητας.
 
Το Λεύκωμα αυτό που θα βρείτε μέσα στο «Π» Πέμπτη το πρωί, παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» παρουσία αναγνωστών, φίλων της εφημερίδας, πολιτικών και δημοσιογράφων. Για το Λεύκωμα και ειδικότερα για τη δύναμη της σάτιρας, εκτός από τους δύο σκιτσογράφους, μίλησαν ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος και οι δημοσιογράφοι Γιώργος Παπαδάκης και Πόπη Τσαπανίδου, σε μια συζήτηση που συντόνισε ο διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας «Το Ποντίκι», Παναγής Κουτουφάς.
 
Μια ιστορία
 
Οι επιλεγμένες στο άλμπουμ «φούσκες» είναι τοποθετημένες χρονικά με τέτοιον τρόπο που αφηγούνται την τρέχουσα οδυνηρή για τον τόπο και την ελληνική κοινωνία πραγματικότητα. Η ιστορία που «αφηγείται» το Λεύκωμα ξεκινά το 2010 με το «Λεφτά υπάρχουν» του Γ. Παπανδρέου, συνεχίζεται το 2011, οπότε το μνημόνιο δεν κόβει μόνο μισθούς και συντάξεις, αλλά και πρωθυπουργούς, παρακολουθεί τις ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό το 2012 και φτάνει στο σήμερα. Ξεφυλλίζοντάς το κανείς, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διαπίστωση του «προφητικού χαρίσματος» των σκιτσογράφων καθώς πολλές από τις φούσκες του 2010 και 2011 επιβεβαιώνονται απόλυτα από τις σημερινές εξελίξεις, αν και σε κάποιες περιπτώσεις η (οδυνηρή) πραγματικότητα ξεπερνά τη ζωηρή φαντασία τους.
 
Βαθύς γνώστης του μηχανισμού της σάτιρας, ο Λάκης  Λαζόπουλος στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του Λευκώματος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η γελοιογραφία είναι η δική μου χαρά. Οι δύο υπέροχοι και ταλαντούχοι σκιτσογράφοι με δύο τρεις λέξεις αποτυπώνουν γεγονότα. Το γεγονός αυτό μου δίνει χαρά κάθε φορά που το συναντώ». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η σάτιρα έχει ως σκοπό να γελάσει ο άλλος. Η σάτιρα είναι εκεί για σένα, προκειμένου να σου ανοίξει την πόρτα και να σε κάνει να γελάσεις. Σήμερα (σ.σ.: Δευτέρα) είμαι εδώ για να τιμήσω αυτά τα δύο ταλαντούχα παιδιά».
 
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης, που βρέθηκε στην εκδήλωση για να τιμήσει τους δύο σκιτσογράφους, ανέφερε πως «αν το προαπαιτούμενο στην εποχή που διανύουμε είναι η μιζέρια, το ζητούμενο είναι η έμπνευση. Οι δύο σκιτσογράφοι του “Ποντικιού” φαίνεται πως είναι γεμάτοι με έμπνευση. Κακά τα ψέματα, στην εποχή μας το γέλιο είναι δύσκολο. Σε αυτό το λεύκωμα των παιδιών συμπυκνώνεται και η σάτιρα και το γέλιο. Αυτό που λείπει στις μέρες μας είναι η φαντασία. Έχουμε λίγους εμπνευσμένους πολιτικούς,
δημοσιογράφους, ακόμη και σκιτσογράφους. Ο Πάνος και ο Soloup έχουν αναμφίβολα έμπνευση».


 
Η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου δήλωσε με περηφάνια πως μικρή «έκλεβε» το «Ποντίκι» από τον μπαμπά της και πως σήμερα συναντάει τα παιδιά της να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα για να διαβάσουν τις… φούσκες των σκιτσογράφων που αποτυπώνουν με σάτιρα τα γεγονότα. «Πλέον οι φούσκες είναι καθαρά πολιτικές, σαν να… τινάζουν το μυαλό σου.
 
Σήμα κατατεθέν
 
«Οι φούσκες είναι το σήμα κατατεθέν της εφημερίδας μας. Κατά μία έννοια, με την έκδοση αυτήν του λευκώματός μας, αποδίδεται δικαιοσύνη στις φούσκες. Παρ’ ότι κατέχουν κεντρικό ρόλο στην εφημερίδα, αποτελώντας ίσως το σήμα κατατεθέν της, παραμένουν ταπεινές, ίσως και υποτιμημένες, ακόμη και από εμάς τους ίδιους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκιτσογράφος μας Πάνος Ζάχαρης. «Οι φούσκες αποτελούν έναν ξεκάθαρο δημοσιογραφικό λόγο, πολιτικό, αποκαλυπτικό, σατιρικό, όπως ακριβώς προσδιορίζει και ο υπότιτλος της εφημερίδας.
 
Από την πλευρά του, ο Soloup τόνισε πως «αυτό το είδος σάτιρας είναι το χαρακτηριστικό του “Ποντικιού” από το 1979 που υπάρχει. Το “Ποντίκι” ήταν αυτό που καθιέρωσε το συγκεκριμένο είδος της γελοιογραφικής σάτιρας με τις “πειραγμένες” φωτογραφίες. Τη δεκαετία του 1980 υπήρξαν ακόμα και έντυπα τα οποία προσπάθησαν να το μιμηθούν. Όμως, το “μυστικό” της ποντικίσιας συνταγής με τις “φούσκες”, είναι οι κουβέντες και οι ατάκες που πέφτουν μέσα στην ίδια την εφημερίδα. Οι “φούσκες” περιφέρονται και συζητιούνται στα γραφεία της εφημερίδας κι έτσι αποκτούν κάτι από την ενέργεια όλης της ομάδας.
 
Οι παρόντες
 
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε σύσσωμη η «οικογένεια» του «Ποντικιού» και πλήθος αναγνωστών της εφημερίδας. Παρόντες επίσης ήταν και οι πολιτικοί Γιάννης Μιχελάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άκης Γεροντόπουλος, Προκόπης Παυλόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Αλεξάνδρα Πάλλη, Γιάννης Παπαθανασίου, Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Καρτάλης,  Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Νίκος Παππάς, Θεόδωρος Μαργαρίτης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος αλλά και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης («Παραπολιτικά»), Ιορδάνης Χασαπόπουλος (Mega), Γιώργος Κουβαράς, Χρήστος Ράπτης (iefimerida.gr), Νίκος Μεγγρέλης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σωτήρης Ξενάκης. Έξω από την αίθουσα της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα έργα των σπουδαστών της Σχολής Ορνεράκη από την έκθεση «Ελλάδα – Κρίση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:47