search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:14
MENU CLOSE

«Φρενάρουν» και οι εξαγωγές

19.12.2013 22:00
oldphotossel.561387473436.jpg

Η έλλειψη ρευστότητας στο εσωτερικό της χώρας σε συνδυασμό με την παγκόσμια τάση κάμψης των εξαγωγών ανακόπτει τη δυναμική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες είχαν στηρίξει το success story της κυβέρνησης και συγκέντρωσαν τις ελπίδες για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Οι ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν – ακόμα και σε περιπτώσεις αυξημένης ζήτησης προϊόντων – στις εταιρείες να ανταποκριθούν.
Παράλληλα καταγράφεται και αδυναμία προώθησης των ελληνικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο διαφήμισης όσο και σε επίπεδο προβολής, ενώ – όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου – εμφανής είναι η απουσία ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου που θα στηρίξει τα ελληνικά προϊόντα και θα δώσει πνοή στους παραγωγούς και τους εμπόρους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 12,2% τον Οκτώβριο του 2013 και διαμορφώθηκε στο ποσό των 2.257,4 εκατ. ευρώ, έναντι 2.572,4 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Ισχυρό πλήγμα σημειώθηκε στα ελληνικά προϊόντα, σχεδόν σε όλους τους κλάδους, τόσο από την Ε.E. όσο και από τις Τρίτες Χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ανησυχία έχουν προκαλέσει στην εξαγωγική κοινότητα πληροφορίες που κάνουν λόγο για παρακρατήσεις τού προς επιστροφή ΦΠΑ από τα ταμεία των επιχειρήσεων, αλλά και για γραφειοκρατικά εμπόδια σε επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από την πιθανότητα «παρακρατήσεων του προς επιστροφή ΦΠΑ από τα ταμεία των επιχειρήσεων για συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία». Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ, «την ώρα που εκατοντάδες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αναμένουν ακόμα τις επιστροφές ΦΠΑ για προηγούμενα έτη και τις εκκαθαρίσεις απαλλαγής ΦΠΑ για τις εισαγόμενες πρώτες ύλες τους, μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τελεσίδικη εξέλιξη σε όρους βιωσιμότητάς τους».

Ωστόσο,  αναμένεται να τεθεί σε ισχύ, από 1.1.2014, διάταξη του Νόμου 4127/2013, που προβλέπει υποχρεωτικό πόθεν έσχες χρηματικών ποσών που έκαστος Έλληνας φορολογούμενος καταβάλλει ως συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:13