search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 12:08
MENU CLOSE

Τη θεωρία των «δύο άκρων» ξαναθυμήθηκε η κυβέρνηση με αφορμή τον Σάββα Ξηρό

19.12.2013 18:18
Τη θεωρία των «δύο άκρων» ξαναθυμήθηκε η κυβέρνηση με αφορμή τον Σάββα Ξηρό - Media

Μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού παρά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔΑΔ), στάθηκε αφορμή να ξαναθυμηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη θεωρία των δύο άκρων.

Μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού παρά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Στρασβούργου( 2010), στάθηκε αφορμή να ξαναθυμηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη θεωρία των δύο άκρων.

Με την ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ και με βάση τη σχετική απόφαση του ΕΔΔΑ, ζητούσε από τη Δικαιοσύνη «να αντιμετωπίσει με το δέοντα ανθρωπισμό» τη νέα αίτηση διακοπής έκτισης της ποινής του Σάββα Ξηρού που συζητήθηκε σήμερα στο αρμόδιο δικαστήριο του Πειραιά.

Με αυτήν οι συνήγοροι του Σάββα Ξηρού ζητούσαν την αντικατάσταση της κράτησής του στις φυλακές Κορυδαλλού με την παραμονή του σε νοσοκομείο επικαλούμενοι τα σοβαρά προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζει. Τελικά το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αίτηση αλλά αντίθετα αποφάσισε τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού για τις επόμενες 30 ημέρες σε οφθαλμολογική κλινική νοσοκομείου της Λάρισας.

«Έντεκα και πλέον χρόνια μετά το βαρύτατο τραυματισμό του, τις πολλαπλές σωματικές βλάβες και παρά τα προβλήματα υγείας που υπέστη κατά τον τραυματισμό του και τα επόμενα χρόνια, όπως τύφλωση, κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νευρολογικά προβλήματα, ο Σάββας Ξηρός εξακολουθεί να παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού» , ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθετε:

«Οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για αναστολή ή διακοπή της ποινής του απορρίφθηκαν, το ελληνικό κράτος, όμως, καταδικάστηκε για τη μεταχείριση του Σάββα Ξηρού από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) του Στρασβούργου, το Σεπτέμβρη του 2010. Στην ουσία, το ΕΔΑΔ καταδίκασε το ελληνικό κράτος, διότι εφαρμόζει πάνω στον Σάββα Ξηρό εκδικητικές μεθόδους κράτησης, αρνούμενο να του δώσει τη δυνατότητα να φροντίσει τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Έκρινε, δε, ότι "η εισαγωγή του σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που απαιτεί η φύση της ιατρικής του αγωγής, μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του"».

Η ανακοίνωση αυτή έδωσε το πάτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, παραμερίζοντας την απόφαση του ΕΔΑΔ να δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την αποφυλάκιση του «δολοφόνου-τρομοκράτη, παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη».

«Αφού δεν κατάφεραν με τις καταθέσεις υπεράσπισης στη δίκη της 17Ν να αποτρέψουν τις καταδίκες, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τώρα να πετύχουν την αποφυλάκιση του δολοφόνου-τρομοκράτη, παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη. Και μετά διαμαρτύρονται όταν τους λένε ακραίους» ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου.

Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση της Ν.Δ. που κάνει λόγο για «συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς τους τρομοκράτες», η οποία «όχι μόνο δεν κρύβεται, αλλά παίρνει προκλητικές διαστάσεις».
 
Στη σχετική ανακοίνωση της Συγγρού γίνεται αναφορά σε άρθρο «φίλων και συντρόφων του Δ. Κουφοντίνα», το οποίο δημοσιεύτηκε στην «Αυγή», με βασικό αίτημα την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

«Χθες, το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, με επίσημη ανακοίνωσή του, όχι μόνο υιοθετούσε το αίτημα των “φίλων” του φυλακισμένου τρομοκράτη, αλλά και εξαπέλυε επίθεση στο κράτος, υποστηρίζοντας ότι η παραμονή του Σάββα Ξηρού στη φυλακή συνιστά “απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση”, καθώς και “δείγμα εκδικητικότητας του κράτους, σε έναν κρατούμενο ειδικής φύσης”» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

«Πώς και γιατί οι φυλακισμένοι τρομοκράτες είναι “κρατούμενοι ειδικής φύσης” μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει. Ο καθένας, όμως, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του» καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18