search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:17
MENU CLOSE

Δεν κάνει πίσω ο Στουρνάρας – «Μπάχαλο» στη Βουλή!

20.12.2013 09:42
Δεν κάνει πίσω ο Στουρνάρας - «Μπάχαλο» στη Βουλή! - Media

Δεν φαίνεται να κάνει πίσω ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας παρά τις αντιδράσεις των βουλευτών που διαμαρτύρονται  για τις έξτρα διατάξεις που είχαν προστεθεί στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που συζητείται με τη μορφή του «κατεπείγοντος».

Δεν φαίνεται να κάνει πίσω ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας παρά τις αντιδράσεις των βουλευτών που διαμαρτύρονται  για τις έξτρα διατάξεις που είχαν προστεθεί στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που συζητείται με τη μορφή του «κατεπείγοντος».

Με την επανέναρξη της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου -η οποία είχε διακοπεί, μετά από τις διακομματικές αντιδράσεις βουλευτών ώστε να συνεννοηθεί η κυβέρνηση ποιες ρυθμίσεις θα αποσύρει- ο κ. Στουρνάρας «πήρε πίσω» τα άρθρα 10, 11 και 13 και τις παραγράφους από 1 έως 18 του άρθρου 9.

Αντίθετα, για τις διατάξεις που αφορούν στον ΚΕΔΕ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι έχουν απόλυτη προτεραιότητα διότι ο ΚΕΔΕ πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου του 2014, έχει αλλάξει το παλαιότερο αναχρονιστικό πλαίσιο με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και έχουν προσαρμοστεί οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας στα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ. «Εάν δεν το κάνουμε τώρα, θα δημιουργηθεί ένα κομφούζιο» προειδοποίησε τους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών για την αναγκαιότητα εφαρμογής των νέων διατάξεων από την αρχή του 2014.

Ως προς το επίμαχο άρθρο 7, με το οποίο αλλάζει σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης οφειλής, ο υπουργός είπε ότι εκσυγχρονίζει το πλαίσιο προστίμων και προσαυξήσεων που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και προειδοποίησε ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο για την είσπραξη εσόδων αν δεν ψηφιστεί τώρα.

Για το άρθρο 6, που ρυθμίζει τα της διοίκησης του επενδυτικού ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι επείγει η ψήφισή του προκειμένου να έχουμε έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και να μην χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.

Τι προηγήθηκε:

Διακόπηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που συζητά τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, καθώς οι βουλευτές διαπίστωσαν ότι τελικά πρόκειται για νομοσχέδιο – σκούπα, στο οποίο έχουν ενταχθεί σειρά άσχετων διατάξεων.

Οι βουλευτές επέκριναν επιπλέον, τον Κ. Χατζηδάκη για το γεγονός ότι προωθεί αυτές τις διατάξεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι προτίθεται να αποσύρει κάποιες διατάξεις, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο μη ψήφισης του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν την εντονότατη δυσαρέσκεια τους στις διατάξεις που προσπαθούν να περάσουν τα υπουργεία. Αναλυτικά:

  • Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως η κυβέρνηση αδικεί ένα πολύ καλό νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και αναφερόμενη στον υπουργός Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη είπε «οι διατάξεις που σας ανάγκασαν να βάλετε ξεπερνούν και τις αντοχές των πιο καλόπιστων υποστηρικτών της κυβέρνησης».
  • Γιάννης Ιωαννίδης: Να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν είναι επείγουσες
  • Φεβρωνία Πατριανάκου: Οι διατάξεις που προστέθηκαν ενισχύουν τον απίθανο Χάρη Θεοχάρη
  • Κώστας Μαρκόπουλος: Αδικείται την προσπάθεια που κάνει ο υπουργός όταν μέσα στο νομοσχέδιο ευνοείται τις ΠΑΕ

Αντιδρά και το ΠΑΣΟΚ

Και η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε έντονα στις διατάξεις που προσπάθησαν να περάσουν τα υπόλοιπα υπουργεία στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς με τον Πάρι Κουκουλόπουλο να υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει μόνο τις επείγουσες διατάξεις, για τις άλλες είπε πως οι πράσινοι βουλευτές είναι από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί.
Επίθεση κατά του υπουργού Ανάπτυξης εξαπέλυσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται το Κοινοβούλιο με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, με την οποία έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Για «πονηρές» διατάξεις μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «πονηρές» διατάξεις στο νομοσχέδιο, που δεν είναι δυνατόν να ψηφιστούν, έκανε λόγο νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στη κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι έτσι όπως φέρνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο ευτελίζεται κάθε έννοια δημοκρατίας.

Το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς είχε κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας προστατεύονται οφειλέτες με οικογενειακό με εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας που δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Τα κριτήρια αυτά εφαρμόζονται σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να ισχύουν και τα τρία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:17