search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:38
MENU CLOSE

Μακελειό Ισραηλινών στα πλοία της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα

31.05.2010 15:02
Μακελειό Ισραηλινών στα πλοία της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα - Media

Παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε η επίθεση του Ισραήλ, σε διεθνή ύδατα, στη διεθνή αποστολή «Ο στόλος της ελευθερίας» με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες. Oι Ισραηλινοί κατέλαβαν και τα έξι πλοία της αποστολής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι Τούρκοι.  Καλά στην υγεία τους είναι οι 34 Έλληνες που συμμετείχαν στην αποστολή, σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο στο Ισραήλ.

Παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε η επίθεση του Ισραήλ, σε διεθνή ύδατα, στη διεθνή αποστολή «Ο στόλος της ελευθερίας» με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Oι Ισραηλινοί κατέλαβαν και τα έξι πλοία της αποστολής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι Τούρκοι.  Καλά στην υγεία τους είναι οι 34 Έλληνες που συμμετείχαν στην αποστολή, σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο στο Ισραήλ.

Το τηλέφωνο που έχει δώσει το ΥΠΕΞ για πληροφορίες σχετικά με την τύχη των Ελλήνων είναι το 210 3681730.

Άγνοια για το ποιος έδωσε διαταγή να ανοίξει πυρ ο ισραηλινός στρατός εναντίον –κατ΄αρχήν- τουρκικού πλοίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Άβι Μπεναγιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση με αληθινά πυρά με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες να τραυματιστούν και να μεταφερθούν σε ισραηλινά νοσοκομεία.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Αθήνα, ο οποίος κλήθηκε εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Δρούτσα, παρέπεμψε στο ισραηλινό υπουργείο, επανέλαβε την πολιτική θέση της χώρας του, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ σε διεθνή ύδατα επειδή δέχθηκε επίθεση όταν ανέβηκε στο πλοίο και ότι η βοήθεια προς τη Γάζα πηγαίνει προς τη Χαμάς.

Συγκεκριμένα, η πρεσβεία του Ισραήλ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «το Ισραηλινό Ναυτικό εμπόδισε έξι πλοία να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και αυτό συνέβη ύστερα από πολυάριθμες εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επί ώρες, σήμερα τα ξημερώματα, καλούσαν τα πλοία να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ, προκειμένου να εκφορτώσουν το ανθρωπιστικό υλικό που μετέφεραν για να παραδοθεί στη Γάζα, έπειτα από σχετικό έλεγχο.»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών από τη μεριά του τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η έκταση αυτής της βίας, η χρήση τέτοιας έκτασης βίας. Την καταδικάζουμε και αυτό είναι το μήνυμα που μετέφερα στον Ισραηλινό πρέσβη».

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ, ενώ το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι ματαιώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του ισραηλινού αρχηγού ΓΕΑ στην Ελλάδα και  η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία “Μίνωας 2010”.

Όλα τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν την επίθεση των ισραηλινών με σκληρές ανακοινώσεις.

Επίσης,  Έλληνες ευρωβουλευτές, σε επιστολή τους κατήγγειλαν την «πρωτοφανή και απολύτως αδικαιολόγητη χρήση ωμής βίας» στην οποία προχώρησε τα ξημερώματα ο Ισραηλινός στρατός εις βάρος της νηοπομπής.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας. «Η επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού είναι απαράδεκτη. Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Καταδικάζουμε τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ», συμπληρώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ και σημειώνει ότι το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ.

Στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες Τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο προξενείο του Ισραήλ, ενώ εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθύτατη λύπη τους για τα γεγονότα. «Οι ΗΠΑ λυπούνται βαθύτατα για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν και εργάζονται αυτή τη στιγμή για την κατανόηση των συνθηκών που περιβάλλουν αυτή την τραγωδία» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ουίλιαμ Μπάρτον.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ματαίωσε τα σχέδιά του για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη στο Λευκό Οίκο σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ιρσαήλ, μετά την αιματηρή επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον νηοπομπής βοήθειας.

«Ο Νετανιάχου αποφάσισε να διακόψει την επίσκεψή του στον Καναδά και να επιστρέψει εσπευσμένα στο Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε εξηγήσεις, τη διεξαγωγή «πλήρους έρευνας» των ισραηλινών αρχών καθώς και άνευ όρων άνοιγμα του παλαιστινιακού θύλακα στην ανθρωπιστική βοήθεια και τις εμπορικές συναλλαγές.

Έκτακτη σύνοδος των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ λόγω της ισραηλινής επίθεσης κατά διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη μετά από αίτημα της Τουρκίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ,  Μπαν Γκι-Μουν  σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών της αιματοχυσίας. Πιστεύω ότι το Ισραήλ οφείλει να δώσει επειγόντως πλήρεις εξηγήσεις».

«Συγκλονισμένη» από την έφοδο του ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή που κατευθυνόταν στη Γάζα δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

Η Πιλάι καταδίκασε την πολιτική του Ισραήλ με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Γάζα λέγοντας ότι «ο αποκλεισμός συνεχίζει να πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καθημερινή βάση».

Ο «Στόλος της ελευθερίας» μετέφερε περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ανάμεσα στους ακτιβιστές βρίσκονταν τουλάχιστον τρεις Έλληνες δημοσιογράφοι: ο Άρης Χατζηστεφάνου από το Σκάι, η Κατερίνα Κιτίδη από το TVXS και η Μαρία Ψαρά από το Έθνος, ενώ στα πλοία επέβαιναν και δεκάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο.

Τέλος, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταδικάζει την επίθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ κατά των πλοίων του «Στόλου της Ελευθερίας» με ανακοίνωσή του, ενώ το ίδιο έκανε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:37