search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:41
MENU CLOSE

Τριγμοί στην Τουρκία από το σκάνδαλο διαφθοράς

22.12.2013 09:25
Άφωνος ο Ερντογάν - Media

Έχει αρχίσει να… ξεφεύγει η κατάσταση στη γειτονική Τουρκία, καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει τη χώρα προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Έχει αρχίσει να… ξεφεύγει η κατάσταση στη γειτονική Τουρκία, καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει τη χώρα προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση Ερντογάν. Τις απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού για απελάσεις πρεσβευτών ακολούθησαν οι… κατάρες του ισλαμιστή κληρικού Φεθουλάχ Γκιουλέν, ενώ την ίδια ώρα οδηγούνταν στην φυλακή δύο γιοι υπουργών της κυβέρνησης

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα απελάσει ξένους πρεσβευτές στην Άγκυρα, οι οποίοι ανέφερε ότι προχωρούν σε «προκλητικές πράξεις». «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά. Πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Ερντογάν αναφέρουν ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ έχει ενθαρρύνει τις έρευνες για την κατηγορία της δωροδοκίας που αντιμετωπίζουν τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και ότι έχει εδώ και καιρό ενημερώσει υψηλόβαθμα στελέχη για τις ύποπτες συναλλαγές της κρατικής τράπεζας Halkbank με το Ιράν. 

Στην ομιλία του χθες Σάββατο, στην Σαμψούντα ο Ερντογάν αρνήθηκε οποιαδήποτε κακοδιαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησής του, ενώ χαρακτήρισε τις έρευνες για διαφθορά μία διεθνή συνωμοσία, η οποία έχει στόχο να αποδυναμώσει την οικονομική και διπλωματική ισχύ της χώρας του. 

«Αυτοί που δεν βλέπουν τον κλέφτη αλλά κυνηγούν αυτούς που προσπαθούν να τον πιάσουν, που δεν βλέπουν τον φόνο αλλά κατηγορούν αθώους ανθρώπους, σε αυτούς ο Θεός θα φέρει φωτιά στα σπίτια τους, θα καταστρέψει τα σπίτια τους», ανέφερε ο Γκιουλέν σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο, το οποίο δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα της Τουρκίας, που είναι γνωστό ότι προβάλλει τον λόγο του. 

«Το βασικό θέμα είναι τα δικαιώματα των πολιτών. Σε περίπτωση που η δημόσια περιουσία ληστεύεται, δεν είναι δυνατόν με κανέναν τρόπο να μαλακώσεις αυτό το έγκλημα με δημαγωγία. Αν κάποιος παραβλέψει τα δικαιώματα των πολιτών, τότε ενεργεί ακριβώς όπως οι ληστές. Δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει αυτό», πρόσθεσε. 

Όλα αυτά τη στιγμή που οι αρχές της Τουρκίας προχώρησαν χθες σε ακόμη 16 προφυλακίσεις. Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν τον δρόμο για τις φυλακές είναι οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, καθώς και ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank. Εις βάρος του γενικού διευθυντή απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «διαφθορά, απάτη, διακίνηση χρυσού και υπεξαίρεση».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν νέες προφυλακίσεις, καθώς πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει να απαγγέλλουν κατηγορίες εις βάρος συνολικά 89 ατόμων. Για την υπόθεση είχε προσαχθεί τις προηγούμενες ημέρες και ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος της Τουρκίας, ο οποίος ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. 
 
Πηγή: real.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:41