search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:50
MENU CLOSE

Υπό κρίση η Τουρκία – Μέτρα (και) κατά δημοσιογράφων φέρνει το σκάνδαλο διαφθοράς

22.12.2013 13:59
Ο Ερντογάν «απολογούμενος» στις Βρυξέλλες - Media

Οι τουρκικές αρχές απέπεμψαν άλλους 25 αξιωματικούς της αστυνομίας, όπως μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ διευρύνεται η έρευνα για διαφθορά

Οι τουρκικές αρχές απέπεμψαν άλλους 25 αξιωματικούς της αστυνομίας, όπως μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ διευρύνεται η έρευνα για διαφθορά– στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες συνολικά σε 24 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι δύο υπουργών και ο γενικός διευθυντής της κρατικής τράπεζας Halkbank.                  
 
Περίπου 70 αξιωματικοί της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών πέντε διευθύνσεων της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, αποπέμφθηκαν από το Σώμα. Κάποιοι άλλοι μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες από την περασμένη εβδομάδα που ξεκίνησε η προφυλάκιση των υπόπτων για συμμετοχή στο σκάνδαλο.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν κατηγόρησε χθες «διεθνείς οργανώσεις» και «σκοτεινές συμμαχίες» ότι ενθαρρύνουν την έρευνα για διαφθορά και είπε ότι θα συνεχιστεί η προσαγωγή εκείνων που βρίσκονται πίσω από την έρευνα.

Σε ομιλία του στη βόρεια πόλη Όρντου, ο Ερντογάν έκανε λόγο για συνωμοσία και κατηγόρησε ένα «Κράτος μέσα στο Κράτος» ότι ευθύνεται γι' αυτό το «βρώμικο πόλεμο» που έχει στόχο να τον κηλιδώσει.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τους περίπου 50 αξιωματικούς της αστυνομίας που έχει παύσει από την Τρίτη, για «κατάχρηση εξουσίας», στην προκειμένη περίπτωση ότι δεν ενημέρωσαν την προϊστάμενη πολιτική αρχή για την έρευνα σε βάρος της.

Όπως μεταδίδουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου διοικητή της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης Σελαμί Αλτινόκ ήταν να απαγορεύσει στους δημοσιογράφους την είσοδο στα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Συγκεκριμένα, δεν θα μπορούν πλέον οι δημοσιογράφοι να εισέρχονται στο χώρο της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ασφάλειας.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση με δεδομένο το σκάνδαλο της διαφθοράς, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει την αποκάλυψη του σκανδάλου, σχέδιο που στρέφεται εναντίον της. Σε σημαντική διάσταση της υπόθεσης εξελίσσεται η αμερικανοτουρκική ένταση εξαιτίας δηλώσεων που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα.

Πέραν της σημερινής απόφασης περί απαγόρευσης εισόδου των δημοσιογράφων στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, χτες δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης αιφνίδια αλλαγή στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι αστυνομικοί που παίρνουν μέρος σε εισαγγελικές έρευνες οι οποίες είναι μυστικές, θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην Ασφάλεια, ενώ μέχρι σήμερα τελούσαν υπό τις εντολές αποκλειστικά του εισαγγελέα που πραγματοποιεί την έρευνα.

Μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί 14 άτομα από τα συνολικά 71 που είχαν προσαχθεί. Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας «Χάλκμπανκ» και ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράφ.

Η υπόθεση στη φάση αυτή έχει τρεις σημαντικές διαστάσεις. Πρώτον, η υπόθεση της διαφθοράς, δεύτερον ο «πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος, και, τρίτον, μια νέα διάσταση, η ένταση μεταξύ 'Αγκυρας και Ουάσιγκτον.

Ο Γκιουλέν βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και κατηγορείται ότι οργάνωσε την όλη επιχείρηση περί διαφθοράς με τη δύναμη που διαθέτει στο δικαστικό σώμα και στην Ασφάλεια. Ειδικά στην Ασφάλεια η κυβέρνηση ξηλώνει εδώ και μέρες τους αξιωματικούς που φέρονται να είναι προσκείμενοι στον Γκιουλέν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:49