search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:40
MENU CLOSE

Οι 19 «αλλαγούλες» στη φορολογία

23.12.2013 22:00
oldphotossp2412magoi11387815474.jpg

Πλήθος αλλαγών έρχεται στη φορολογία με τη νέα χρονιά… Αυξάνονται οι φόροι, σε σχέση με το 2013, κατά 1,69 δισ.

 
Πλήθος αλλαγών έρχεται στη φορολογία με τη νέα χρονιά… Αυξάνονται οι φόροι, σε σχέση με το 2013, κατά 1,69 δισ., παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα σηκώσουν το φορτίο.

Εάν μάλιστα συνυπολογισθούν και οι φόροι που θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, το ποσό φθάνει τα 15,76 δισ. ευρώ. Οι φόροι του 2014 είναι αυξημένοι σε σχέση με το τρέχον έτος κατά 1,69 δισ. ευρώ.

Οι κυριότερες αλλαγές είναι:
Εισάγεται για πρώτη φορά στο ελληνικό δίκαιο ο όρος «φορολογική κατοικία» και στην περίπτωση των νομικών προσώπων, και φαίνεται ήδη ότι θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο.
Συνεχίζεται η (αναποτελεσματική προς το παρόν) προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής με την εισαγωγή διατάξεων που επιβάλλουν ελληνικό φόρο στα αδιανέμητα κέρδη αλλοδαπών εταιρειών (τα λεγόμενα CFC rules) ή επιτρέπουν στις Αρχές να φορολογούν με βάση την οικονομική υπόσταση που θεωρούν ότι υποκρύπτεται πίσω από τεχνητές ρυθμίσεις και μεθοδεύσεις. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει απαλλαγή από τις διατάξεις αυτές για τα εισοδήματα ναυτιλιακών εταιρειών.
Στο πνεύμα της εξάλειψης του όρου «επιτηδευματίας» που έγινε με την εισαγωγή του Κώδικα Απεικόνισης Συναλλαγών, οι έννοιες «διαχειριστική περίοδος» και «οικονομικό έτος» διαγράφονται από το φορολογικό μας λεξιλόγιο και αντικαθίστανται από τον όρο «φορολογικό έτος», που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες. Άρα καταργείται η υπερδωδεκάμηνη περίοδος.
Καταργούνται από 1.1.2014 οι διατάξεις που παρέχουν φορολογικά κίνητρα για τους μετασχηματισμούς των επιχειρήσεων (δηλαδή οι νόμοι 2166/1993, 1297/1972, 2515/1997 και 2578/1998) ενώ επεκτείνονται τα κίνητρα των διασυνοριακών μετασχηματισμών και σ’ αυτούς που γίνονται στο εσωτερικό της χώρας.
Δεν προβλέπεται άλλη παράταση της παραγραφής, εκτός των περιπτώσεων για τις οποίες είτε έχουν ήδη αποσταλεί στοιχεία σε ελληνική δικαστική, φορολογική, ελεγκτική ή άλλη Αρχή είτε θα έχουν εκδοθεί και κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο μέχρι το τέλος του έτους εντολές ελέγχου. Δηλαδή παραγράφεται και το 2007.
♦ Επεκτείνεται η απαλλαγή από τον φόρο και στα ενδο-ομιλικά μερίσματα που προέρχονται από χώρες εκτός της Ε.Ε. (participation exemption), υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος προέλευσης είναι φορολογικά συνεργάσιμο. Η απαλλαγή ισχύει και μεταξύ ελληνικών εταιρειών με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
♦ Περιορίζεται η παρακράτηση φόρου μόνο στα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, στις αμοιβές για παροχή υπηρεσιών που καταβάλλονται μόνο σε φυσικά πρόσωπα και στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Καθιερώνεται νέος τρόπος σχηματισμού και διαγραφής των προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων, ανάλογα με την αξία τους και τον χρόνο που παραμένουν ανείσπρακτες.
Αποκλείεται η δυνατότητα μεταφοράς ζημίας όταν μεταβληθεί η ιδιοκτησία της εταιρείας άνω του 33%, εκτός εάν αποδειχθεί ότι η μεταβολή της ιδιοκτησίας έγινε για επιχειρηματικούς λόγους.
Εισάγονται νέοι κανόνες υποκεφαλαιοδότησης επιχειρήσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:29