search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:41
MENU CLOSE

Ποιος κρούει τη θύρα;

25.12.2013 22:00
oldphotossel81387878974.jpg

Η ένταση επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ ύστερα από μια περίοδο «νεκρικής» αταραξίας, όπου όλοι μαζί, μοιραίοι και άβουλοι, σφύριζαν στον ρυθμό του αρχηγού, με άσφαιρα πυρά να πηγαινοέρχονται από μικροομάδες.

Η ένταση επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ ύστερα από μια περίοδο «νεκρικής» αταραξίας, όπου όλοι μαζί, μοιραίοι και άβουλοι, σφύριζαν στον ρυθμό του αρχηγού, με άσφαιρα πυρά να πηγαινοέρχονται από μικροομάδες.
 
Η «Κίνηση των 58» και η προσπάθεια ενός σημιτικού στελεχιακού δυναμικού να ξαναμπεί στο πολιτικό παιχνίδι, έξω όμως από το «τοξικό» ΠΑΣΟΚ, έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των «παλαιο- και νέο-παπανδρεϊκών». Με στόχο λοιπόν τα «πόστα» αλλά και την επόμενη μέρα, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, που συνεδρίασε τελικά την Κυριακή, αντί το Σάββατο, είχε υπόκωφη ένταση, εκνευρισμό, αλλά όχι ακραίες προκλήσεις. Επί της ουσίας, οι Θάνος Μωραΐτης και Φίλιππος Σαχινίδης επισημοποίησαν ότι οι «11 νεο-παπανδρεϊκοί» επιχειρούν να αποτελέσουν έναν κρίσιμο πυρήνα εντός του ΠΑΣΟΚ με ενιαίο λόγο και πολιτική παρέμβαση, ενώ επικριτικά κινήθηκε και ο Μιχάλης Καρχιμάκης με την «Κίνηση των 78», που μέσα στην κινητικότητα του χώρου επιχειρεί να βρει τον χώρο του. Αν εξαιρέσει κανείς την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας ο Βενιζέλος, επιχείρησε εξαγωγή της εσωκομματικής κρίσης, κάνοντας λόγο για συμβολή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον «εκτσογλανισμό» της πολιτικής – φράση που προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου –, η συνεδρίαση είχε την κατήφεια, την παρακμή και την ηττοπάθεια που προκαλούν οι δημοσκοπήσεις.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που απειλούσε πριν από τη συνεδρίαση με ψηφοφορίες και επανεπιβεβαίωση του ρόλου του, επιχείρησε με την εναρκτήρια ομιλία του να «μαζέψει» το κλίμα και τελικά απέφυγε την υπερδραματοποίηση της συνεδρίασης, αφού ουσιαστικά δεν επιχείρησε ούτε καν να τεθεί σε ψηφοφορία το τελικό κείμενο, για να μην καταμετρηθούν οι «απέναντι».
Ο προεδρεύων Γιάννης Δριβελέγκας, με μια – συνηθισμένη για το ΠΑΣΟΚ – διαδικαστική ακροβασία, συμπέρανε μόνος του ότι από τους 54 που πήραν τον λόγο οι περισσότεροι στήριξαν τη γραμμή Βενιζέλου και άρα δεν είχε νόημα η ψηφοφορία για τη στάση του κόμματος απέναντι στην «Κίνηση των 58». Νωρίτερα οι «11» πρώην υφυπουργοί και «νεο-παπανδρεϊκοί», όπως βαφτίστηκαν, είχαν απειλήσει ότι δεν θα ψηφίσουν την απόφαση για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τους «58».
Ο Βενιζέλος από την πλευρά του επιχείρησε να περάσει τον σκόπελο των ευρωεκλογών, επισημαίνοντας έμμεσα ότι δεν θεωρεί τις κάλπες αυτές ως «αξιολόγηση» της προεδρικής του θητείας. Έβαλε έτσι ως σταθμό για την κρίση των στελεχών και του κόμματος την εκλογική επίδοση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στόχος του είναι το κόμμα να είναι τρίτο σε ποσοστά και μάλιστα να λάβει τη διερευνητική εντολή προκειμένου να επιχειρήσει να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας. Παρ’ ότι επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
και καθορίζει την όποια σχέση άλλων κομμάτων και κινήσεων μ’ αυτό, σημείωσε με νόημα ότι στις ευρωεκλογές θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών η Κεντροαριστερά. Επιχειρώντας μάλιστα να απεμπλακεί από ατέρμονες συζητήσεις για το πώς και το τι της συνεργασίας με τους «58» και την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου παρέπεμψε σε συνδιάσκεψη που πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα περιγράψει τον οδικό χάρτη προς τις ευρωεκλογές. Όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, οι μετέχοντες στο ευρωψηφοδέλτιο θα αναδειχθούν με βάση τις αποφάσεις της συνδιάσκεψης και επιχείρησε να «καθησυχάσει» ότι δεν θα είναι προσωπικές του αποφάσεις, κάνοντας λόγο για «υποδειγματικό, διαφανή και αποτελεσματικό» τρόπο επιλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών.
Για το ζήτημα των «58» είναι προφανές ότι μέσα από την ένταση επισημοποιήθηκε η αντίληψη πως για ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ αυτή λειτουργεί διαλυτικά και έχει στόχο όχι μόνο τη μετάλλαξη αλλά τη διάλυση του κόμματος, όπως ανοιχτά είπε ο Μ. Καρχιμάκης. Άλλοι, όπως ο γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν πιο εγκρατείς ζητώντας η Κεντροαριστερά να γίνει υπόθεση της κοινωνίας και όχι των ελίτ.
Όσοι από τους «11» πήραν τον λόγο (Μωραΐτης, Σαχινίδης, Όθωνας) ουσιαστικά έθεσαν θέμα πως οι εξελίξεις τρέχουν με αποφάσεις μιας κλειστής ομάδας, χωρίς τα όργανα του Κινήματος να αποφασίζουν επ’ αυτών. Απαντώντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι όλα όσα πράττει, είναι βάσει αποφάσεων στο συνέδριο και στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Το εντυπωσιακό είναι πως ο Βενιζέλος επιχείρησε να… προσπεράσει τον ύφαλο των προεδρικών εκλογών το 2015, αλλά ουδείς φαίνεται να μάσησε. Πρότεινε δηλαδή να εκλεγεί πρόεδρος η «σημαία» του αντιμνημονιακού αγώνα, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με το καλό θα γιορτάσει τα 90 του χρόνια το 2015. Η πρόταση έγινε δεκτή με μια ηχηρή σιωπή από όλους, κάτι που παραξένεψε τον στενό συνεργάτη του Βενιζέλου, Πάρι Κουκουλόπουλο, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί δεν «έπαιξε» καθόλου το θέμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πολιτικοί αναλυτές, παρ’ ότι προσπέρασαν την πρόταση αυτή καθεαυτήν, βλέπουν ότι πίσω της διατυπώνεται μια διάθεση του Βενιζέλου να προσπεράσει διαχωρισμούς μνημονίου – αντιμνημονίου και ενδεχομένως να προτείνει πρόσωπο από την Αριστερά, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μη στηθούν κάλπες λόγω της αδυναμίας της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο.
 
Ταλανίζει η κυβερνητική συνεργασία
 
Αυτό όμως που πάνω απ’ όλα ταλανίζει το ΠΑΣΟΚ και το οποίο για μια ακόμα φορά απλώς «προσπεράστηκε», είναι η κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ.. Ο Βενιζέλος έμεινε σταθερός στη γραμμή ότι «σώζουν τον τόπο» και κάποια στιγμή θα εκτιμηθεί από τους πολίτες και αρνήθηκε να μπει στις παρατηρήσεις – κάποιες τέθηκαν και με οξύτητα – ότι η
«ώσμωση» με τη Ν.Δ. του Σαμαρά έχει μεταλλάξει τον πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος και οι πολίτες αναζητούν τα σοσιαλιστικά ιδεώδη σε άλλους χώρους, όπως η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη, όπως ο Γιώργος Ντόλιος, που επιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική και να επιχειρήσει πολιτικό διάλογο, αφού με τους πρώην ψηφοφόρους του ο χώρος «φούντωσε».
Το επιμύθιο όλων είναι ότι ο Βενιζέλος για μια ακόμα φορά επιχείρησε να φορτώσει στις πλάτες των διαφωνούντων την κακή εικόνα του ΠΑΣΟΚ και όχι στο ότι έρχεται ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Βολικό, αλλά διόλου πειστικό το επιχείρημα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:40