22/01/2021 21:19:34
28.12.2013 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Είδαμε μόνο το βλήμα

Είδαμε μόνο το βλήμα - Media

Τα όσα λέει αυτές τις μέρες στους ανακριτές απολογούμενος ο (αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών από το 1996 ώς το 2002) Αντώνης Κάντας οδηγούν στη βάσιμη εκτίμηση ότι η υπόθεση των «υποβρυχίων του Άκη» είναι απλώς η κορυφή του αμαρτωλού παγόβουνου των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
 
Νέος κύκλος αποκαλύψεων σχετικά με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων ενδέχεται να ανοίξει μετά την απολογία του Αντώνη Κάντα, πρώην αξιωματούχου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για τα αδικήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της δωροδοκίας.
 
Ο Κάντας φαίνεται πως έχει επιλέξει να αναζητήσει τις ευεργετικές προβλέψεις του νόμου συνεργαζόμενος με τις αρχές. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αρχές φέρεται να έφτασαν στον Κάντα μέσα από τη συνεργασία που πρόσφεραν δύο άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα («Real News»), τόσο ο Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος κατονόμασε τον Αντώνη Κάντα ως έναν από τους διακινητές της μίζας, όσο και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ματαντός, ήρθαν σε συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση και μετά τις 7 Ιανουαρίου αναμένεται να δώσουν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος στα εξοπλιστικά προγράμματα.
 
Όλη αυτή η διεργασία και κυρίως η πρόθεση του Κάντα να συνεργαστεί, δημιουργούν την εντύπωση ότι μετά την κατάθεσή του θα ανοίξει ο δρόμος για νέες διώξεις και ενδεχομένως για συλλήψεις εναντίον έξι – σύμφωνα με πληροφορίες – επιχειρηματιών.
 
Ο κατηγορούμενος, που πλέον βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, φέρεται να κατονόμασε ενώπιον των ανακριτών και πολιτικά πρόσωπα, χωρίς, όμως, να προσκομίζει αποδείξεις για την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Όπως φέρεται να υποστήριξε, θεωρεί απίθανο, εφόσον δωροδοκούνταν ο ίδιος, να μην δωροδοκούνταν και όσοι κατείχαν ιεραρχικά ανώτερες από τη δική του θέση. Δηλαδή ο υπουργός, ο διευθυντής Εξοπλισμών, καθώς και μέλη επιτροπών που ενέκριναν τις επίμαχες συμβάσεις.
 
Στην απολογία του ο προφυλακισμένος πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα που δωροδοκούσαν στην Ελλάδα και περιέγραψε στους ανακριτές τους τρόπους διακίνησης της μίζας, που γινόταν μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και με τη «μέθοδο της μαύρης βαλίτσας», ώστε να εξαφανίζονται τα ίχνη.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος στην απολογία του αναφέρθηκε σε τρία νέα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα οποία, όπως φέρεται να είπε, διακινήθηκαν μίζες, αλλά και σε τρία νέα ονόματα προσώπων που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τον είχαν δωροδοκήσει.
 
Μηχανισμός διανομής
 
Τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα συγκροτούσαν ανέκαθεν έναν βασικό μηχανισμό διανομής και καταβολής δημόσιου χρήματος σε ξένους προστάτες και εγχώριους μιζαδόρους. Ο εν λόγω μηχανισμός γνώρισε μέρες δόξας μετά την κρίση των Ιμίων, η οποία σηματοδότησε την έναρξη του μεγαλύτερου ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος όλων των εποχών!
 
Μια  χαρακτηριστική  σύνοψη του τρόπου δόμησης των ελληνικών εξοπλιστικών δαπανών τη χρωστάμε σε έναν εξ επαγγέλματος ειδικό επί του θέματος. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος – καταθέτοντας στις 17.11.2004 ως μάρτυρας σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνούσε τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων που έγιναν επί υπουργίας των Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου – είχε πει ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια δεχόταν από τις ΗΠΑ ό,τι περίσσευε, αφού «παίρναμε οπλικά συστήματα τα οποία ήταν σάπια, με τις λεγόμενες βοήθειες και τα προγράμματα FMF. Ό,τι περίσσευε μας δίνανε». Και δεν τα έδιναν τζάμπα…
 
Δισ. στον δρόμο
 
Πολλά - πάρα πολλά - δισεκατομμύρια πετάχτηκαν απ’ τις ελληνικές κυβερνήσεις για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων, τα οποία παραμένουν ανενεργά, καθώς είτε βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωσή τους είτε έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στην ποιότητα και τη χρησιμότητά τους. Τα παρακάτω παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά:
 
♦ Η αγορά των υποβρυχίων Τ-214, που δώδεκα χρόνια μετά την... εσπευσμένη παραγγελία τους και αφού έχουν διατεθεί 2,3 δισ. ευρώ, το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει (μέχρι το 2012) μόνο ένα σκάφος, το… πειραματικό «Παπανικολής».
♦ Επίσης η σύμβαση του 2002 για ανακατασκευή των τριών παλαιών υποβρυχίων Τ-209, το κόστος της οποίας άγγιξε το ποσό που θα κόστιζε η εξ αρχής κατασκευή τους.
♦ Η αγορά 170 γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2, αξίας 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία από την παραλαβή τους (2006) και επί επτά συναπτά έτη έμειναν χωρίς τα ανάλογα πυρομαχικά και οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες εξαντλούνται σε παρελάσεις, ενώ ήδη έχει συμπληρωθεί ο χρόνος κατά τον οποίο θα πρέπει να δοθούν και άλλα χρήματα προκειμένου να γίνει η αναβάθμισή τους!
♦ Η παρτίδα 50 μαχητικών F-16, που παραγγέλθηκαν εσπευσμένα... το έτος 2000, λίγο πριν από τις εκλογές, χωρίς στην αρχική παραγγελία να περιλαμβάνονται ο κινητήρας και το σύστημα αυτοπροστασίας, για τα οποία χρειάστηκε να γίνει νέα συμπληρωματική σύμβαση με τους όρους των Αμερικάνων πωλητών.
♦ Τα πέντε αντιτορπιλικά τύπου Adams, που ναυπηγήθηκαν στις ΗΠΑ το διάστημα 1960-1964 και τα έφερε ο Μητσοτάκης ως δώρο από την κυβέρνηση Μπους μετά το 1991, σε ηλικία 30 ετών, για να αποσυρθούν ύστερα από 10 χρόνια, αφού προηγουμένως «εκσυγχρονίστηκαν» με υψηλό κόστος («ο κούκος αηδόνι» που λέγαμε), χωρίς ποτέ να προσφέρουν πραγματική υπηρεσία στην αμυντική θωράκιση της χώρας.
♦ Τα τέσσερα αερόστρωμνα τύπου Ζυbr, από Ρωσία και Ουκρανία, που ποτέ δεν εντάχθηκαν επιχειρησιακά στο Πολεμικό Ναυτικό.
 
Ολοκληρώνοντας την προσπάθεια σκιαγράφησης της «λογικής» και «πρακτικής» των ελληνικών εξοπλιστικών προμηθειών, η οποία έχει μετατρέψει τη χώρα σε αποθήκη - είτε ΝΑΤΟϊκού είτε άχρηστου για την άμυνά της - υλικού, θα ήταν μέγιστη παράλειψη εκ μέρους μας η απουσία της εξής επισήμανσης: Τα δισεκατομμύρια των εξοπλιστικών προμηθειών προκαταβάλλονται κατά 80% - 90% με ποσά που εξασφαλίζονται με πιστώσεις (δανεισμό). Μέσα σε αυτές τις προκαταβολές διαχέονται και οι μίζες, οι οποίες καταβάλλονται τοις μετρητοίς.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.