search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:40
MENU CLOSE

Ο νεαρός κ. Μυστήριος της μουσικής

29.12.2013 22:00
Ο νεαρός κ. Μυστήριος της μουσικής - Media

«Έι, κύριε μυστήριε / Θυμάσαι που το μέλλον κρατούσες αγκαλιά; / Για κοίτα που κανένας δεν σε θυμάται πια!» τραγουδά στη νέα του σύνθεση «Κος Μυστήριος» ο Θέμος Σκανδάμης.

«Έι, κύριε μυστήριε / Θυμάσαι που το μέλλον κρατούσες αγκαλιά; / Για κοίτα που κανένας δεν σε θυμάται πια!» τραγουδά στη νέα του σύνθεση «Κος Μυστήριος» ο Θέμος Σκανδάμης.

Ο νεαρός τραγουδοποιός, γεννημένος στην Αθήνα το 1979, φαίνεται ότι κρατά το δικό του μέλλον τόσο σφιχτά, που δύσκολα θα μας κάνει να τον ξεχάσουμε. Όταν τον πρωτοακούσεις, δυσκολεύεσαι να προσδιορίσεις το είδος των τραγουδιών του. Άλλοι τα χαρακτηρίζουν ρεμπέτικα (μεγάλο κομμάτι της παιδικής του ηλικίας), άλλοι… βιωματικά, άλλοι έντεχνα, με τον ίδιο να έχει πει σε προηγούμενη συνέντευξή του πως… δεν τις πολυκαταλαβαίνει τις μουσικές «ταμπέλες»: «Συνήθως οι όροι και η ορολογία που μπαίνουν εκ των υστέρων είναι ατυχείς και εξυπηρετούν κάτι άλλο πέρα από τη δημιουργία και το έργο».

Το σίγουρο είναι πως τα τραγούδια του μόνο κιτς ή κλισέ δεν τα αποκαλείς. Έκανε μεν τρία χρόνια κιθάρα σε ένα ωδείο στον Άλιμο, αλλά δεν συμμορφώθηκε ποτέ με τους κανόνες της κλασικής παιδείας. Πρωτότυποι στίχοι και μουσική είναι τα κύρια γνωρίσματα των τραγουδιών του, τα οποία αφηγούνται όσα συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά. Μην περιμένετε όμως να ακούσετε κομμάτι του και να… πάρετε τα όπλα για την καταπολέμηση της κρατικής διαφθοράς. Τα πολιτικά – αντιστασιακά τραγούδια – το έχει πει και ο ίδιος – τα βαριέται. Προτιμά να δίνει μια πιο λαϊκή υφή στις δημιουργίες του, ενώ επηρεάστηκε αρκετά από τη Μάρθα Φριντζήλα, ή «Big Mama» όπως τη φωνάζει χαϊδευτικά, με την οποία διατηρεί μια στενή φιλιά εδώ και μια δεκαετία. Τη γνωριμία του με τη Φριντζήλα τη χρωστά στο θεατρικό παρελθόν του, καθώς έχει σπουδάσει στο Νέο Ελληνικό Θέατρο, ενώ συμμετείχε στη δημιουργία του χώρου τέχνης «Κρατήρας», όπου τότε η καλλιτέχνις παρουσίαζε τη δουλειά της. Έκανε ένα… «Μακροβούτι» στη δισκογραφία το 2008, ενώ το 2011 έβαλε τη «Μάρθα Φρίντζηλα (να) τραγουδά Θέμο Σκανδάμη» από το label «Μικρός Ήρως».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:38