search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:36
MENU CLOSE

Με ανασχηματισμό προσπαθεί να «ξεπεράσει» τα σκάνδαλα ο Ερντογάν

24.12.2013 17:31
Με ανασχηματισμό προσπαθεί να «ξεπεράσει» τα σκάνδαλα ο Ερντογάν - Media

Η Τουρκία και η κυβέρνηση Ερντογάν συνταράσσεται από σκάνδαλα διαφθοράς που αγγίζουν υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ένα πανάκριβο ρολόι "έκαψε" τον υπουργό Οικονομίας!

 
Φυγή προς τα μπρος σχεδιάζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντγάν μετά τη σειρά σκανδάλων διαφθοράς που ταράζει το στρατόπεδό του όπου όπως φαίνεται εμπλέκονται και υπουργοί, χωρίς να εξαιρούμε τους ίδιους τους γιους του Ερντογάν.
 
Φραστικά -τουλάχιστον- ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Μαπντουλάχ Γκιουλ δεν φαίνεται να δίνει χέρι βοηθείας στον Ερτογάν δηλώνοντας πως «η  διαφθορά στη χώρα δεν θα συγκαλυφθεί».
 
Ο ίδιος ο Γκιουλ πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός Ερντογάν σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μόλις επιστρέψει (σήμερα) από το Πακιστάν.
 
"Στην Τουρκία έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις. Σε μια χώρα που έχουν σημειωθεί τέτοιες μεταρρυθμίσεις αν υπήρχε διαφθορά και σφάλματα δεν θα συγκαλύπτονταν», δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους.
 
"Τα φερόμενα ζητήματα διαφθοράς έχουν παραπεμφθεί στα δικαστήρια. Ανεξάρτητα δικαστήρια θα εξετάσουν το ζήτημα και θα αποφανθούν", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
 
Μέχρι σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και κατάχρηση δημόσιου χρήματος σε 24 πρόσωπα, μεταξύ αυτών οι γιοι του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και του υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, όπως και ο διοικητής της δημόσιας τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν. Όλοι έχουν προφυλακιστεί.
 
Όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο Γκιουλ εξήγησε ότι «συζητά εδώ και καιρό» το θέμα με τον Ερντογάν.
 
"Προετοιμάζει ανασχηματισμό και εξετάζει την κατάσταση (…) Θα συζητήσουμε σχετικά μόλις επιστρέψει και θα μάθετε περισσότερα", είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σύμφωνα με το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Χουριέτ, ο Ερντογάν ενδέχεται να αντικαταστήσει συνολικά δέκα υπουργούς ως το τέλος του μήνα.

Το πανάκριβο ρολόι «έκαψε» τον υπουργό Οικονομικών
 
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν δεν ήξερε ότι το τηλέφωνό του είχε «κοριούς» και αυτή την άγνοια του την πληρώνει τώρα ακριβά. Διότι ο υπουργός είχε και ένα χόμπι. Του άρεσαν τα ρολόγια και, εκλεκτικός καθώς ήταν, ήθελε πάντοτε τα καλύτερα στο είδος τους.
 
Όλα πήγαιναν καλά για τον κ. Τσαγκλαγιάν όταν, προχθές, μετά την πρωινή προσευχή του και καθώς ετοιμαζόταν να πιει το τσάι του άνοιξε την εφημερίδα φιλοκυβερνητική "Zaman", πάγωσε.
Πρωτοσέλιδο, κάτω από τη φωτογραφία του διάβασε:
 
«Ο υπουργός  Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν δέχτηκε ένα πολύτιμο ρολόι αξίας 300.000 ελβετικών φράγκων [περίπου 250.000 ευρώ] μίζα του Ρεζά Ζαράμπ, ενός Ιρανού επιχειρηματία από το Αζερμπαϊτζάν που διαμένει στην  Τουρκία και ο οποίος είναι τώρα υπό κράτηση στα πλαίσια ανακριτικής επιχείρησης για λαδώματα και μίζες που συνδέονται με δημόσιους λειτουργούς  και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύμφωνα με τηλεφωνήματα που καταγράφηκαν και έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα».


 
Ο υπουργός ζήτησε από τον Ζαράμπ να του αγοράσει ένα ρολόι Patek Philippe 5101G το οποίο "θαύμασε" σε ένα από τα ταξίδια του στη Γενεύη. Ο Ζαράμπ έστειλε έναν υπάλληλο του στη Γενεύη να αγοράσει το ρολόι και να το παραδώσει στον Ονούρ Καγιά, τον προσωπικό βοηθό του υπουργού.
 
Το τηλεφώνημα Ζαράμπ-Κάγια είναι καταγεγραμμένο:
Κάγια: «Πότε αυτό το πράγμα θα είναι στην Ισταμπούλ;»
Ζαράμπ: «Σκεφτόμουν να στείλω αυτό το πράγμα στην  Άγκυρα, όχι στην Ισταμπούλ".
Κάγια: «Στην Άγκυρα; ο-κει, είναι το ίδιο και μάλιστα είναι καλύτερα».
 
Υπάρχουν όμως και άλλες  καταγεγραμμένες συνομιλίες που καίνε τον υπουργό του Ερντογάν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:35