search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:05
MENU CLOSE

Ακόμα και «επίδομα αιθαλομίχλης» σκέφτονται, αρκεί να μην κάνει πίσω ο Στουρνάρας!

30.12.2013 13:35
Έρχεται το «επίδομα αιθαλομίχλης» - Ποιοι το δικαιούνται - Media

Ακόμα και ειδικό επίδομα αιθαλομίχλης σκέφτονται αρκεί να μην πάρει πίσω η κυβέρνηση την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Ακόμα και ειδικό επίδομα αιθαλομίχλης σκέφτονται αρκεί να μην πάρει πίσω η κυβέρνηση την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, παραδεχόμενη το τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό λάθος της.
 
Μετά το μεγάλο πρόβλημα της αιθαλομίχλης που εμφανίστηκε σε πολλές περιοχές της χώρας από τη χρήση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης και συγκεκριμένα καύσης ξύλων ή άλλων προϊόντων και αφού τα πρώτα υποτιθέμενα μέτρα έπεσαν στο κενό, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση.
 
Όπως προκύπτει από κοινή ανακοίνωση υπουργείο Οικονομικών και Περιβάλλοντος μετά από σημερινή σύσκεψη, προγραμματίζονται «νέα μέτρα» που θα ανακοινωθούν σύντομα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών που χρησιμοποιούν άλλους τρόπους όπως τα τζάκια για να ζεσταθούν. Το είδος και το ύψος της παροχής θα εξειδικευθεί τις επόμενες μέρες.
 
Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα για γενναία επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε τα νοικοκυριά να καταναλώνουν φθηνότερα ρεύμα (αντί για καυσόξυλα) προκειμένου να ζεσταθούν, τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες θα δημιουργούν (σε συγκεκριμένες περιοχές) τις προϋποθέσεις για την δημιουργία τοξικού νέφους.
 
Στην σύσκεψη εξετάστηκαν και μέτρα για την κάλυψη του κόστους για την ΔΕΗ από την εφαρμογή των μέτρων στήριξης των οικονομικά αδύναμων.
 
Σύμφωνα με στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα και άλλες πηγές χρηματοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
 
Τα επίπεδα της αιθαλομίχλης:
 
Στη Θεσσαλονίκη, που πλήττεται ιδιαίτερα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο παραμένει υπό παρακολούθηση.
 
Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσαμασλής διαβεβαίωσε ότι, αν τυχόν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων πλησιάσουν το όριο των 150 mg, τότε, άμεση θα είναι και η λήψη μέτρων. Σε καμία περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Τσαμασλής, δεν θα επιτραπεί οι τιμές των ρύπων να ξεπεράσουν το όριο των 150 mg.
 
Επανέλαβε επίσης τις συστάσεις προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να μην καίνε ό,τι βρίσκουν.
 
Οι σημερινές (πρωινές) τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων – σύμφωνα με τα ''ευρήματα'' των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δήμου Θεσσαλονίκης – ήταν 109 mg στο σταθμό Λαγκαδά, 70 mg στην Εγνατία, 63 στο δημαρχείο, 60 στην Μαρτίου, 54 στο Επταπύργιο και 43 στην Τούμπα.
 
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Μάξιμος Πετρακάκης σημείωσε ότι χθες, οι μέσες ημερήσιες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν 124 mg στο σταθμό Λαγκαδά, 86 στη Μαρτίου, 73 στην Εγνατία, 71 στο δημαρχείο, 60 στο Επταπύργιο και 59 στην Τούμπα.
 
Ωστόσο, το βράδυ δεν αποκλείεται οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων να καταγράψουν υψηλότερες συγκεντρώσεις εξαιτίας της καύσης υλικών σε τζάκια και σόμπες.
 
Ο κ. Πετρακάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι, τις επόμενες ημέρες αν επικρατήσουν καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχοπτώσεις και τους ανέμους, τότε η κατάσταση θα είναι καλύτερη, διότι, οι συγκεκριμένες συνθήκες απομακρύνουν τα αιωρούμενα σωματίδια.
 
Την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε η άρση των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί από την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς η βροχή και οι άνεμοι απομάκρυναν τα μικροσωματίδια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33