search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:00
MENU CLOSE

Η ένοχη ανοχή…

30.12.2013 22:00
Η ένοχη ανοχή… - Media

Η τελευταία παράσταση που είδα πριν κλείσει το ’1 3 ήταν η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις, στο θέατρο «Καρέζη», με τον Κώστα Καζάκο στον ρόλο του ανακριτή και μια πλειάδα καλών ηθοποιών: Εύα Κοταμανίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Θόδωρος Γράμψας  κ.ά.

 
Η τελευταία παράσταση που είδα πριν κλείσει το ’1 3 ήταν η «Ανάκριση» του Πέτερ Βάις, στο θέατρο «Καρέζη», με τον Κώστα Καζάκο στον ρόλο του ανακριτή και μια πλειάδα καλών ηθοποιών: Εύα Κοταμανίδου, Παύλος Ορκόπουλος, Θόδωρος Γράμψας  κ.ά.
 
Δεν είμαι κριτικός θεάτρου για να σας μιλή­σω για τη σκηνοθεσία ή για τις ερμηνείες, ούτε καν για τα σκηνικά και τα κοστούμια ή τους φωτισμούς. Θα μείνω μόνο στο εξαίσιο έργο, αλλά και στο αιχμηρό κείμενο του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου στο παράξενο φινάλε της παράστασης, για τις μεγάλες εταιρείες και τράπεζες που δεν κάθισαν ποτέ στο εδώλιο… Το έργο («Die Ermittlung», 1965), έργο Γερ­μανού συγγραφέα (!), ένα ορατόριο σε 11 ωδές, είναι ένα δριμύ κατηγορώ κατά του ναζισμού, που βασίστηκε στα πρακτικά της δίκης βασικών στελεχών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς.
 
Βασανισμοί, θάνατοι με αέριο, πειράματα με ακτίνες, αφαίρεση οργάνων από χιλιάδες αιχμαλώτους. Θύτες και θύματα αντιπαρατίθενται με τις καταθέσεις τους, από τη μια ο πόνος της μνήμης, από την άλλη η ειρωνεία και το «καθήκον». Ένα αποκαλυπτικό έργο – ντοκουμέντο που μιλά για το σήμερα με τα αδιάσειστα στοιχεία του χθες, το οποίο δείχνει ανατριχιαστικά πόσο σημερινοί μπορεί να είναι οι κίνδυνοι και πόσο απαραίτητη είναι η μνήμη…
 
Η φράση – κλειδί του έργου, αυτή που έβα­λα στον τίτλο, βγαίνει από το στόμα ενός κρατούμενου: Το θύμα δεν έχει άλλη επιλο­γή από την ένοχη ανοχή! Την άλλη μέρα, περπατώντας από το μετρό για να έρθω στο γραφείο, είδα σ’ έναν τοίχο της Αρχιμήδουςτο σύνθημα:
 
Πληρώνουμε χαράτσια
κι ό,τι μαςζητηθεί,
σκυφτοί'ραγιάδες μοιάζουμε
στη νέα κατοχή…
 
Παρ’ όλα αυτά, Καλή Χρονιά…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:59