search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:19
MENU CLOSE

Το 2014 δεν είναι 2012

01.01.2014 22:00
oldphotosmerkel1388476746.jpg

«Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές», διακηρύσσει ο υπουργός Οικονομικών.

«Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές», διακηρύσσει ο υπουργός Οικονομικών.
«Θα αποφασίσουμε στα μέσα του 2014 αν πρέπει να βοηθήσουμε πάλι την Ελλάδα», δήλωσε προχθες ο Σόιμπλε, λίγο μετά τους πυροβολισμούς στο σπίτι του πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ελλάδα. Και συνέχισε: «Αν η χώρα παραμείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, αν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που γνωρίζουμε, δεν θα την απογοητεύσουμε». Πολλά «αν», πολύ ελαστικά, άρα η διαχείριση θα είναι πολιτική.
Την ίδια μέρα η κρατική γερμανική «Deutsche Welle» αναπαρήγαγε τους «κακούς» Αγγλοσάξονες της «Wall Street Journal» και την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «με το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο θα διαθέτει τα οικονομικά αποθέματα για να εγκαταλείψει την ευρωζώνη». Ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα θεωρείται… όπλο για εγκατάλειψη του ευρώ και όχι για την κατά Στουρνάρα… ανάκαμψη και τη διαπραγμάτευση για το χρέος.
Συνεχίζει το δημοσίευμα: «Τα επιχειρήματα υπέρ ενός Grexit είναι προφανή: η Ελλάδα εισέρχεται στην έκτη χρονιά οικονομικής ύφεσης και δεν υπάρχουν μηνύματα για την επιστροφή της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο». Δηλαδή; Ανάπτυξη… γιοκ;
Και για «νέα δραχμή» κάνει λόγο το δημοσίευμα. Όμως, λίγες μέρες νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ, όπως αποκάλυψε η «Monde», είχε πει απευθυνόμενη στην τελευταία σύνοδο κορυφής ότι, αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, όλοι οι υπόλοιποι, αργά ή γρήγορα, θα ακολουθούσαν. Αποκάλυψε έτσι ότι οι εκβιασμοί περί αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ από το 2010 έως το 2012 ήταν μπλόφα και εκβιασμός, αγωγός του οποίου έγιναν οι δυνάμεις της σημερινής συγκυβέρνησης.
Τώρα η απειλή – εκβιασμός του Grexit φαίνεται να επανέρχεται, πιθανότατα ως μια ακόμη ανέξοδη απόπειρα στήριξης μιας κυβέρνησης που καταρρέει. Μόνο που το 2014 δεν είναι 2012. Στις κάλπες που έρχονται, αυτού του είδους οι εκβιασμοί θα είναι ανίσχυροι. Η Ελλάδα έχει, σύμφωνα με την εταιρεία Renaissance Capital, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παγκοσμίως. Αυτό θα μεταφραστεί σε ψήφους. Καλή – και εκλογική – Χρονιά!

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:17