search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:00
MENU CLOSE

Ενεργειακή συμφωνία Μόσχας – Δαμασκού

02.01.2014 22:00
oldphotosrussia-syria1388479835.jpg

Τα «ρέστα» της στη Συρία παίζει η Ρωσία μετά και την ανακοίνωση της ενεργειακής συμφωνίας Μόσχας – Δαμασκού.

Τα «ρέστα» της στη Συρία παίζει η Ρωσία μετά και την ανακοίνωση της ενεργειακής συμφωνίας Μόσχας – Δαμασκού.
Η συμφωνία προβλέπει μια επένδυση της τάξη των 65 εκατ. ευρώ από τη Ρωσία στη Συρία σε αντάλλαγμα των αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Συρίας για τα επόμενα 25 χρόνια!
Φυσικά και όλοι γνωρίζουν ότι μια τέτοια «επένδυση» είναι αδύνατον να προχωρήσει σήμερα, εν μέσω συνέχισης του σφοδρού εμφυλίου. Φυσικά και όλοι γνωρίζουν πως… τα γνωστά τουλάχιστον κοιτάσματα που διαθέτει η Συρία είναι μάλλον «περιορισμένης αξίας» και δεν μπορεί να συγκριθούν με αυτά των γειτόνων της. Όμως η κίνηση αποτελεί περισσότερο ένα «πολιτικό μήνυμα» παρά οτιδήποτε άλλο, γι’ αυτό και οι δύο πλευρές επέλεξαν να ανακοινώσουν την υπογραφή της συμφωνίας λίγες μέρες πριν από την ειρηνευτική σύνοδο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου.
Η Δαμασκός, από την πλευρά της, θα εμφανιστεί στη σύνοδο έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς μια φάση της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της και με την «αδιαμφισβήτητη» πλέον υποστήριξη της Ρωσίας, που δείχνει ότι «επενδύει στρατηγικά στον Άσαντ».
Την ίδια ώρα, το πρώτο «στάδιο της συμφωνίας» προβλέπει την αποδέσμευση περίπου 15 εκατ. ευρώ από τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Soyuzneftgaz προς τη Δαμασκό, χρήματα που θα αποτελέσουν σημαντική «οικονομική ανάσα» αυτή την εποχή. Τέλος, σε περίπτωση που πράγματι εντοπιστούν στο μέλλον νέα κοιτάσματα, η Ρωσία θα αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου την ανοικοδόμηση των υποδομών για την εξόρυξη και τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο.
Από τη πλευρά της η Μόσχα επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει την πολιτική στήριξη που παρέχει στον Άσαντ από την αρχή της κρίσης. Η συμφωνία με τη Συρία εξασφαλίζει τη ρωσική μόνιμη παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (και στο ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται). Όμως, αυτό που κυρίως επιδιώκει το Κρεμλίνο με μια τόσο απόλυτη στήριξη του Άσαντ είναι να στείλει μήνυμα στη Δύση ότι «δεν πρόκειται να περάσει το δικό της», ότι δηλαδή η Μόσχα έχει έρθει για να μείνει τόσο στην περιοχή όσο και γενικότερα…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:00