20/01/2019 12:15:51

Η παραμυθού των... ενηλίκων

Η παραμυθού των... ενηλίκων - Media

Δώσ' της θάρρος να αρχίσει… παραμύθι για μεγάλους.
Η Λένα Χαϊδούτη είναι μια νέα και ιδιαίτερη περίπτωση παραμυθούς. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα ως θεατρολόγος, αλλά με μοναδικό εργαλείο την τέχνη της αφήγησης της αρέσει να «παραμυθιάζει» μικρούς και... μεγάλους.
Μετά τις σπουδές της στη Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών επαναπατρίστηκε στον τόπο καταγωγής της, τη Λάρισα, βάζοντας ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό της: να κερδίσει το δικό της κοινό, σαν αυτό που είχαν παλιότερα οι παππούδες - παραμυθάδες κάτω από τα πλατάνια τα καλοκαίρια ή δίπλα στα τζάκια τους χειμώνες. Για εκείνη, τα λαϊκά παραμύθια δεν είναι τόσο απλά όσο φαντάζουν στους περισσότερους. Αποτελούν είδος προφορικής λογοτεχνίας και ταυτότητα ενός λαού, τα οποία χρησίμευσαν ως βάση για άλλες μορφές τέχνης και που, με ποικίλους τρόπους, «πέρασαν» από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις μέρες μας.
Με μεγάλο μεράκι, φροντίδα, σεβασμό, αγάπη και έρευνα, ως επαγγελματίας - αφηγήτρια διηγείται ιστορίες της ελληνικής κυρίως παράδοσης σε καφενεία, αποθήκες, σπίτια, αυλές, σχολεία, παραλίες, φεστιβάλ, ενώ επισκέπτεται και άλλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Λαμία, Καρδίτσα κ.ά.) με ιστορίες σαγηνευτικές.
Η πρώτη της επαφή με τον κόσμο των παραμυθιών έγινε ως μαθήτρια πλάι στην Κάκια Χαλήμαγα - Χατζή του «Δημιουργικού Εργαστηρίου», αλλά και δίπλα στην παραμυθού - ψυχοπαιδαγωγό Σάσα Βούλγαρη, μία από τις πρωτεργάτριες της νεο-αφήγησης στην Ελλάδα. Έχοντας διακριθεί και βραβευτεί για τη συνεισφορά της στην τέχνη, παράλληλα είναι επιμελήτρια εκπαιδευτικού υλικού στο πρώτο on - line νηπιαγωγείο της Ελλάδας, το «kidogarten.com».
Αυτό το διάστημα θα τη βρείτε στο Θέατρο Τέχνης της Λάρισας να αφηγείται την «Τρισκαταραμένη». Ένα λαϊκό παραμύθι, το οποίο βασίζεται σε τρεις διαφορετικές εκδοχές – από τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο και τον Καύκασο –, ενώ ξετυλίγει μια νέα παραλλαγή, με μια κόρη, που η παραμυθού Λένα Χαϊδούτη υπόσχεται πως η ιστορία της θα μας μείνει αξέχαστη. Υποσημείωση: Η παράσταση απευθύνεται αυστηρά σε ενήλικες.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.