search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:54
MENU CLOSE

Περί πλούτου

03.01.2014 22:00
oldphotospod_3112_062_cmyk1388482185.jpg

Η άκρατη χλιδή και η ακραία ένδεια είναι προσβλητικές, όσο και οι ιδεολογίες που τις στηρίζουν

Η άκρατη χλιδή και η ακραία ένδεια είναι προσβλητικές, όσο και οι ιδεολογίες που τις στηρίζουν
 
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες συνηθίζεται να δημοσιεύονται στον Τύπο διάφορες λίστες με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη. Πρόκειται για μιαν αποκρουστική συνήθεια, πριν από όλα για αισθητικούς λόγους – ο πολύς πλούτος είναι χυδαίος και προκαλεί αποτροπιασμό, εξίσου ισχυρό όπως η απόλυτη φτώχεια. Η άκρατη χλιδή και η ακραία ένδεια είναι προσβλητικές· το ίδιο και οι ιδεολογίες που τις στηρίζουν.
 
Κάθε φορά που διαβάζω αυτές τις λίστες – όπου το ελκυστικό είναι το μέγεθος, ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός που αντιστοιχεί σε δισεκατομμύρια και απροσμέτρητη αλογάριαστη δυστυχία – η σκέψη μου προστρέχει για απαντήσεις στη λογοτεχνία, εκεί που φωτίζονται οι πιο σκοτεινές πτυχές του ανθρώπου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η λογοτεχνία επιλέγει να αναδείξει τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του ανθρώπινου χαρακτήρα, θα διαπιστώσει ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο πλούτος τόσο λιγότερο περιεχόμενο και ενδιαφέρον διαθέτει ο πλούσιος.
 
Παρά το γεγονός ότι οι κοσμικές εκκλησίες ευνοούν τον πλουτισμό και τον στηρίζουν έμπρακτα, οι θεωρίες των θρησκειών εξορκίζουν ως αποκρουστικό τον πλούτο, θεωρώντας ως χαμένες υπάρξεις τους πλούσιους. Σύμφωνα με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, «είναι ευκολότερο να περάσει μία καμήλα από την τρύπα που ανοίγει η βελόνα, παρά ο πλούσιος να μπει στη Βασιλεία του Θεού».
 
Ο πλούτος βασίζεται στον εγωισμό, ότι δηλαδή αγνοεί τον άλλον, γι’ αυτό και βρίσκει τη δικαίωσή του σε θεωρίες λιγότερο ουτοπικές, εκεί δηλαδή που ο ανθρώπινος χαρακτήρας μένει ασυγκίνητος από τα πολιτισμικά επιτεύγματα, προσηλωμένος και δέσμιος στις απαρχές της ιστορικής του ύπαρξης, στα πρωτόγονα σκοτάδια του, ανίκανος να μοιραστεί και ικανός να κυριαρχήσει.
 
Από την άλλη, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι όλες εκείνες οι ανθρωπιστικές θεωρίες που παρερμήνευσαν τον ανθρώπινο χαρακτήρα προσδίδοντάς του ανύπαρκτες αρετές – όπως το να είναι σύμφυτες με την ανθρώπινη φύση η ισότητα και η ισονομία… με το ζόρι! – κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα περισσότερο αποτρόπαιο τέρας, όπου όλοι δυστυχούν πολλαπλώς στο όνομα μιας ανελεύθερης, ισοπεδωτικής και τιμωρητικής περί δικαίου αντίληψης…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:53