search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:26
MENU CLOSE

Οι μαθητές που δίνουν μαθήματα δημοσιογραφίας

05.01.2014 22:00
Οι μαθητές που δίνουν μαθήματα δημοσιογραφίας - Media

Αν ψάχνετε για τους καλύτερους δημοσιογράφους του μέλλοντος, η αναζήτησή σας σταματά στο… 2ο Λύκειο Γρεβενών.

Αν ψάχνετε για τους καλύτερους δημοσιογράφους του μέλλοντος, η αναζήτησή σας σταματά στο… 2ο Λύκειο Γρεβενών. Εκεί όπου η «συντακτική ομάδα» της σχολικής εφημερίδας «Μαθητοφρένεια», ύστερα από τρία χρόνια ύπαρξης, συνεχίζει να δίνει το δικό της, επιτυχημένο, στίγμα στη μαθητική δημοσιογραφία.  «Το ωραίο ταξίδι συνεχίζεται» είναι το σύνθημά τους. Στις 15 του Δεκέμβρη οι μαθητές – συντάκτες της «Μαθητοφρένειας» δεν γιόρτασαν απλώς το κλείσιμο τριών χρόνων από τη δημιουργία του δεκαπενθήμερου (!) εντύπου (το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 15.12.2010). Διότι η εφημερίδα έχει αποδείξει πάμπολλες φορές και με διάφορους τρόπους πως βρίσκεται ένα βήμα παραπέρα από τον υπόλοιπο μαθητικό Τύπο σε όλη τη χώρα. Αν κάποιος αμφισβητεί τα παραπάνω, η «Μαθητοφρένεια» έχει να επιδείξει τρία πανελλήνια βραβεία που θα τον βοηθήσουν να… αλλάξει γνώμη. Τα δύο βραβεία Καλύτερης Εφημερίδας Λυκείου στον 18ο και 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της εφημερίδας «Τα Νέα» το 2011 και το 2012 αντίστοιχα και το Βραβείο Περιοδικότητας από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2012 είναι οι σημαντικότερες διακρίσεις μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από μια… ιδέα που είχε τον Νοέμβριο του 2010 ο φιλόλογος Δημήτρης Γουσόπουλος.

Δεν το φαντάστηκαν

Ούτε ο ίδιος, ούτε τα επτά… πρωτάκια της (τότε) 1ης Λυκείου που σχημάτισαν την πρώτη συντακτική ομάδα της εφημερίδας περίμεναν την απήχηση που θα είχε το έντυπο μια τριετία αργότερα. Τα δύο πρώτα χρόνια, πάνω από 200 παιδιά συνέβαλαν με άρθρα τους στην έκδοση της εφημερίδας, η οποία εκδίδεται κάθε δεκαπέντε μέρες, ενώ τα ρεπορτάζ και οι στήλες (εβδομαδιαίες και μηνιαίες) των μαθητών έχουν τραβήξει την προσοχή πολλών ΜΜΕ της χώρας. «Ειλικρινά δεν περίμενα την τεράστια απήχηση που θα είχε η εφημερίδα», παραδέχεται ο Δημήτρης Γουσόπουλος και συνεχίζει: «Πλέον… σκοτωνόμαστε (γέλια) για το ποιος θα έχει άρθρο του στο επόμενο φύλλο. Ωστόσο θαυμάζω το θερμό ενδιαφέρον που έχουν δείξει τα παιδιά για την εφημερίδα, ενώ πολλοί από τους μαθητές ενδιαφέρονται πολύ για τον χώρο της δημοσιογραφίας και η ενασχόληση με την εφημερίδα αποτελεί μια καλή αρχή για αυτούς».

Ένα από τα… μεγαλύτερα κεφάλια της ομάδας, η αρχισυντάκτρια και μαθήτρια της Γ’ Λυκείου Χριστίνα Παπανικολάου έδωσε στο «Ποντίκι Art» και εκείνη μια γεύση του τι εστί «Μαθητοφρένεια»: «Το κάθε παιδί γράφει ό,τι θέλει, ανάλογα με το τι το απασχολεί και το ενδιαφέρει, από αθλητικά μέχρι και πολιτική, το τελευταίο φυσικά με μέτρο. Η επιτυχία του εντύπου βασίζεται στον πλουραλισμό των θεμάτων και την έξυπνη γραφή». Επιπλέον, παραδέχτηκε πως οι περισσότεροι που εμπλέκονται με την εφημερίδα δεν ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τη δημοσιογραφία επαγγελματικά: «Πολλοί από εμάς, μεταξύ τους και εγώ, προτιμάμε να έχουμε τη δημοσιογραφία σαν χόμπι, αφού επαγγελματικά μπορεί να μην μας αρέσει κιόλας».

Επαγγελματική βάση

Όσον αφορά την οργάνωση και τη δομή της, η «Μαθητοφρένεια» δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από μια κανονική εφημερίδα, καθώς διαμορφώθηκε με τέτοια πρότυπα. Το κύριο άρθρο επιμελείται η αρχισυνταξία (Χριστίνα Παπανικολάου, Δήμητρα Λαζαρίδη, Θέλια Παναγιωτίδου), ενώ οι στήλες που έχουν φιλοξενηθεί ξεπέρασαν τις τριάντα. Τα ελεύθερα ρεπορτάζ και η βιβλιοθήκη απόψεων (γνώμες μαθητών για διάφορα θέματα) συμπληρώνουν το παζλ της «Μαθητοφρένειας». Βέβαια η εφημερίδα δεν στερείται του δικού της προσωπικού στιλ και άποψης, ενώ η θεματολογία της ξεπερνά τα… σχολικά σύνορα. Συγκεκριμένη κατευθυντήρια γραμμή δεν υπάρχει, αφού, όπως τονίζει ο κ. Γουσόπουλος, «η ελεύθερη έκφραση, η ποικιλία στη θεματολογία και η προσωπική άποψη είναι τα κύρια στοιχεία της ’’Μαθητοφρένειας’’. Επιπλέον η περιοδικότητά της (κάθε 15 μέρες) είναι αξιοθαύμαστη για τα δεδομένα μαθητικής εφημερίδας και έχουμε αποσπάσει θετικά σχόλια για την εν λόγω συνέπειά μας, αλλά και για τις παρεμβάσεις μας σε ενδοσχολικά ζητήματα, αλλά και προβλήματα που παρατηρούν τα παιδιά στον δήμο».

Μπορεί ο κ. Γουσόπουλος να είναι σύμβουλος έκδοσης, το πραγματικό όμως κουμάντο το κάνουν οι… μαθητές – νέοι δημοσιογράφοι. Κάθε δεκαπέντε μέρες λειτουργούν σαν ομάδα και χύνουν άπλετο μελάνι για να φτιάξουν την πιο περιζήτητη μαθητική εφημερίδα της αγοράς. Έπειτα από τρία άκρως επιτυχημένα χρόνια τι παραπάνω μπορούμε να περιμένουμε από τα τρομερά μωρά του 2ου Λυκείου Γρεβενών; Η Χριστίνα Παπανικολάου τόνισε πως δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι η εφημερίδα, καθώς «είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα και θέλουμε να ευνοείται ακόμα περισσότερο αυτή η ελευθερία στην έκφραση που δίνεται στους μαθητές». Μακάρι να είχαμε περισσότερο χώρο για να φιλοξενούμε κάθε δεκαπέντε μέρες όλο και περισσότερα κείμενα», λέει, καθώς η εφημερίδα είναι οκτασέλιδη. Φυσικά αυτό μόνο δεν αρκεί για να σταματήσει το δημοσιογραφικό δαιμόνιο της εφημερίδας, καθώς, όπως λένε οι συντάκτες στο πρόσφατο επετειακό φύλλο τους: «Το ωραίο ταξίδι συνεχίζεται!».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:26