search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:37
MENU CLOSE

Ετοιμάζονται για την τρόικα και την προεδρία στο Μαξίμου

31.12.2013 16:35
Συμφωνία κυβέρνησης με τρόικα για νέα σκληρά μέτρα– Τι αναφέρει το σημείωμα της τρόικας προς το Eurogroup - Media

Τα θέματα της προεδρίας, της Οικονομίας αλλά και της επίσκεψης της τρόικας (ενδεχομένως στις 15 Ιανουαρίου) τέθησαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

 
Μπορεί το μήνυμα του πρωθυπουργού για την Πρωτοχρονιά να περιελάμβανε αισιοδοξία και πρωτογενή πλεονάσματα, η πραγματικότητα ωστόσο προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχία, ιδιαίτερα εν μέσω αρνητικών δημοσιευμάτων που αφορούν στην ανάληψη από την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από πρώτης Ιανουαρίου.
 
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα τα δημοσιεύματα στο γερμανικό και αυστριακό Τύπο ήταν ιδιαίτερα ειρωνικά, συχνά απαξιωτικά.
 
Τα θέματα της προεδρίας, της Οικονομίας αλλά και της επίσκεψης της τρόικας (ενδεχομένως στις 15 Ιανουαρίου) τέθησαν σήμερα το απόγευμα σε μαραθώνια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Ι. Στουρνάρας, ο Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Μαυραγάνης από το υπουργείο Οικονομικών, ο Κ. Χατζηδάκης, ο Ν. Μηταράκης και Θ. Σκορδάς από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο Ι. Μιχελάκης και Λ. Γρηγοράκης από το υπουργείο Εσωτερικών, ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως η αρχή της χρονιάς βρίσκει την χώρα να προεδρεύει στην ΕΕ με πρωτογενές πλεόνασμα και διαφαινόμενη ανάκαμψη, επισημαίνοντας πως το μεγάλο στοίχημα είναι να βγει η χώρα στις αγορές.
 
«Πήγαμε καλύτερα του αναμενομένου και το ίδιο θα γίνει και το 2014» είπε ο κ. Στουρνάρνας επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
 
Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας για το ζήτημα των νέων μέτρων για την αιθαλομίχλη, είπε ότι "σχεδιάζουμε για τις ημέρες τις δύσκολες που θα υπάρχει αιθαλομίχλη, να υπάρχει η δυνατότητα να δώσουμε με έκπτωση ηλεκτρικό ρεύμα από ορισμένες καταναλώσεις και κάτω".
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως τα δύσκολα πέρασαν και πως το 2014 θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά . «Είναι η πρώτη χρονιά μετά από καιρό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» δήλωσε, επισημαίνοντας πως το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθούν πρωτοβουλίες με στόχο να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και φιλική προς τις επενδύσεις .
 
Η «προεδρία»
 
Ο θεσμός της εναλλασσόμενης προεδρίας δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΟΚ με στόχο να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της υπερεθνικής ολοκλήρωσης και της διακυβερνητικής συνεργασίας.
 
Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της οικονομίας θα παρουσιάσει στις 8 Ιανουαρίου στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
 
Στις 9 Ιανουαρίου θα παρουσιασθούν στο Ζάππειο Μέγαρο οι προτεραιότητες των υπολοίπων υπουργείων.
 
Το πρώτο εξάμηνο 2014 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 14 άτυπα συμβούλια υπουργών, 35 συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων, 57 ομάδες εργασίας και 33 συνέδρια -σεμινάρια.
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:37