search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:54
MENU CLOSE

Άρχισε η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του παγιδευμένου πλοίου στην Ανταρκτική

02.01.2014 09:33
Άρχισε η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του παγιδευμένου πλοίου στην Ανταρκτική - Media

Ξεκίνησε μέσω ελικοπτέρου η μεταφορά των επιβατών του ερευνητικού σκάφους, που βρίσκεται παγιδευμένο από τις 24 Δεκεμβρίου στους πάγους της Ανταρκτικής.

Ξεκίνησε μέσω ελικοπτέρου η μεταφορά των επιβατών του ερευνητικού σκάφους, που βρίσκεται παγιδευμένο από τις 24 Δεκεμβρίου στους πάγους της Ανταρκτικής.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές, οι πρώτοι 12 επιβάτες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο αυστραλιανό παγοθραυστικό που βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από το παγιδευμένο ερευνητικό σκάφος.

Οι 74 άνθρωποι που επιβαίνουν στο ρωσικό MV Akademik Shokalskiy έχουν εγκλωβιστεί εδώ και περίπου μία εβδομάδα, περίπου 2.800 χιλιόμετρα νότια του Χόμπαρτ της Τασμανίας.

Η διάσωση μέσω ελικοπτέρου αποτελούσε την τελευταία επιλογή που είχε απομείνει στα τρία παγοθραυστικά –γαλλικό, κινέζικο, αυστραλιανό- τα οποία είχαν πραγματοποιήσει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να σπάσουν τον πάγο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το MV Akademik Shokalskiy.

Νωρίτερα, η Αυστραλιανή Αρχή για τη Θαλάσσια Ασφάλεια (AMSA), η οποία είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης, ανακοίνωσε ότι «οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί γύρω από την περιοχή και η επιχείρηση διάσωσης είναι πιθανό να ξεκινήσει σύντομα από αέρος».

Οι επιβαίνοντες στο πλοίο θα μεταφερθούν σε ομάδες των 12 μέσω ελικοπτέρου, το οποίο ανήκει στο κινέζικο παγοθραυστικό Snow Dragon και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο αυστραλιανό πλοίο, Aurora Australis, το οποίο βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από το κινέζικο.

«Οφείλουμε πολλά ευχαριστώ στα αυστραλιανά, κινέζικα και γαλλικά παγοθραυστικά για τη σκληρή δουλειά τους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο επικεφαλής της αποστολής, Κρις Τέρνερ.

Το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων της Ρωσίας, Itar-Tass, είχε αναφέρει επικαλούμενο τις ρωσικές αρχές, ότι στο πλοίο θα παραμείνουν μόνο ορισμένα μέλη του πληρώματος του Shokalskiy. Ωστόσο, η AMSA ανακοίνωσε αργότερα ότι και τα 22 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν σε αυτό.

Το πλοίο αναχώρησε τον περασμένο μήνα από τη Νέα Ζηλανδία και αναμενόταν να επιστρέψει τον Ιανουάριο. Βρισκόταν μόλις 2 χιλιόμετρα από την ανοιχτή θάλασσα όταν παγιδεύτηκε στους πάγους την παραμονή των Χριστουγέννων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50