search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:58
MENU CLOSE

Λ.Κατσέλη: «Δεν πρέπει να υπάρχει έλλειψη φαρμάκων στην αγορά»

31.05.2010 17:47
Λ.Κατσέλη: «Δεν πρέπει να υπάρχει έλλειψη φαρμάκων στην αγορά» - Media

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως έλλειψη στην αγορά σε κανένα φαρμακευτικό προϊόν», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνάντηση για το θέμα των φαρμάκων που διεξήχθη με τη συμμετοχή  με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών καθώς και όλους τους θεσμικούς φορείς.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως έλλειψη στην αγορά σε κανένα φαρμακευτικό προϊόν», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνάντηση για το θέμα των φαρμάκων που διεξήχθη με τη συμμετοχή  με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών καθώς και όλους τους θεσμικούς φορείς.

Η κ. Κατσέλη επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις ελλείψεις σε φάρμακα οι οποίες εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες σε δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι «ο νόμος πρέπει να είναι και θα είναι σεβαστός από όλους».

«Για οποιαδήποτε αλλαγή στη διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει έγγραφη ειδοποίηση και παρέλευση διαστήματος τριών μηνών» τόνισε η υπουργός.

Παράλληλα, όπως είπε, κ. Κατσέλη, τα πρώτα στοιχεία από την μέχρι σήμερα εφαρμογή μιας συντεταγμένης πολιτικής συγκράτησης των φαρμακευτικών δαπανών είναι ήδη ορατά.

Στη συνέχεια, η υπουργός Οικονομίας, ανέφερε ότι  τα τρία συναρμόδια Υπουργεία (Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας), θέτουν τις βάσεις για μια μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική πολιτική που θα προσδώσει βιωσιμότητα στα ασφαλιστικά μας ταμεία: Εφαρμογή ενός σύγχρονου μοντέλου της λίστας για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και εφαρμογή ενός αυστηρού πλαισίου ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ελέγχου,

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως σημείωσε η υπουργός, τέθηκαν «επί τάπητος» όλες οι παράμετροι πολιτικής για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν είναι:

α) η καταρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους της πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών για την μείωση των κερδών των φαρμακείων με την θεσμοθέτηση της επιστροφής ποσοστού επί των πωλήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω rebate,

β) η υιοθέτηση ενός 3ετούς πλαισίου συμφωνίας με τις φαρμακοβιομηχανίες, το οποίο θα διασφαλίσει σταθερότητα λειτουργίας, με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης,

γ) η θετική στάση του ΣΦΕΕ ως προς το αίτημα των συναρμόδιων Υπουργών για την εξέταση άρσης της αίτησης ακύρωσης που έχει υποβληθεί στο ΣτΕ αναφορικά με την εφαρμογή της μεταβατικής διάταξης τιμολόγησης φαρμάκων, που εκδόθηκε με την ΑΔ 03/2010.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:57