search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:48
MENU CLOSE

Μας έρχεται η «άνεργη ανάπτυξη»

07.01.2014 22:00
oldphotossel101389104045.jpg

Το 2014 υποτίθεται ότι θεωρείται έτος ανάκαμψης, παρότι στην καλύτερη των περιπτώσεων – όταν δηλαδή δεν προβλέπεται συνέχιση της ύφεσης – τα ποσοστά της αναμενόμενης «αναθέρμανσης» κινούνται κάτω της μονάδας.

Το 2014 υποτίθεται ότι θεωρείται έτος ανάκαμψης, παρότι στην καλύτερη των περιπτώσεων – όταν δηλαδή δεν προβλέπεται συνέχιση της ύφεσης – τα ποσοστά της αναμενόμενης «αναθέρμανσης» κινούνται κάτω της μονάδας.

Στην κυβέρνηση βεβαίως κάνουν τα πάντα για να πείσουν ότι η προβλεπόμενη κάτισχνη ανάπτυξη θα συνοδευτεί από θέσεις εργασίας. Τις οποίες πιθανότατα θα δημιουργήσουν οι φοβεροί και τρομεροί επενδυτές που θα έρθουν για ένα πραγματικό success story, στη θέση της σημερινής «μαϊμούς», την οποία περιφέρουν στις μιντιακές πανηγύρεις τους οι κυβερνητικοί.

 Ακόμη όμως και σε αυτή την εκδοχή της επίτευξης ενός ρυθμού αδύναμης ανάπτυξης, το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η ανεργία, όπως σημειώνει κατ’ επανάληψη το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το οποίο προειδοποιεί ότι αυτή η «άνεργη ανάπτυξη» (αύξηση του ΑΕΠ χωρίς πτώση της ανεργίας) δεν θα επιτρέψει στο ποσοστό των ανέργων να προσεγγίσει το 10% σε λιγότερο από είκοσι χρόνια.

Με όλες αυτές τις εκτιμήσεις και προβλέψεις να κυριαρχούν, οι σημερινές εργασιακές συνθήκες περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την πραγματικότητα. Το 2014 βρίσκει τον κόσμο της εργασίας πιο εξουθενωμένο και ευάλωτο από ποτέ. Οι απανωτές μνημονιακές επιθέσεις κατάργησαν κάθε πλέγμα προστασίας – ουσιαστικά ολόκληρο σχεδόν το εργατικό δίκαιο και μεγάλες περιοχές του Συντάγματος – και οδήγησαν τους εργαζομένους σε κατάσταση απόλυτης ομηρείας.
Τα αυστηρά πρόστιμα εις βάρος των εργοδοτών που παρανομούν για τις περιπτώσεις της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας έχει διαπιστωθεί ότι δεν αρκούν, διότι οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν συνοδεύονται από επιτόπιους ελέγχους των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών μέσα στις επιχειρήσεις. Όλο και συχνότερα εργοδότες δηλώνουν ότι απασχολούν κόσμο με καθεστώς μερικής απασχόλησης, καταβάλλοντας έτσι μισό ένσημο. Τι γίνεται όμως όταν οι εργαζόμενοι απασχολούνται τουλάχιστον οκτάωρο; Κανείς δεν ελέγχει…

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, χρειάζεται να ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα οι διαλυμένοι από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την τρόικα δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ήτοι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως τα τμήματα εσόδων και παροχών τους.

Διάλυση στο απροχώρητο

Κυβερνήσεις και τροϊκανοί τα τέσσερα τελευταία χρόνια υποβάθμισαν συνειδητά το ΣΕΠΕ – άλλωστε τι ακριβώς να ελέγξει με μια ξεχαρβαλωμένη εργατική νομοθεσία; – με την υποβάθμιση του ίδιου του ρόλου του Σώματος και των επιθεωρητών.
Από την έναρξη των μνημονίων το ΣΕΠΕ είχε 930 επιθεωρητές εργασίας και σήμερα «μετράει» 200 λιγότερους, ενώ όλα κατεδαφίζονται στην αγορά εργασίας και οι εργοδότες έχουν από καιρό χάσει το μέτρο.

Ο κατ’ ευφημισμόν υπουργός… Εργασίας Γ. Βρούτσης προσπάθησε λυσσαλέα το τελευταίο διάστημα να μετατρέψει το ΣΕΠΕ από ανεξάρτητο Σώμα σε παράρτημα του υπουργείου του και το ίδιο συμβαίνει με τα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ, από τα οποία, ενώ σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είναι – εδώ και 15 χρόνια – συνολικά 13 σε όλη την επικράτεια, σήμερα λειτουργούν μόλις 4, με 23 άτομα προσωπικό, και από αυτά, τα 20 στην Αθήνα.

Πώς να ελεγχθεί η εργασιακή και ασφαλιστική ζούγκλα, όπου η μαύρη, ανασφάλιστη και συνήθως απλήρωτη εργασία θεριεύουν, μόνο με 24 ελεγκτές; Ταυτόχρονα υπάρχουν σοβαρά κενά υποδομών και εξοπλισμού στις επιθεωρήσεις εργασίας, αλλά και έλλειψη στοιχειώδους νομικής θωράκισης των επιθεωρητών από κακόβουλους εργοδότες, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τον δρακόντειο πειθαρχικό κανονισμό των εν λόγω υπαλλήλων, τους απειλούν ότι θα τους τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί με μια απλή καταγγελία εξωθώντας τους σε αργία.

Για σύνταξη περάστε ύστερα από 16 μήνες

Το ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός, με εφτά εκατομμύρια ασφαλισμένους, από 9.000 προσωπικό που είχε το 2009, έχει 4.800 σήμερα και έπονται κύματα διαθεσιμότητας.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο να τρέχουν και να μη φτάνουν οι κατάκοποι υπάλληλοι, αλλά να ταλαιπωρούνται υπέρμετρα και ασφαλισμένοι, οι οποίοι βλέπουν να περνούν μέχρι και 16 μήνες για να βγει η απόφαση συνταξιοδότησης.
Αν κάνουν μάλιστα το λάθος να έχουν και διαδοχική ασφάλιση, είναι δυνατόν να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι και τέσσερα χρόνια. Αν στο μεταξύ δεν έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια…

Και πρέπει να επισημανθεί ότι στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) 40-50.000 ανάπηροι κρατούνται σε συνθήκες μιας ιδιότυπης αιχμαλωσίας, καθώς μέχρι να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους στερούνται συντάξεις, προνοιακά επιδόματα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Ο φοβερός Βρούτσης χαρακτήρισε τις προάλλες την αδήλωτη εργασία ως κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Σωστά, αλλά παρέλειψε από… σεμνότητα να συμπληρώσει δυο λόγια για τους ηθικούς αυτουργούς. Τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την τρόικα, που έστειλαν στα αζήτητα την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, διέλυσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με τις πολιτικές επιλογές τους διογκώνουν την ανεργία, ώστε να φτάσουμε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΙΚΑ, να καταγράφεται η ανασφάλιστη ή αδήλωτη εργασία στα επίπεδα του 38,3%.

Όλοι στην αγορά γνωρίζουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή σε περιόδους ανεργίας και κατεδάφισης της εργατικής νομοθεσίας διευκολύνονται η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, διότι ένας εργαζόμενος που έχει ζήσει στο πετσί του την πίκρα και την απειλή της ανεργίας ή κάποιος που έχει συμβιβαστεί με την ιδέα πως, αν διεκδικήσει κάτι από την εργοδοσία, κινδυνεύει να βρεθεί με συνοπτικές διαδικασίες στην άκρη, ανέχεται συνήθως να είναι και ανασφάλιστος και η εργασία του αδήλωτη και συχνά απλήρωτη, προκειμένου να έχει την ψευδαίσθηση ότι διατηρείται στο παιχνίδι.

Και μη χειρότερα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:45